Deset najboljih dokumentaraca o rok legendama

"Far Out Magazine" je sastavio listu deset najboljih dokumentaraca o rok zvijezdama

2295 pregleda 1 komentar(a)
ilustracija Bitlsa, Foto: Printscreen YouTube
ilustracija Bitlsa, Foto: Printscreen YouTube

Brojni muzičari smatraju muziku jedinim najboljim načinom da prenesu svoja osjećanja i misli publici. Međutim, dok većina njih želi da muzički album ostane njihov glavni način izražavanja, muzički bendovi poput Metallica i The Beatles pronašli su još jedno rješenje u filmu.

Umjesto uobičajenih muzičkih spotova, najveća rok imena posvetila su svoje vrijeme dokumentarcima. U njima govore o životu pod reflektorima, različitim prekretnicama kako životnim tako i muzičkim, pa i o preprekama koje se pojavljuju u životima putujućih muzičara.

S druge strane, ne očekuje se da svaki dokumentarac bude snimljen na isti način. Koliko god publika želi da vidi dobru priču ispričanu od početka do kraja, najbolji dokumentarci obično pokazuju istinsku priču benda koja je i dalje u toku, uključujući momente njihovog vrhunca ili prikazujući najtamnije trenutke njihove karijere. Stoga, slijedi lista najboljih dokumentaraca u istoriji rok muzike koju su sastavili novinari portala "Far Out Magazine".

10. "Tina" (2021)

Tokom ere kada je bila u centru pažnje cijelog svijeta, Tina Tarner je bila poznata kao jedna od ultimativnih preživjelih rokenrol muzičara. Od vremena kada je radila sa svojim suprugom, poznatim zlostavljačem Ajkom, do momenta uzdignuća poput feniksa iz pepla 1980-ih, Tarner je praktično smatrana kraljicom muzičke industrije. Iako jedan dvočasovni film nije dovoljan da prikaže cijelu njenu životnu priču, ovaj dokumentarac je uspio da bude najpotresnijih prikaz centralnih dešavanja njenog života.

Iako postoji puno krvavih detalja o susretu Tarnerove sa Ajkom i zlostavljanju koje je pretrpjela, ostavljeno je dosta prostora za maštu gledalaca. Pored njene ljubavne priče, glavni fokus filma je takođe na tome kako je Tarner promijenila svijet muzike, ulažući dosta iskrenosti u svoju muziku. Stoga, Tarner, koju takođe zovu "Kraljicom rokenrola", može biti poznata kao jedna od najposvećenijih žena koje su ikada kročile u muzičku industriju.

9. "Propadanje zapadne civilizacije" (1981)

Teško je objasniti žanr ovog filma koji je izgrađen oko haosa pank rok scene već od samog početka filma. Kada su se prvi pank koncerti održavali ilegalno u gradovima poput Londona i Njujorka, niko nije znao šta su došli da slušaju. Kroz svaki kadar ovog filma, publika je se gura iz strane u stranu, uživajući u različitim setovima prvih "hardcore" izvođača poput benda Fear. Iako postoji element opasnosti prikazan kroz različite brutalne nastupe, ovaj film takođe posjeduje određene elemente ljepote koje nije lako zapaziti.

Misija ovog filma više podsjeća na poziv na akciju nego na pravu osudu žanra. Teško je gledati muzičare u ovom filmu i ne inpirisati se pokretanjem revolucije pa makar to bilo samo u fantazijama. Ako su oni to mogli, zašto ne možemo i mi?

8. "Istorija The Eagles-a" (2013)

Članovi američke rok grupe The Eagles poznati je po čuvanju ličnih stvari samo za sebe. Koliko god Don Henli i Glen Frej bili dva glavna kralja kalifornijskog roka, njihova priča dokumentisana je pomoću različitih izvještaja tokom njihove saradnje. Međutim, 2013. godine bend je nježno otkrio zavjesu tajni.

Prožimajući priču cijele njihove karijere do izlaska posljednjeg albuma "The Long Road Out of Eden", ovaj dokumentarac je prikazao pored lijepih momenata benda i njihove tamnije strane ličnosti, prikazujući njihove nesuglasice tokom stvaranja pjesme "Hotel California", pa čak i audio zapis ozloglašene svađe na sceni koja ih je dugotrajno rastavila.

7. "Moonage Daydream" (2022)

Kako precizno ispričati priču o nekom kao što je Dejvid Boui? Tokom njegove karijere, kad god bi zagazio na scenu, on bi se oblačio u stajlinge različitih likova, ne dozvoljavajući svijetu da vidi pravog čovjeka koji se skriva ispod tih maski. Iako niko osim njegovih najbližih nije znao pravog Bouija, bilo je sasvim prirodno da Boui konačno sam ispriča svoju priču u "Moonage Daydream".

Slušati Bouija kako iz prve ruke priča priču o svom odrastanju na glam sceni osjeća se nevjerovatnim. Osim njegovog doprinosa, dizajn filma nadmašuje sve što smo ranije vidjeli na dokumentarnoj sceni, te doprinosi tome da se gledaoci osjete kao da su pored Bouija u 1970-im godinama.

6. "Metallica: Some Kind of Monster" (2004)

Većina rok dokumentaraca prikazuje subjekte u najsjajnijem mogućem svjetlu. U poređenju sa sirovim filmskim stilom dokumentarca, lako je ugledati koji filmovi samo uzdižu svoje zvijezde.

Želeći da dokumentišu stvaranje sljedećeg albuma Metallica, režiseri su bili zbunjeni kada je Džejms Hetfild napustio polovinu produkcije da bi otišao na reabilitaciju. Kada se vraća, susrijeće se sa bubnjarom Larsom Ulrihom, kada se nalaze na rubu kolapsa prije nego što shvataju sve dobro koje izvlače jedan iz drugog.

Ovo je takođe prvi put kada su obožavaoci Metallica benda vidjeli novog basistu Roberta Truhilja, posmatrajući ga kako se takmiči za bend među drugim metal legendama prije nego što je zauzeo mjesto Džejsona Njusteda. Iako su mnogi članovi rok zajednice bili zgroženi filmom od količine iskrenosti, bilo je osvježavajuće vidjeti jednog od kraljeva metal scene kako skida svoje maske i dolazi u kontakt sa svojim emocijama.

5. "Hype!" (1996)

Iako je granž muzika nastala kao čudan art-rok pristup klasičnom roku, prijetnja umjetnika poput Nirvana i Pearl Jam činila je cijeli žanr mnogo većim nego što je bio u stvarnosti.

Iako je film "Hype!" objavljen kada je granž bio najveći žanr na svijetu, mnoge su njegove scene snimljene dosta prije nego što je pjesma "Smells Like Teen Spirit" postao hit. Čuti Krisa Kornela iz Soundgarden ili Baza Ozborna iz Melvins kako govore o svom muzičkom odrastanju i gledati ih kako počinju da steču svoje obožavaoce savršen je način prikazivanja njihove scene iz prve ruke.

4. "Runnin' Down a Dream" (2007)

Cijela priča o Tomu Petiju sagleda se kao arhetip američkog sna. Film prikazuje Petija kako se suprotstavlja svojoj diskografskoj kući kada su pokušali da manipulišu njim.

Režisiran od strane Pitera Bogdanovića, "Runnin' Down a Dream" je četvoročasovni film o tome kako Peti i The Heartbreakers prolaze kroz svaki aspekt svog muzičkog života. Slušati ih kako govore o stvaranju albuma osjeća se kao razgovor sa starim prijateljima: slušamo o glavoboljama koje su imali sa albumom "Long After Dark", pa i o najljepšim trenucima Petijevog života kada je stvarao "Full Moon Fever".

Što je veoma iznenađujuće, film takođe prikazuje djelove privatnog života Petija, detalje o njegovom odnosu sa dominirajućim ocem, o dramatičnom razvodu i gubitku basiste Hauija Epstajna zbog zavisnosti. Završavajući radom na solo albumu "Highway Companion", ovaj dokumentarac prikazuje Petija u jednom od najradostnijih trenutaka njegovog života, ponosnog što je doprinio panteonu američke muzike.

3. "Pink Floyd: Live at Pompeii" (1972)

Bilo koja analiza bogate priče benda Pink Floyd već je razrađena od strane miliona muzičkih izvora. Bez obzira na njihova muzička remek-djela, bend je već prošao kroz priču o njihovoj problematičnoj priči sa Sidom Baretom prije nego što je Rodžer Voters preuzeo kormilo. Baš kada je album "Dark Side of the Moon" bio spreman za izlazak, bend se uputio u amfiteatar u Pompeji kako bi stvorio muzičku istoriju.

Osim psihodeličnih eksperimenata benda u pjesmama poput "Careful With That Axe Eugene", veći dio filma obuhvata zadivljujuću kinematografiju svakog člana grupe, uključujući izvrsnu verziju Votersa kako stoji impresivno kao silueta dok udara u gong pri zalasku sunca.

Osim isječaka sa različitih nastupa benda, ekipa filma je takođe bila uz bend u studiju tokom snimanja "Dark Side of the Moon", slušajući kratke djelove pjesama koje su se tad radile i razgovarajući sa bendom o tome kako je uspjeh uticao na njihove živote i kreativne odnose. Nakon godina nesigurnosti oko toga šta bi trebali biti, "Live at Pompeii" je sirovi materijal o bendu koji postaje legendaran u stvarnom vremenu.

2. "Dont Look Back" (1967)

Nikada nije lako opisati kulturnu revoluciju ako joj nisi prisustvovao. Iako su različiti događaji koji oblikuju istoriju roka možda uklesani čvrsto u kamen, ništa se ne može uporediti sa slušanjem tih nastupa svojim ušima. Uprkos tome što je Bob Dilan bio enigmatičan lik tokom svoje karijere, film "Dont Look Back" je mjesto gdje prelazi od skromnog folk autora do folk-rok legende.

Snimljen tokom Dilanovog vrhunca popularnosti krajem 1960-ih, dokumentarac prikazuje različite elemente koji su oblikovali Dilana u fascinantnu figuru. Iako u filmu spominje svoju ljubav prema poeziji, pored toga postoje i različiti trenuci u kojima možemo vidjeti njegov pogled na svijet, kritikovanje onih koji ga ne razumiju.

Film takođe prikazuje jedno od prvih očaravajućih izvođenja "Like A Rolling Stone", koje ostavlja obožavaoce i hladne, i zbunjene i inspirisane istovremeno. Iako svaki član publike sa tog koncerta odlazi sa različitom interpretacijom toga kakav je Dilan zapravo, ovaj dokumentarac je konačni podsjetnik da ovaj 'Glas Generacije' ne igra na tuđim notama, već samo na svojima.

1. "The Beatles Anthology" (1995)

Previse je dokumentaraca o Bitlsima pokušalo da dugogodišnji rad benda sažme nekoliko sati. Međutim, iako je bend učestvovao u priči njihove istorije, "The Beatles Anthology" jedan je od najvećih prikaza toga šta znači biti član najvećeg benda na svijetu.

Tokom ovog filma, svaki član grupe iznosi svoje mišljenje o tome šta im svaki aspekat njihove karijere znači, od skromnih početaka kao neurednog benda u baru do postajanja jednih od najkompleksnijih muzičkih mislilaca modernog doba. Osim različitih priča o nastancima pjesama, bend se otvara i govori o svom tamnom periodu, fokusirajući se na pritisak koji su imali prije nego što su kasnije postali žrtve menadžmenta tokom njihovog raspada.

Iako se kraj priče možda nije završio srećno 1970. godine, "The Beatles Anthology" nije namijenjen prepričavanju priče benda i njihovog raskola. Već odaje počast grupi "Fab Four" i njihovim pjesmama, te podsjeća nas da njihova muzika i dalje inspiriše muzičare različitih generacija širom svijeta.

Bonus video: