Biković izgubio ulogu u HBO seriji „Bijeli lotos”

Glumac ocijenio da se protiv njega vodi "ciljana kampanja" koja "baca sjenku na suštinu umjetničke slobode"

8083 pregleda 33 reakcija 33 komentar(a)
Biković, Foto: Shutterstock
Biković, Foto: Shutterstock

Producenti serije „Bijeli lotos“, u čijoj trećoj sezoni je trebalo da igra Miloš Biković, otkazali su glumcu angažman.

Biković se tim povodom oglasio na društvenoj mreži "Iks", navodeći da se protiv njega vodi ciljana kampanja koja baca sjenku na suštinu umjetničke slobode.

Portparol HBO-a saopštio je da će uloga koju je trebalo da igra Biković u seriji „Bijeli lotos“ biti dodijeljena drugom glumcu.

„Odlučili smo da raskinemo saradnju sa Milošem Bikovićem i uloga će biti dodijeljena drugom glumcu“, saopštio je portparol HBO-a, prenosi Variety.

Biković je rekao da se „neće poklanjati narativu koji ugrožava njegov integritet“.

Odluka HBO-a je uslijedila nakon poziva ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova, koje je 24. januara objavilo na Iksu da srpski glumac i ruski državljanin „podržava Rusiju od početka invazije u punom obimu“. „Da li je u redu da radite sa osobom koja podržava genocid i krši međunarodno pravo“, tada su upitali HBO.

Na snimku koji prati objavu vidi se kako Biković prima orden časti od ruskog predsjednika Vladimira Putina 2018. godine, a glumca naziva „stranim glasnikom Kremlja“. Biković ima rusko državljanstvo od 2021. Pored toga što se naziva „aktivnim članom ruskog društva“ i prisustvuje panel diskusijama koje organizuje vlada, sarađivao je i sa pristalicama invazije unutar ruske industrije zabave, kao što je reditelj Nikita Mihalkov. Prema intervjuu koji je dao ruskom izdanju Telegraf 2019. godine, zabranjen mu je ulazak u Ukrajinu, podsjeća Variety.

Biković je rekao da se provi njega vodi "ciljana kampanja".

„Odrastao sam u zemlji razorenoj ratom. Kada sam imao 11 godina, dane i noći sam provodio u skloništu, dok je bombardovana moja zemlja i moj rodni grad. Takvu pustoš nikad nikome ne bih poželio. Svakim danom je sve više sukoba svuda u cijelom svijetu. Svaki od njih je različit. I svaki od njih je strašan. Volio bih da svi oni prestanu i da pobijedi princip ljubavi. Danas se protiv mene vodi ciljana kampanja, koja kroz spoljni uticaj stvara ozbiljan presedan, bacajući sjenku na suštinu umjetničke slobode. Rezultat takvog narativa je trijumf besmisla i poraz umjetnosti.

"Počastvovan sam što sam izabran da budem dio White Lotusa, TV serije koju veoma uvažavam, i uz kolege koje izuzetno poštujem. Ipak, moje učešće u njoj nije moguće iz razloga koji su van domena kulture, i ja se neću poklanjati narativu koji ugrožava moj integritet. Želim da se zahvalim svima koji su bili uz mene, a mojim kolegama želim veliki uspjeh u novoj sezoni. Uprkos svemu, ja i dalje verujem da umjetnost liječi i da može da ujedini čovječanstvo. Stoga će moja uvjerenja i moja posvećenost umjetnosti ostati nepromijenjeni“, navodi se u reakciji Bikovića.

Bonus video: