Biković negirao da podržava rat u Ukrajini: Odrastao sam u zemlji koja je razorena u ratu, ciljana kampanja protiv mene

"Nikad nikome ne bih mogao da poželim takvo razaranje. Sve je više aktivnih sukoba širom svijeta. Svaki od njih je drugačiji. Svi su strašni", rekao je on i dodao da se nada se "da će svi (sukobi) prestati"

10437 pregleda 9 komentar(a)
Biković, Foto: Screenshot/Youtube
Biković, Foto: Screenshot/Youtube

Glumac Miloš Biković negirao je da podržava rat u Ukrajini, osuđujući "ciljanu kampanju" protiv njega koja ugrožava "suštinu umjetničke slobode".

On je to poručio pošto je američki televizijski kanal HBO saopštio danas da je otkazao prisustvo Bikovića u trećoj sezoni hit serije "The White Lotus" (Bijeli lotos), nakon što su vlasti Ukrajine optužile Bikovića da podržava genocid i rat koji je protiv te države pokrenuo ruski predsjednik Vladimir Putin.

"Odrastao sam u zemlji koja je razorena u ratu", naveo je glumac na platformi Iks (X), aludirajući na sukob u bivšoj Jugoslaviji.

"Nikad nikome ne bih mogao da poželim takvo razaranje. Sve je više aktivnih sukoba širom svijeta. Svaki od njih je drugačiji. Svi su strašni", rekao je on i dodao da se nada se "da će svi (sukobi) prestati".

Biković (36), koji je u seriji trebalo da tumači lik ruskog jogija, dodao je da se "neće poklanjati narativu koji ugrožavaju njegov integritet" naglasivši da smatra da je ono što se dogodilo - "udar na umjetničke slobode".

"Danas se protiv mene vodi ciljana kampanja, koja kroz spoljni uticaj stvara ozbiljan presedan, bacajući sjenku na suštinu umjetničke slobode. Rezultat takvog narativa je trijumf besmisla i poraz umjetnosti", napisao je Biković.

On je napisao da je počastvovan što je izabran da bude dio serije Bijeli lotos, koja je serija koju veoma uvažava uz kolege koje izuzetno poštuje.

"Ipak, moje učešće u njoj nije moguće iz razloga koji su van domena kulture, i ja se neću poklanjati narativu koji ugrožava moj integritet", napisao je Biković

Ukrajinske vlasti su krajem januara saopštile da Biković podržava Rusiju "od početka invazije".

"HBO, zar vam ne smeta da radite sa osobom koja podržava genocid i krši međunarodno pravo?", navelo je tada ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova na društvenim mrežama.

"Odlučili smo da se rastanemo sa Milošem Bikovićem i njegova uloga će biti data nekom drugom", saopštio je danas neimenovani portparol HBO, u kratkoj poruci poslatoj agenciji AFP, u kojoj se ne navode drugi detalji.

Biković (36) dobio je rusko državljanstvo 24. februara 2021. godine, godinu dana prije početka invazije Ukrajine.

Predsjednik Vladimir Putin ga je odlikovao 2018. godine za doprinos kulturi Rusije.

HBO je sredinom januara saopštio da će se Biković, koji se pojavio u nekoliko komercijalno zapaženih ruskih filmova, pridružiti glumačkoj ekipi naredne sezone serije, čije snimanje bi trebalo da počne u februaru u Tajlandu, prenijeli su tada američki mediji.

Serija "The White Lotus", zajedljiva je i tragikomična satira o licemjerju bogatih, a postigla je veliku popularnost nakon prve dvije sezone, u kojima se radnja odigrava u poznatim i skupim ljetovalištima.

Ta serija je u januaru dobila američku televizijsku nagradu Emi za najbolju sporednu žensku ulogu u dramskoj seriji, koja je pripala glumici Dženifer Kulidž.

Bonus video: