Krimi serije koje morate odgledati

Nakon što “Griselda” osvaja publiku širom svijeta, evo još sličnih priča koje drže pažnju

13514 pregleda 5 komentar(a)
Vergara kao ozloglašena šefica kartela, Foto: Printscreen
Vergara kao ozloglašena šefica kartela, Foto: Printscreen

Sve popularnija kriminalistička drama “Griselda” zapanjujuće oslikava život i karijeru Griselde Blanko, poznate kao “kokainska kraljica”. Kroz uzbudljivu naraciju, publika je vođena kroz turbulentni svijet droge i kriminala, istražujući uspon i pad ove ozloglašene narkošefice koju je utjelotvorila Sofija Vergara. Ubrzo nakon izlaska serija “Griselda” dospjela je na prvo mjesto trendinga u svijetu, a recenzije gledalaca su odlične.

Ako Vam se svidjela ova priča, onda su i ovo serije koje morate pogledati:

Breaking Bad

Prema anketi portala Ranker Breaking Bad je izglasana za jednu od najboljih serija svih vremena. Još od početak emitovanja, poput “Griselde” nametnula se kao jedna od omiljenih serija ljudi širom svijeta, a izuzetno dobar scenario i gluma doprinijeli su da stekne kultni status. Glavni lik, Volter Vajt, (Brajan Kranston) je profesor hemije u srednjoj školi, a da bi prehranio trudnu ženu i sina sa cerebralnom paralizom, nakon što mu je postavljena dijagnoza raka pluća odlučuje da zajedno sa bivšim učenikom Džesijem Pinkmenom (Aron Pol) počnu da proizvode i prodaju metamfetamin.

Serija je dobila pozitivne kritike, a osvojila je sedam Emi nagrada - za Najboljeg glumca u dramskoj seriji (Kranston), dvije Najbolji sporedni glumac u dramskoj seriji (Pol) i tri nominacije za Najbolju dramsku seriju. Kranston je takođe nominovan dva puta za Zlatni globus za najboljeg glumca.

El Čapo

Biografska kriminalitička serija o krijumčaru droge El Čapu koji služi doživotnu zatvorsku kaznu i još simboličnih 30 godina života u najstrožem zatvoru na svijetu Alkatrazu. Radnja prati dramatičan i nasilan život Hoakina El Čapa Gusmana, od početka njegove karijere 1985. godine, kada je bio niskopozicioniran član kartela u Gvadalahari, uspon do čelnika kartela Sinaloa u 90-ima, pa sve do njegova pada.

Žica

Ova izuzetno realistična serija prati čitav tok istrage o narkoticima i ubistvima u Baltimoru. Priča je ispričana iz vizure policije i njenih meta, na mjestima gdje su razlike između dobra i zla, zločina i kazne, uvijek iznova stavljene na probu. Svaka sezona “Žice” se fokusira na različite društvene krugove Baltimora i prikazuje njihov odnos prema institucijama zakona.

Hronološki poređane one prikazuju: trgovinu drogom (prva sezona), brodogradilište i radnički sindikat (druga sezona), gradsku vlast i birokratiju (treća sezona), školski sistem (četvrta sezona) i štampane medije (peta sezona), uz prikazivanje sudbina junaka i zapleta iz prethodnih sezona. Iako nije osvojila neku važnu televizijsku nagradu, mnogi kritičari “Žicu” smatraju najboljom televizijskom serijom svih vremena.

Narkos

Ova serija istražuje priču o narkokartelu u Kolumbiji, posebno fokusirajući se na Pabla Eskobara. U pitanju je jedna od najpopularnijih serija na platformi Netflix koja je uspjela da kroz savršenu mješavinu arhivske građe i igranog dijela donese ovu priču. Prve dvije sezone donose ujedno priču i o Eskobaru, dok se kasnije sezone bave razvojem kartela Kali nakon njegove smrti.

Bonus video: