Priča o srećnom vremenu koje budi nostalgiju

Muhamed Bikić predstavio još jedan sportski dokumentarni film, ovoga puta fokus je na četiri decenije od održavanja Olimpijade u Sarajevu

1597 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Bosanskohercegovački sportski novinar Muhamed Bikić već godinama kroz svoje dokumentarce priča priču o brojnim uspješnim sportistima, ali i događajima sa prostora Balkana. Na prvom BSAFF festivalu koji je krajem ljeta održan u Budvi, Bikić je publici predstavio dva dokumentarca - “Čobo” i “Škija”, a upravo je sa Čobom iz crnogorske Prijestonice turizma otišao sa priznanjem za najbolji kratkometražni film.

Njegovo novo ostvarenje donosi priču o najznačajnijem sportskom događaju koji se desio na prostorima bivše Jugoslavije - Olimpijadi u Sarajevu.

“Kao dijete rođeno u Sarajevu, pamtim ovaj veliki događaj kao dječak koji je imao desetak godina i koji je pratio sva dešavanja na televiziji. Naravno, osjetio sam atmosferu u gradu, jer je tada Sarajevo zaista bilo centar svijeta. Svi smo bili u službi da se organizuje najbolja Olimpijada do tada. Te uspomene su mi se urezale toliko da se i danas svake godine tokom drugog mjeseca rado sjetim tih februarskih dana”, otkriva u razgovoru za Vijesti Bikić, te dodaje da od kako je počeo da se bavi sportskim novinarstvom je kroz priče, intervjue na izuzetno sjetan način obilježavao godišnjicu Olimpijade.

“Imao sam veliku želju da realizujemo film i uspio sam da ostvarim tu želju u produkciji Federalne televizije, gdje sam prethodnih četiri godine bio autor sedam filmova ‘Keli’ (TV Sarajevo), ‘Hase’, ‘Škija, ‘Sportski pozdrav iz Sarajeva’, ‘Željina stotka’, ‘Sportski ambasadori BiH’, ‘Čobo’ i sada ‘Olimpijada u Sarajevu’, što je nešto najveće što se može ostvariti kada je u pitanju sportska tematika, jer biti dio priče Olimpijade je san svakog sportiste, sportskog djelatnika, novinara, autora...”, napominje Bikić.

Pored intervjua koje je rado za potrebe ovog filma koji je dostupan na Youtube servisu, autor je koristio i stare snimke koji svjedoče kako je to sve izgledalo davne 1984. godine. O tome koliko je, s obzirom na to da je već 90-tih Sarajevo preživjelo rat, te da su mnogi snimci uništeni bilo teško doći do njih, ali i do sagovornika, Bikić otkriva:

“Imam sreću da radim na Javnom servisu, tako da su mi bili dostupni arhivski snimci. Istina, ne u tolikoj količini koju sam želio, ali sam se ipak snašao i dio materijala naša na Youtubeu. Što se tiče sagovornika, tu nije bilo problema, jer se godinama susrijećem sa tim nekadašnjim sportistima-olimpijcima i sportskim djelatnicima, kolegama novinarima i umjetnicima. Bitno je bilo samo da usaglasimo termine snimanja na kojem je bilo i pjesme, jer nam je legendarni Čola zapjevao kao nekada… Bilo je i suza, na spomen velikog prijatelja grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine, nekadašnjeg predsjednika MOK-a Huana Antonija Samarana, koji se takođe posthumno pojavljuje u filmu, a pojavljuju se i predsjednik organizacionog odbora ZOI 1984. Branko Mikulić i nekadašnji predsjednik MOK-a lord Majkl Kilanin. U filmu govore učesnici - olimpijci Sanda Dubravčić, Bojan Križaj, Bibija Kerla, Tomislav Lopatić i Jure Franko, zatim generalni sekretar Ahmed Karabegović, učesnica ceremonije otvaranja Meliha Šarac, direktor Olimpijskog muzeja Edin Numankadić, nosilac olimpijskog plamena Adnan Dizdar, reditelj TV prijenosa Slaviša Mašić, novinari Nikola Bilić i Stjepan Kljuić i umjetnici Zdravko Čolić i Zenit Đozić”, otkriva Bikić, jer sve to imamo priliku da vidimo u njegovom novom filmu.

Pojedini kadrovi korišćeni u dokumentarcu snimani su na autentičnim lokacijama. Infrastruktura koja je napravljena za potrebe OI danas se ili koristi u druge svrhe, ili je uništena, a sve te građevine svjedoče koliko je Jugoslavija bila jaka.

“Naravno, da nam je žao kad vidim sve to, jer bismo svi bili srećni da je i danas u funkciji bob staza na Trebeviću i skakaonice na Igmanu. Nadamo se da će se nekada obnoviti i da će se na olimpijskim planinama opet održavati svjetska takmičenja. Istina, na Bjelašnici se već održavaju evropski kupovi. Nažalost, ove godine nije bilo takmičenja, zbog nedostatka snijega. Dodao bih, da je prije pet godina na našim planinama održan EYOF, evropske igre mladih”, ispričao je Bikić dodajući da njegov dokumentarac “Olimpijada u Sarajevu” nije samo priča o sportu i najvećem takmičenju.

“Ovo je, upravo, priča o zajedništvu svih naroda bivše Jugoslaviju i to sagovornici itekako sjetno ističu u filmu. I nije samo priča o sportu, nego priča o jednom srećnom vremenu koje budi veliku nostalgiju. To je, u stvari, bio period sreće, kako ističu učesnici filma”, napominje Bikić.

Kao neko ko je decenijama u sportskom novinarstvu i to u Bosni i Hercegovini znao je i prije snimanja mnogo o Olimpijadi u Sarajevu, međutim, pojedini sagovornici su ga ipak svojim pričama iznenadili.

Bikić i Križaj
Bikić i Križajfoto: Privatna arhiva

“Mada kao novinar dosta toga znam o Olimpijadi u Sarajevu, uvijek ima nešto novo što možete čuti od sagovornika. Tako je bilo i u samom filmu gdje su sagovornici otkrili neke detalje koji nisu bili baš poznati. Jer, sjećanja naviru i danas”, kaže sagovornik Vijesti.

Do sada Bikić je sa svojim radovima učestvovao na brojnim festivalima sportskog filma, te osvajao nagrade, a planira da njegovo najnovije ostvarenje nastavi svoj život i na takmičenjima.

“Kao i prošle godine, dolazim u Crnu Goru na festival u Budvi koji je na mene ostavio poseban utisak zbog odlične organizacije i gdje je “Čobo” izabran za najbolji kratkometražni film. Ovoga puta zaista će mi biti zadovoljstvo što ću na istom mjestu prikazati “Olimpijadu u Sarajevu”. Takođe, u planu je da isti prikažem i na Festivalu na Zlatiboru, a nadam se da će biti još ovakvih događaja širom bivše Jugoslavije, svijeta gdje će organizatorima biti interesantna ova priča. Reakcije na film su sjajne, te bih svima preporučio da ga odgledaju jer je dostupan na Youtubeu”, poručuje Bikić.

Bonus video: