Horor verzija Vinija Pua kao najgori film dobila 'Zlatnu malinu'

Ne samo da je proglašen za najgori film godine, već je dobio i "nagrade" za najgoreg reditelja - Risa Frejk-Voterfilda i za najgori scenario.

3352 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Horor film u kojem se dječiji junak medved Vini Pu i njegov drug Prasence pretvaraju u psihopatske ubice je postao dobitnik "Zlatne maline" - "anti-Oskara" kao najgori 2023.

Sa budžetom manjim od 250.000 dolara, film "Vini Pu: Krv i med" (Winnie-the-Pooh: Blood and Honey) prošle godine je dospio na naslovne strane, a ogorčeni obožavatelji malog medvjeda slali su autorima čak i prijetnje smrću.

Kompanija Dizni (Disney) je decenijama imala licencu za avanture Vinija Pua i njegovih saputnika, ali je istekla pravna zaštita prvih knjiga visokopopularnog engleskog dvojca: pisca Alana Aleksandera Milna (Alan Alexander Milne, 1882-1956) i ilustratora Ernesta Hauarda Šeparda (Howard Shepard, 1879-1976), objavljenih 1926. godine.

Originalni lik je stoga postao javno vlasništvo, te je moguća i tako košmarna adaptacija kakav je film "Vini Pu: Krv i med". Taj horor film je ocijenjen kao sramotno loš što su ozvaničili organizatori dodjele "Zlatne maline".

Ne samo da je proglašen za najgori film godine, već je dobio i "nagrade" za najgoreg reditelja - Risa Frejk-Voterfilda (Rhys Frake-Waterfield) i za najgori scenario.

Taj film je ipak zaradio pet miliona dolara - po čemu se višestruko isplatio, a nastavak priče bi u bioskopima trebalo da bude u aprilu.

Džon Vojt je "osvojio" "Zlatnu malinu" za najgoreg glumca zbog uloge u trileru "Mercy", a Megan Foks za najgoru glumicu zbog uloge u hororu "Džoni i Klajd".

"Zlatna malina" se dodjeljuje od 1980. godine, a dobitnike bira 1.000 članova istoimene fondacije koja parodira američku Akademiju filmskih umjetnosti i nauka. Cilj nagrade je podsmijevanje "holivudskoj kulturi samozadovoljstva".

Za prijem u tu fondaciju dovoljna je pretplata od 40 dolara godišnje.

Pobjednici koji obično ne dođu na svečanost uručenja, dobijaju skulpturicu zlatno-žute maline koja košta 4,79 dolara. Do sada su došle samo Sandra Bulok i Hale Beri.

Pobjednici se proglašavaju dan prije uručenja Oskara američke Akademije filmskih umjetnosti i nauka, najznamenitije filmske nagrade u svijetu.

Bonus video: