Javni spor pred prikazivanje novog dokumentarnog filma o princezi Dajani

Britanski mediji su nedavno prenijeli da je Dajanin brat, Čarls Spenser, pokušao da spriječi emitovanje filma u kojem preminula princeza evocira svoj ljubavni život i propali brak s princom Čarlsom
105 pregleda 0 komentar(a)
Princ Čarls, Princeza Dajana, Foto: Twitter
Princ Čarls, Princeza Dajana, Foto: Twitter
Ažurirano: 03.08.2017. 19:55h

Emitovanje novog dokumentarnog filma o pokojnoj princezi Dajanu najavljeno za nedjelju, izazvalo je javni spor u Velikoj Britaniji jer producenti smatraju da pikazuje život u kraljevskoj porodici, dok su ga kritičari ocijenili kao "čistu eksploataciju".

Prijatelji princeze smatraju da je dokumenarni film "provokacija", dok je Dajanin bivši tjelohranitelj Ken Vorf (Wharfe) danas izjavio da bi britanska princeza žejlela da takav film bude prikazan.

"Siguran sam da bi ona rekla: 'Ljudi me zapravo prvi put čuju!' ", dodao je Vorf, prenijela je agencija AP.

Britanski mediji su nedavno prenijeli da je Dajanin brat, Čarls Spenser, pokušao da spriječi emitovanje filma u kojem preminula princeza evocira svoj ljubavni život i propali brak s princom Čarlsom.

Britanski televizijski kanal Čenel 4 naveo je da će dokumentarac ipak biti prikazan kako je predviđeno u programu, u nedjelju 6. avgusta.

Film "Diana: In Her Own Words" (Dajana: Njenim sopstvenim riječima) sadrži snimke nastale 1992. do 1993. godine koje je napravio Piter Setelen, profesor dikcije princeze, poginule u neobičnoj saobraćajnoj nesreći u Parizu 31. avgusta 1997. godine.

Djelovi snimka tog razgovora su prikazani 2004. godine na američkoj televizijskoj mreži NBC poslije sudske bitke sa Dajaninom porodicom, ali ne i u Velikoj Britaniji, a dostupni su na internetu.

Britanski mediji sve više posvećuju pažnju pokojnoj princezi pred 20 godina od pogibije.

Dajana u filmu govori kako je razmišljala da pobjegne iz Bakingemske palate 1980-ih godina sa svojim tjelohraniteljem Barijem Manakijem, u koga se zaljubila. On je 1987. godine takođe poginuo u saobraćajnoj nesreći.

Princeza čak pominje da je njen ljubavnik "možda eliminisan". U filmu Dajana govori o bračnim problemima s princom Čarlsom i kritikuje kraljevsku porodicu, posebno kraljicu Elizabetu Drugu od koje, kako navodi, nije imala podršku.

Bonus video: