Kirsten Danst prestravljena pričom filma "Građanski rat"

"Mislim da te priče govore o tome kada se polarizacija postane ekstremna i prestanemo da slušamo jedni druge. Svom tom internetu, medijima, svim tim stvarima, to stvarno odgovara", kazala je glumica

4150 pregleda 1 komentar(a)
Kirsten Danst u filmu "Građanski rat", Foto: Printscreen YouTube
Kirsten Danst u filmu "Građanski rat", Foto: Printscreen YouTube

Glumica Kirsten Dunst iz filma "Civil War" kaže da ju je film "stvarno prestrašio" Prošlo je više od 150 godina od Američkog građanskog rata, ali u novom filmu reditelja Aleksa Garlanda, današnje Sjedinjene Američke Države su podijeljene i zemlja je ponovo u ratu sa samom sobom.

U filmu "Građanski rat" Kirsten Danst igra novinarku Li koja hrabro prolazi kroz bojna polja kako bi imala ekskluzivni intervju sa predsjednikom, kojeg tumači Nik Oferman.

Tri godine nakon što su Trampove pristalice napale Kapitol, lako je primijetiti sličnosti sa stanjem današnje politike u SAD-u, ali u razgovoru za Sky News, Danst je rekla da je to nije motivisalo da prihvati ulogu.

"Aleks je napisao ovaj film prije nego što se to dogodilo, tako da se ne bazira na tome i znala sam tu informaciju. Stvarno sam se prestravila dok sam čitala scenario... I tako, znala sam da će Aleks napraviti nešto stvarno jedinstveno i posebno i htjela sam da budem dio toga", objasnila je glumica.

Dodala je da uprkos relevantnosti filma za današnju politiku, film ne zauzima strane.

"Ovaj film zaista dopušta publici da donese svoje stavove u bioskop. Ne govori o tome ko je u pravu, a ko nije, ili ko je loš, a ko dobar. Ostavlja osobi koja ga gleda da donese svoje gledište", rekla je glumica.

Važna tema filma je uloga koju novinari igraju u izvještavanju, pa se tako liku Kirsten Danst pridružuju novinar Rojtersa Džoel (Vagner Moura), veteran novinar Njujork Tajmsa Semi (Stiven Mekinli Henderson) i buduća novinarka Džesi (Kejli Spejni).

Uz filmove kao što su "Leave the World Behind", Majkl Šinov serijal o velškom ustanku "The Way" i sada najnovije ostvarenje Aleksa Garlanda, čini se da su nemiri i raspad društva u modi kad je u pitanju kinematografija današnjice. Za Danst, to je proizvod medijske ere u kojoj živimo i težnje novinarstva za većom publikom.

"Mislim da te priče govore o tome kada se polarizacija postane ekstremna i prestanemo da slušamo jedni druge. Svom tom internetu, medijima, svim tim stvarima, to stvarno odgovara. Tako da taj distopijski element djeluje kao mogućnost na neki način", smatra glumica.

Danst ne vjeruje da je moguće da dođe do građanskog rata u Sjedinjenim Državama, ali priznaje da je strah prisutan.

"Stvarno vjerujem da je ova polarizacija nešto o čemu se govori i što se pojačava na način koji čini da sve više vjerujete. I mislim da su te grupe vrlo male, ali i zaista zastrašujuće", istakla je ona.

Bonus video: