Film "Supermarket" premijerno prikazan u Crnoj Gori: Između kapitalističke realnosti i apokalipse

Crnogorska premijera filma “Supermarket”, reditelja Nemanje Bečanovića, upriličena je u utorak veče u KIC-u Budo Tomović u Podgorici, a danas počinje i prikazivanje u bioskopima

4096 pregleda 23 reakcija 1 komentar(a)
Scena iz filma "Supermarket", Foto: Promo
Scena iz filma "Supermarket", Foto: Promo

Izgubljenost i usamljenost čovjeka u 21. vijeku, koji je prinuđen da se snalazi, otuđen, možda i ogorčen, alegorično je oslikana u supermarketu koji nakon zatvaranja postaje, ne dom, već prostor ili platforma za život.

Savremen, minimalistički ali globalan, novi film Nemanje Bečanovića nazvan je upravo “Supermarket” kao sinonim najrazličitijim pojavama i fenomenima konzumerističkog društva današnjice koje budi poriv za preživljavanjem, obezljuđuje, marginalizuje i požuruje...

“Supermarket” je premijerno u Crnoj Gori prikazan u utorak veče u Kulturno-informativnom centru Budo Tomović pred brojnom publikom u velikoj sali koja je pomno i s interesovanjem pratila film.

Premijera je organizovana u okviru programa “PONOVO RADI BIOSKOP: Savremeni crnogorski film 2017-2023”, koji Filmski centar Crne Gore i Crnogrorska kinoteka sprovode u partnerstvu sa digitalizovanim bioskopima i centrima za kulturu.

Film će od danas biti prikazan i u Pljevljima, Bijelom Polju, Mojkovcu i Baru, a nakon toga i u Danilovgradu, Kotoru, Herceg Novom i Nikšiću.

Distribucija u podgoričkom Sinepleksu takođe kreće danas.

Iako crnogorski, film “Supermarket” reditelja Nemanje Bečanovića zapravo je svjetski, po svojoj tematici i problematici, načinu, stilu i dijalogu, te predstavlja jednako i portret i kritiku savremenog svijeta čiji epicentar kretanja godinama već biva trgovina.

Sa podgoričke premijere
Sa podgoričke premijerefoto: FCCG

“Radnja filma prati beskućnika, koji već godinu dana neometano živi u supermarketu. Danju je skriven u ventilacionom sistemu gdje spava, a uveče kada se supermarket zatvori izlazi da bi uživao u pogodnostima ponude. Njegov mir jedne noći narušava Robert, bivši radnik obezbjeđenja supermarketa, koji se nakon otkaza takođe odlučio “useliti” u prodavnicu, a budući da je radio u sektoru nadzora, znao je kako da ugasi alarm i nadzorne kamere. Beskućnik oprezno prihvata novo poznanstvo i tako rješava problem usamljenosti”, najavljeno je ranije u opisu filma.

Reditelj je dodao da je Supermarket zapravo film o Robinsonu Krusou našeg doba čije je pusto ostrvo samoposluga, koja postaje prostor za analizu apsurda, ali i međuljudskih odnosa u našem, kapitalističkom društvu.

“Gdje snimiti film o Robinsonu Krusou u 21. vijeku? Najveća ironija od svega je što to nije pusto ostrvo, već samoposluga u srcu grada”, naveo je ranije Bečanović.

Nakon podgoričke premijere i prvog susreta filma sa domaćom publikom, reditelj Bečanović je istakao da se nada se da se gledaocima film dopao, ali i da je ostavio dovoljno prostora za razmišljanje.

“Film je tu da nas zapita, šta smo postali u ovom sistemu. U konzumerističkom društvu ljudi su postali proizvod i gotovo da se više i ne razlikujemo od stvari koje koristimo”, rekao je on.

Kada se čita roman “Robinzon Kruso”, objašnjava Bečanović, jasno nam je da je djelo pisano iz perspektive čovjeka koji promišlja svijet kroz kapitalizam.

“U današnjem svijetu, kapitalizam je sveprisutan, dopire na ovaj ili onaj način do svakog pustog ostrva na ovoj planeti. Jedni način da dekonstruišemo sistem, je ulazak u pravo srce problema, konzumeristički raj, odnosno u supermarket u kojem smo svi mi zapravo danovsko pusto ostrvo, i to upravo u najprometnijem mjestu u gradu”, objasnio je Bečanović.

Uloge u “Supermarketu” tumače Bojan Žirović, Branimir Bane Popović i Ana Pejović zahvaljujući kojima atmosfera dobija na kulminaciji.

Djeluje da je sama radnja smještena između realnosti i neke vrste apokalipse ili postapokalipse koju živimo, ali film krajnje suptilno progovara o bilo čemu, ostavljajući publici da spozna svoju temu.

“Supermarket” je snimljen nekoliko mjeseci prije početka pandemije korona virusa, što je donijelo određenu konotaciju filmu.

Sa premijere filma u Podgorici
Sa premijere filma u Podgoricifoto: FCCG

“Pandemija je pokazala kako izgleda jedna mini apokalipsa. Počeće i završiti se u supermarketima. Ta situacija kada konzumerizam preraste u jedinu alatku za preživljavanje djeluje nevjerovatno bizarno i dosta govori o tome koliko je naša civilizacija zapravo krhka”, smatra Bečanović.

Film “Supermarket” svjetsku premijeru imao je u novembru prethodne godine, na festivalu A kategorije - “Tallinn Black Nights Film Festival” u Estoniji. Film je prikazan u glavnom takmičarskog programu u selekciji “Rebels with a Cause” (“Butnovnici sa razlogom”).

Jedan od selektora festivala Havijer Garsija Puerto najavio je film kao mračnu i komičnu priču o Robinsonu Krusou 21. vijeka čije je pusto ostrvo veliki trgovački centar, koja se bavi apsurdom i međuljudskim odnosima u savremenom, konzumerističkom društvu.

Film “Supermarket” je isključivo crnogorska produkcija - sniman je u koprodukciji VHS Productiona i Radio televizije Crne Gore, a podržali su ga Ministarstvo kulture i medija i Filmski centar Crne Gore.

Bonus video: