U holivudskim filmovima broj seksualnih scena opao za 40 odsto

Sa druge strane, prikazivanje drugih "poroka" u filmovima nije jednako opalo. Psovanje i nasilje su na otprilike jednakom nivou kao 2000, pokazuje istraživanje

7107 pregleda 3 komentar(a)
Ema Stoun u filmu "Poor Thigs", Foto: Printscreen YouTube
Ema Stoun u filmu "Poor Thigs", Foto: Printscreen YouTube

Nedavni uspjeh filmova kao što su "Poor Things", "Saltburn" i "All of Us Strangers" neki kritičari okaraktersali su kao veliki povratak seksa na velika platna, ali novo istraživanje pokazuje da broj seksualnih scena u holivudskim filmovima drastično opada.

U filmovima velikih studija ima gotovo 40 odsto manje seksualnog sadržaja nego što je to bio slučaju na početku milenijuma, pokazalo je istraživanje analitičara Stivena Folousa, rađeno za "Economist".

Prikupljeni su podaci iz 250 filmova koji su najviše zaradili svake godine od 2000, a filmovi iz 2023. imali su jedva preko 60 odsto erotskog sadržaja u odnosu na one iz 2000. Ako se gleda po žanrovima, najveći pad zabilježen je u akcionim filmovima - 70 odsto, dok je najmanje promjene bilo u romantičnim, gdje je prikazivanje seksa palo za 20 odsto, prenosi "Guardian".

Procenat fimova koji su najviše zaradili, a da nisu imali nikakav seksualni sadržaj je značajno porastao, od 18 odsto 2000. do 46 odsto 2023. Folous je zaključio da ne samo da ima manje seksa na ekranima, nego i da je seks prisutan u proporcionalno manje filmova.

Sa druge strane, prikazivanje drugih "poroka" u filmovima nije jednako opalo. Psovanje i nasilje su na otprilike jednakom nivou kao 2000, pokazuje istraživanje.

Rezultati istraživanja izašli su nakon što se digla velika prašina zbog seksualnih scena u filmovima "Poor Things" i "Saltburn".

Bonus video: