Snimaće se film o čovjeku koji je inspirisao Black Lives Matter pokret i proteste širom Sjedinjenih Država

Film koji je Flojdova porodica odobrila, a koji će nositi naziv "Tata je promijenio svijet", prikazaće život čovjeka koji je postao nacionalni simbol rasne nepravde

3368 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Džorž Flojd, 46-ogodišnjak kojeg je policija u američkom gradu Mineapolisu ubila prilikom privođenja 2020, što je izazvalo proteste protiv policijske brutalnosti širom zemlje, dobiće biografski film, prenosi "Guardian".

Film koji je Flojdova porodica odobrila, a koji će nositi naziv "Tata je promijenio svijet", prikazaće život čovjeka koji je postao nacionalni simbol rasne nepravde.

Gregori R. Anderson će napisati scenario, reditelj se još uvijek traži, a Flojdova kćerka Džijana i majka Roksi Vašington će biti izvršni producenti. Najava filma dolazi samo par dana prije obilježavanja četvrte godišnjice od kad je Flojda ugušio policajac Dere Šoven, pritiskajući koljenom njegov vrat devet minuta, uprkos tome što mu je Flojd više puta kazao da ne može da diše. Video Flojdove smrti postao je viralan i inspirisao stvaranje internacionalnog pokreta za rasnu pravdu pod nazivom Black Lives Matter.

Šovin je osuđen na 22,5 godina zatvora.

"Uzbuđeni smo što će svijet vidjeti pravog, veselog Džordža ispunjenog ljubavlju, kakvog smo mi znali. Ovaj film će biti otjelotvorenje suštine njgovog života i nadamo se ponovo pokrenuti napore da se donese Flojdov zakon, koji će spriječiti rasno profilisanje od strane organa za sprovođenje zakona", kazala je Flojdova majka, prenosi Deadline.

Bonus video: