Ovacije u Kanu za odbjeglog iranskog režisera

Napravljen u anderground uslovima u Iranu s malim budžetom, film priču o sudskom tužiocu čiji je porodični život razoren protestima "Žene, život, sloboda" koji su potresli zemlju 2022-23

7454 pregleda 4 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

U jednoj od najdramatičnijih priča ikada prikazanih na filmskom festivalu u Kanu iranski režiser Mohamad Rasulof prošetao je crvenim tepihom u petak pošto je pobjegao od zatvorske kazne u svojoj zemlji samo nekoliko dana prije prestižnog festivala.

Rasulof je dobio burne ovacije prije i posle gala projekcije filma "Sjeme svete smokve", koji se takmiči za glavnu nagradu Zlatnu palmu.

"Nadam se da će cio aparat ugnjetavanja i diktature nestati iz Irana“, rekao je on u prepunoj Sali u Kanu, gdje je pokazao fotografije glumaca filma.

Napravljen u anderground uslovima u Iranu s malim budžetom, film priču o sudskom tužiocu čiji je porodični život razoren protestima "Žene, život, sloboda" koji su potresli zemlju 2022-23.

Petak je poslednji dan projekcija na festivalu u Kanu i pobjednike će u subotu proglasiti žiri predvođen rediteljkom filma "Barbi" Gretom Gervig.

Rasulof je bio pod pritiskom u Iranu da povuče svoj poslednji film s festivala, ali je već tokom produkcije znao da mu prijeti nova osmogodišnja zatvorska kazna zbog "zavjerivanja protiv nacionalne bezbjednosti" i skovao je plan da pobjegne iz zemlje.

On je u petak prisustvovao premijeri zajedno sa svojom ćerkom i iranskom glumicom Golšifteh Farahani koja živi u egzilu u Francuskoj.

Govoreći poslije premijere, Rasulof je rekao da misli na "sve koji su omogućili da se ovaj film snimi – one koji su ovdje i one koji su bili spriječeni da dođu".

Otvoreni kritičar iranskih vlasti, Rasulof je već odslužio dvije zatvorske kazne zbog svojih beskompromisnih političkih filmova i oduzet mu je pasoš 2017.

Bilo mu je potrebno 28 dana da, krećući se između pograničnih sela, izađe iz zemlje, rekao je on za časopis Dedlajn.

"Dobra stvar u vezi s odlaskom u zatvor u Iranu je to što upoznajete svakakve vrste mladih ljudi koji vam mogu pomoći u takvim uslovima", rekao je on.

Bonus video: