Tom Hardi u filmu o ratu u Bosni

82 pregleda 0 komentar(a)
Tom Hardi, Foto: Reuters
Tom Hardi, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.07.2017. 09:22h

Zvijezda filmova Dunkirk, The Reverant i Mad Max: Fury Road, Tom Hardi će glumiti u filmu o bosanskom ratu pod imenom My War Gone By, I Miss It So, (Moj rat je završen, nedostaje mi).

Film je rađen prema istoimenoj knjizi engleskog novinara i ratnog izvještača Entonija Lojda iz 1999. godine.

Gavin O’Konor se pominje kao producent i reditelj zajedno sa Skotom LaStaitijem koji je prošle godine lansirao fond za kulturu i zabavu Palantir Group, prenosi Variety.

My War Gone By, I Miss It So je Lojdovo lično iskustvo između ratnih iskustava u Bosni i njegovog odražaja na život u britanskoj vojsci, iskustva sa razvodom roditelja i zavisnošću o heroinu.

Hardi je izjavio da je ostao zatečen djelom Entonija.

“Djela, riječi i iskustva koja je proživio pogodila su me, to je važna knjiga i glas o svim zbivanjima”, kazao je Hardi.

Lojd je odrastao u potpuno drugačijoj porodici sa vojom tradicijom, koja ga je odgajala pričama o ratu i podvizima njegovih herojskih predaka.

Sa 26 godina, Lojd je napustio Britaniju i došao u Bosnu, kako bi dokumentovao rat. Svjedočio je brojnim sukobima između Bošnjaka, Srba i Hrvata.

Rastrgnut između zavisnosti o heroinu i ratnih borbi, Lojd se vraća u kući kako bi dobio ličnu borbu protiv zavisnosti.

Hardi je trenutno zvijezda filma Dunkirk kao pilot Kraljevske avijacije Britanije.

O’Konor je već režirao filmove The Accountant sa Benom Aflekom, Jane got a gun sa Natali Portman, Warrior također sa Hardijem i Pride and Glory sa Edvardom Nortonom.

“Entonijeva sjećanja su ljubav na prvoj stranici, a onda i portret rata. Tako nešto nikada nisam čitao. To je lična borba protiv zavisnosti prikazana izbliza kao i izvještavanja sa prvih linija rata u Bosni, najkrvavijeg konflikta u Evropi još od završetka Drugog svjetskog rata. To je Enonijeva ‘Apokalipsa sada’, i knjiga je bukvalno napisana s obje ruke. Osjećam se privilegovanim da režiram film prema ovoj knjizi”, izjavio je O’Konor.

Bonus video: