"Ova dobra zemlja" proglašen za najbolji regionalni film

U okviru posljednjeg dana 15. izdanja Underhill festa, žiri dodijelio nagrade za najbolja ostvarenja

1426 pregleda 0 komentar(a)
Uručenje nagrade Vladimiru Peroviću, Foto: Krsto Vulović
Uručenje nagrade Vladimiru Peroviću, Foto: Krsto Vulović

Žiri 15. Underhill festa za dugometražne dokumentarne filmove koji su činili rediteljka Ivana Todorović, producentkinja Sabina Krešić i reditelj Branislav Milatović, odlučili su da nagradu “Maslačak” za najbolji film u regionalnoj selekciji dobije film “Ova dobra zemlja” u režiji Vladimira Perovića, koji je svjetsku premijeru upravo imao na ovogodišnjem izdanju filmskog festivala.

“Film ‘Ova dobra zemlja’ se na poetski način i sa izrazitim razumijevanjem bavi ‘malim čovjekom’ i njegovim usudom na krševitom krajoliku u kojem obitava, kao i načinom na koji je taj krajolik oblikovao čovjeka i njegove svjetonazore. Unatoč tome što je postavljen u formi poetskog eseja, koji se prirodno oslanja na likovnost pejzaža i naturalizam lica, sam autor ovim filmom svjesno ili nesvjesno pruža uvid u svjedočanstvo jednog prostora i vremena, te time njegovo djelo prevazilazi datost teme i dodatno dobija na kompleksnosti i značaju. Iako ne pledira ka tome, ovaj film je od izuzetnog etnografskog značaja kao svojevrstan vid zavještanja budućim generacijama. Vladimir Perović u filmu ‘Ova dobra zemlja’ donosi inovativnu snagu, rediteljski zanimljiv i hrabar pristup koji nas svojom kreativnošću i svedenošću upućuje na stvaranje istovremeno artističkog i pitoresknog dokumentarca pred kojim je, vjerujemo bogat festivalski život”, stoji u obrazloženju žirija.

Film “Ova dobra zemlja” takođe je dobio i nagradu publike 15. Underhill festa.

Žiri je dodijelio i dva specijalna priznanja u regionalnoj selekciji: filmu “Dezerteri” Damira Markovine i filmu “Šutnja razuma” u režiji Kumjane Novakove.

Tročlani žiri je odlučio da “Maslačak - za najbolji film u međunarodnoj selekciji” dodijeli filmu “Neizbrisiva sjećanja” u režiji Maite Alberdi.

Žiri za selekciju “7 kratkih” dokumentarnih filmova, koji čine glumac Mišo Obradović, reditelj Matija Jovanović i menadžerka u kulturi Milena Prelević, odlučili su da nagradu “Maslačak - za kraki dokumentarni film” dobije film “Izlaz kroz ludaru” u režiji Nikole Ilića.

Specijalno priznanje žirija u kategoriji kratki dokumentarni film dobilo je ostvarenje “Valerija” rediteljke Sare Jurinčić.

Na zatvaranju 15. Underhill festa prikazani su kratki filmovi snimljeni tokom škole “Teen Docs” - škole dokumentarnog filma za učenike i učenice srednjih škola, u saradnji sa kompanijom One. Publika je vidjela kratke filmove “Biti mali” (Una Stanković), “Budi muško” (Đorđe Purić, Sofija Čeko, Bojana Sekulić i Jovana Terzić) i film “Vrijeme bez sidra” (Jovana Rovčanin i Boris Janićeijević).

Prije projekcije filma “Neka nova divljina” rediteljke Silje Evensmo Jakobsen, koji donosi priču o jednoj neobičnoj porodici koja je odlučila da život gradi u divljini, izolovana od civilizacije i u dodiru sa prirodom, Nikola Petrović Njegoš je zvanično i zatvorio 15. Underhill fest.

Bonus video: