Žena koja sjedi na gvozdenom tronu

Kao mlada glumica često je osjećala pritisak da spava sa nekim kako bi joj karijera bila olakšana, ali “nikada nije zaigrala tu igru”
130 pregleda 0 komentar(a)
Lena Hidi, Foto: Wetpaint.com
Lena Hidi, Foto: Wetpaint.com
Ažurirano: 09.07.2017. 06:55h

Lena Hidi, najpoznatija po ulozi Sersei Lanister iz serije “Igra prijestola” ima malo toga zajedničkog sa svojim likom, ali jedna od zajedničkih karakteristika je što ni jedna ni druga ne podnose naivne osobe, u glumicinom slučaju tu spadaju i novinari koji očekuju da će im odgovoriti na pitanje - šta će se desiti u novoj, sedmoj sezoni.

“Hm, moj lik se neće baš provoditi, to je sve što mogu da kažem. Očigledno je da zima konačno dolazi”, ispričala je ona u razgovoru za nytimes.com o seriji čije nove epizode stižu 16. jula.

Ono što je poznato i bez njenog odgovora je da će se u novim epizodama sresti glavni likovi, koji su ili dugo bili razdvojeni ili se nikada nisu ni sreli, dok na gvozdenom prijestolu sjedi Sersei, žena koja je tokom šest sezona izgubila muža, oca i troje djece.

I dok ona slabi, njene protivnice, Sansa Stark (Sofi Tarner), Ajra Stark (Mejsi Vilijams) i Deneris Targarijen (Emilija Klark) jačaju sve više.

“Svi ti ženski likovi koji se na različite načine uzdižu - to do sada nismo imali priliku da vidimo u drugim projektima”, priznaje glumica, koja razmišlja da se nakon završetka serije vrati u rodni Jorkšir.

“Dio mene je ovdje kreiran tokom djetinjstva. Ja sam Jorkširka u srcu i duži”, priča 43-godišnjakinja rođena na Bermudima, jer je njen otac tamo premješten kao policajac.

“Voljela bih da ostanem u Los Anđelesu i nastavim sa kastinzima, ali želim da moja djeca budu prizemna. Prije dvije sedmice moj sin je kazao mom ocu da želi da bude kao on i to me je utješilo, jer sam shvatila da smo ga dobro vaspitala”, kaže ona, dodajući da je u vaspitanju učestvovao i njen vjerenik Den Kadan, filmski autor kojeg poznaje od djetinjstva, ali sa kojim je u vezi tek od prije nekoliko godina.

Ova veza došla je nakon razvoda od muzičara Pitera Lougrana sa kojim ima 7-godišnjeg Vilija, dok je sa Kadanom, za kojeg će se udati sljedećeg ljeta, dobila dvogodišnju Tedi.

“Uvijek sam mu govorila da me nikada ne pita da se udam za njega, jer tada počinje katastrofa, ali zapravo osjećaj je prelijep”, priznaje ona i ističe da je cinizam u njoj posljedica “teškog razvoda i iskustva koje je pokušala da pretoči u Sersei”.

Međutim put do ove junakinje za Hidi je bio dugačak, jer je karijeru počela sa 17 godina, kada ju je na kastingu primijetila režiserka Suzi Fidžis, a ubrzo su uslijedili filmovi “Waterland”, “The Remains of the Day”, “The Jungle Book” i “The Parole Officer”, a ipak, svijet ju je primijetio kada je 2007. godine dobila ulogu u ostvarenju “300”.

Ono što ju je dovelo do čuvene serije bio je manje poznati indi film “Pete Smalls Is Dead”, jer joj je tokom snimanja kolega, Piter Dinklidž pomenuo da je dobio “ludi scenario” za HBO i da je u njemu sjajna uloga sestre njegovog lika, koja je incestuozna i psihopata.

I pored toga što je tokom šest sezona snimila veliki broj scena za pamćenje, fanovi je na ulici pozdravljaju ponavljajući riječ “Sram” čime aludiraju na “hod srama njenog lika”.

Kako je istakla, najgori momenat je bio sa medicinskom sestrom koja joj je nakon porođaja pomagala da izmuze mlijeko, dok je svo vrijeme pjevušila tu riječ.

“U tom trenutku sam bila pod dejstvom morfijuma, pa mi je bilo smiješno. Svašta sam prošla tokom života, pa me takve stvari ne vrijeđaju”, tvrdi glumica.

Hidi je nakon snimanja te scene dobila niz kritika fanova, jer je primijećeno da je koristila dublera za nago tijelo, što je ona opravdala time da je željela da se fokusira na prenošenje emocija, umjesto da joj pažnju odvlači to što je gola među statistima.

Međutim, ovo nije bila jedina zamjerka na njen račun, jer se mnogima nije dopala scena u kojoj je brat siluje, iako ona tvrdi da odnos nije bio prisilan.

Nju najviše čudi to što optužuju njen lik koji je ravan muškarcima, a u svijetu zabave gdje često nema mjesta za žene.

Kako ističe, kao mlada glumica često je osjećala pritisak da spava sa nekim na položaju kako bi joj karijera bila olakšana, ali “nikada nije zaigrala tu igru”.

“Tokom kratkog rada na seriji 'Terminator: The Sarah Connor Chronicles' moj glas je ignorisan, a moje mišljenje nikoga nije zanimalo”, prisjeća se ona.

Sada su se stvari promijenile s obzirom na to da se proslavila “Igrom prijestola”, pa svoj uticaj koristi da prenese određene poruke, ali i da snima sopstvene filmove.

Među njima je i film “H Is for Hawk” adaptacija romana Helen Mekdonald, u kojem glumi, ali i koji producira sa kompanijom Plan B Entertainment u vlasništvu Breda Pita.

Sa snimanjem svojih filmova, ona se nada i da će pružiti više prilika za ženske glumice, ali i režiserke, te da će se uskoro i sama moži da se oproba u režiranju.

Upravo zbog toga snima sve manje, ali je napravila izuzetak za potrebe malog indi filma “The Flood” koji predstavlja izbjegličku krizu u Evropi.

Ovaj film, kao i “Fighting With My Family” na kojem je radila sa Dvejnom Džonsonom, izaćiće sljedeće godine.

Bonus video: