"Crna Gora je atraktivna za snimanje filmova, ali potencijalI nijesu bili dovoljno iskorišćeni"

"Na osnovu iskustava država regiona i Evrope u kojima se slične mjere decenijama primjenjuju, ove odredbe će doprinijeti povećanju zaposlenosti u kinematografskom sektoru, boljoj promociji turističkih potencijala i uticati na razvoj takozvanog filmskog turizma”, kaže se u saopštenju
82 pregleda 1 komentar(a)
Snimanje filma, Foto: Shutterstock
Snimanje filma, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.07.2017. 15:48h

Vlada je danas usvojila Uredbu o bližim kriterijumima, načinu i postupku za ostvarivanje prava na povraćaj dijela sredstava utrošenih za proizvodnju kinematografskog djela.

Uredba je, kako je saopšteno, donijeta na osnovu Zakona o kinematografiji, kojim je pravo na povraćaj dijela sredstava uloženih u proizvodnju kinematografskog djela, definisano kao podsticajna mjera za producente.

U skladu sa nadležnostima novoosnovane ustanove Filmski centar Crne Gore će sprovodi postupak za povraćaj sredstava.

O dostavljenim zahtjevima će odlučivati Komisija koju će obrazovati Filmski centar na mandat od dvije godine.

"Crna Gora je lokacija atraktivna za snimanje filmova, ali smo svjedoci da njeni potencijali do sada nijesu bili dovoljno iskorišćeni", kaže se u saopštenju Ministarstva kulture.

Kako se navodi, donošenjem Uredbe stvaraju se uslovi za unapređenje i razvoj kinematografije, ali i privrednih i uslužnih djelatnosti povezanih sa proizvodnjom filmova u Crnoj Gori. "Očekujemo da će ove podsticajne mjere dovesti do prisustva većeg broja inostranih producenata koji će snimati na lokacijama u Crnoj Gori".

"Na osnovu iskustava država regiona i Evrope u kojima se slične mjere decenijama primjenjuju, ove odredbe će doprinijeti povećanju zaposlenosti u kinematografskom sektoru, boljoj promociji turističkih potencijala i uticati na razvoj takozvanog filmskog turizma”, kaže se u saopštenju.

Pravo na povraćaj, kako se navodi, odnosi se na sredstva koja su utrošena u Crnoj Gori za proizvodnju kinematografskog djela, a nijesu obezbijeđena iz državnog budžeta.

Postupak se pokreće zahtjevom za povraćaj sredstava koji producent podnosi Centru prije početka snimanja kinematografskog djela u Crnoj Gori.

Zahtjev može podnijeti producent iz Crne Gore kojem je izdato punomoćje za podnošenje zahtjeva, dok je u slučaju inostranih produkcija inostrani producent dužan da angažuje filmskog producenta iz Crne Gore, koji će kao produkcijski servis pokrenuti i učestvovati u postupcima vezanim za povraćaj sredstava.

"Sredstva potrebna za ove namjene obezbijediće se kod Ministarstva finansija i neće ulaziti u procenat od 2,5 odsto iz Zakona o kulturi, koji se odnosi na finansiranje rada Ministarstva i institucija kulture", kaže se u saopštenju.

Bonus video: