Moskri pokušava da ode u raj

Pored Kaluđerovića, Nikolića, Radošević i Zebić, na filmu su radili i Ena Bajraktarević, Andrija Dujović, Luka Đokić, Nađa Đorđević, Anđela i Marina Jevtović, Anđela Lazić, Vanja Lozanović, Jelena Moldvai, Milena Perišić, Gavrilo Vučetić, a mentor projekta je bio profesor Milan Todorović, režiser i producent koji stoji iza ostvarenja “Zona mrtvih”, “Mamula” i “Procep”.
262 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.06.2017. 14:43h

Studenti FDU u Beogradu, tačnije druga klasa filmske i televizijske produkcije, obradovali su fanove jednog od najuticajnijih underground hip hop sastava „Prti Bee Gee“, jer su nedavno na svom fakultetu predstavili kratki film o Davoru Bobiću – Moskriju, koji je 2005. godine preminuo. Neposredno prije premijere koja je zakazana za sjutra u bioskopu Fontana u Beogradu, dio ekipe - Goran Nikolić (režiser) i Aleksandar Kaluđerović (PR i marketing menadžer) otkrili su za „Vijesti“ kako je nastao „Život po Moskriju“, ali i detalje sa snimanja i da kada će film moći da se pogleda i u Crnoj Gori.

„Sve je počelo kada su studentkinje produkcije Lana Radošević i Anđela Zebić pred profesorskom komisijom FDU pobijedile na pičing sesiji sa idejom o filmu u kojem se Davor Bobić Moskri vraća među žive. Preostali studenti sa klase su oberučke prihvatili ovaj projekat i sa velikom ambicioznošću se upustili u posao“, prisjeća se Kaluđerović, inače Kotoranin koji u Beogradu studira filmsku i televizijsku produkciju.

„Lana je idejni tvorac i savršen je primjer osobe koja je kroz umjetnost spojila privatni i poslovni dio života. Kao strastveni fan rep grupe Prti Bee Gee, sanjala je o tome da napravi film posvećen preminulom Moskriju, što se na kraju i desilo“, kaže on i ističe da „Život po Moskriju“ nije dokumentarac, već „priča o urbanom stilu življenja, čiji je najbolji predstavnik bio Moskri“ kroz čiji su lik prikazali pozitivne elemente koje takav život nosi.

Nikolić sa druge strane otkriva dio radnje:

„Kao posljedica jednog niza bizarnih okolnosti, Moskrijev duh vraća se na zemlju u obliku njega, ali kad je imao 10 godina, nakon čega on, u društvu i uz pomoć par vrlo zanimljivih likova, pokušava da ode u raj, a zašto to pokušava i kojim se sredstvima služi, ostavljam znatiželjnima da provere kad budu imali prilike da vide film”.

Iako je u pitanju studentski film, neke uloge tumače profesionalni glumci poput Petra Strugara (Džoni) i Anđela Jovanović (Daca), a Kaluđerović objašnjava kako su ih ubijedili na saradnju.

“Petar i Anđela su mladi glumci koji su nedavno koračali studentskim stopama i svjesni su pred kakvim se problemima studenti mogu naći kada snimaju film. Glumci na balkanskoj sceni nisu ’uobražene dive’ i uvijek su spremni da, kad god imaju vremena, uskoče u neki studentski projekat, jer tako upoznaju i svoje buduće kolege sa kojima će možda sarađivati godinama“, priča on. On dodaje da je Rambo Amadeus takođe prihvatio ulogu u filmu, jer vjeruje da su studentski filmovi važni, s obzirom na to da su slobodniji, originalniji, zanimljiviji i poučniji od komercijalnih filmova, jer se prilikom njihove izrade ne razmišlja o zaradi.

I režiser je prokomentarisao poznate glumce, ali iz drugog ugla, otkrivajući kako je bilo sarađivati sa njima.

„Prilično lako kad shvatiš da su svi oni ipak obični ljudi, kao i svi mi, koji su uspjeli da izgrade neki kult ličnosti, pa imaju i taj oreol posebnosti oko sebe, ali čim se čovjek upozna sa njima, iskreno im izloži svoje namjere i pokaže im da će biti maksimalno ispoštovani, oni se ponašaju i pričaju sa vama kao da se znate godinama. Svi su bili jednako kolegijalni i dali sve od sebe da film bude što bolji”, pojasnio je on.

Međutim, prava poslastica su Mikri Maus i Eufrat, članovi Prti Bee Geea koji su svojim učestvovanjem u filmu dali na značaju i cijelom projektu.

“Mikri Maus i Euffrat su od samog starta bili pozitivno zagrijani za ideju. Pratili su naš rad i savjetovali nas u kom pravcu da se krećemo. Saradnja sa njima je bila odlična i zajedno smo stigli do velikog platna. Vjerujemo da je ovaj film zaista autentičan, ne samo zato što je dobio podršku članova sastava Prti Bee Gee i porodice Davora Bobića Moskrija, već zato što su i drugi predstavnici srpskog repa bili uz nas, kao što su Bvana, Skaj Vikler, Škabo... Takvo jedinstvo donosi sa sobom jedno osvježenje filmskoj i muzičkoj sceni“, ističe Aleksandar, dok režiser otkriva koliko su reperi pomogli sugestijama na setu.

“Mikri i Eufrat su u cijeloj priči još od sinopsisa, koji je presudio da nam daju zeleno svjetlo da uopšte snimamo film koji se tiče njihove grupe i Moskrija, pored Moskrijeve rodbine, takođe. Svidjelo im se to što je finalni scenario koji smo im pokazali, najviše u duhu poetike njihove grupe od svega što su do tada dobijali u ponudama i pružili su nam svu podršku, kako u nekim idejama tokom finaliziranja scenarija, tako i tokom snimanja i post-produkcije. Čak ih je malo i dirnula poslednja ruka montaže, moram priznati”, tvrdi on, a zatim otkriva i kako je bilo na setu.

“Anegdota ima mnogo, od Mikrijevog konstantnog omažiranja ‘Maratonaca’ kroz snimanje, preko slatko-neprijatnih momenata kad bi, jedno 30 puta na 30 načina, ubjeđivao malog Moskrija, Andriju Boškovića, da pred roditeljima i ekipom, izgovara neke stvari koje ni mnogi odrasli ljudi ne bi mogli da izgovore, kao na primer brutalno psovanje nekih likova koji su mu se zamjerili u filmu, pa sve do zaključka Vladimira Vučkovića, koji glumi skejtera koji je progresivno sve više naduvan kroz film, negde na sredini snimanja, da je ceo film zapravo njegov trip, što opet može biti jedno skroz legitimno tumačenje filma”, prepričao je Nikolić, dok se Kaluđerović nada da će “Život po Moskriju” biti prikazan i u Podgorici.

“Potrudićemo se da prikažemo film gdje god nam se ukaže prilika za to! Fanovi se javljaju iz Pule, Zagreba, Podgorice, Užica, Kosovske Mitrovice, Skoplja... Nadamo se da ćemo uspjeti da do svakoga dovedemo ovaj film na koji je ponosna čitava klasa“, istakao je on, a zatim odgovorio na pitanje, da li je film namijenjen samo fanovima hip hop muzike ili će biti zanimljiv i ostalima.

“Definitivno nije samo za Prti BG publiku. Ja lično nisam ljubitelj ovakve muzike, ali od samog početka vjerovao u ovu ideju i nisam se pokajao. Čak sam i navijao da ovaj projekat pobijedi na pičingu, jer je sama pomisao na snimanje ovakve priče bila inspirativna”, priznaje on.

“U tome smo i uspjeli. Napravili smo crnu muzičku komediju u kojoj će uživati širi auditorijum. Na pretpremijernoj projekciji je čak neko uzviknuo da je ovo kultni film nove generacije, da su to Munje za 2017. godinu”, pohvalio se Kaluđerović. Pored Kaluđerovića, Nikolića, Radošević i Zebić, na filmu su radili i Ena Bajraktarević, Andrija Dujović, Luka Đokić, Nađa Đorđević, Anđela i Marina Jevtović, Anđela Lazić, Vanja Lozanović, Jelena Moldvai, Milena Perišić, Gavrilo Vučetić, a mentor projekta je bio profesor Milan Todorović, režiser i producent koji stoji iza ostvarenja “Zona mrtvih”, “Mamula” i “Procep”.

Mikri: Na predpremijeri sam aplaudirao stoježi deset minuta

O saradnji sa studentima i filmu “Život po Moskriju” bio je raspoložen da priča i Mikri, član Prti Bee Geea, koji je uz Euffrata možda I najbolje poznavao Moskrija, pored njegove porodice.

„Studenti su htjeli da urade kratak film vezan za Moskrijev lik, što sam naravno želio, jer filmsko ostvarenje, u ovakvim okolnostima itekako je velika čast, samo sam se pribojavao da film ne bude samo pokušaj filma i da ne završi kao nečija vježbanka“, iskren je Nikola Jelić, koji otkriva i svoja iskustva sa snimanja.

„Set kao set, snimaj, reži, vikanje, ponavljaj itd, zbilja iscrpljujuće, mada uz sjajan timski rad i od umora napravismo žurku, a i imali smo i sreće da su iza kamere bili neke prekaljene ličnosti našeg glumišta koje su nam suflirale i pružale podršku, hvala ima neizmerno“, ispričao je on, dodajući da ga nije iznenadilo to što je Rambo Amadeus prihvatio ulogu.

„Imao sam neki osjećaj da će on na kraju pristati, jer je bilo malo poteškoća oko glumca, par njih je odbilo, da bi Rambo poslije svega pristao na tu rolu koju je iznio sjajno, a i sa druge strane Moskri i Rambo su se poznavali“, pojasnio je Mikri koji je prisustvovao i predpremijeri.

„Naravno bio sam na premijeri na 'danima produkcije' na FDU-u, u prepunoj sali sa svima aplaudirao stojećki 10 minuta. Velika čast, ne samo za grupu Prti BG i Moskrija, nego uopšte za cijeli domaći hip hop, jer su rep izvođači rijetko kada, skoro i nikada dobijali filmske uloge, bez obzira što je hip hop pravac kulturološki fenomen i lider već preko 30 godina u svijetu“, zaključio je reper.

Galerija

Bonus video: