Prikazan dokumentarni film o Božidaru Žugiću

Predsjednik Opštine Žabljak Veselin Vukićević kazao je da su ime i herojski čin Božidara Žugića postali su sinonim za slobodarstvo, oficirsku čast i najuzvišeniji patriotizam
341 pregleda 0 komentar(a)
Božidar Žugić, Foto: Obrad Pješivac
Božidar Žugić, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 10.08.2018. 18:43h

Dokumentarni film „Heroj Božidar“, posvećen poručniku kraljevske vojske Jugoslavije Božidaru Žugiću i njegovom djelu od 13. aprila 1941. godine kada je braneći oficirsku čast, u bačkom selu Gložana hicima iz pištolja ubio svog nadređenog starješinu prilikom isticanja bijele zastave njemačkoj okupatorskoj formaciji, a odmah zatim i fašističkog oficira, premijerno je prikazan večeras u sali Centra za kulturu u Žabljaku.

Pred projekciju, za koju je vladalo veliko interesovanje, prisutnima se obratio jedan od autora filma, Stanko Popović, približivši publici život i djelo Božidara Žugića.

U svom obraćanju predsjednik Opštine Žabljak Veselin Vukićević kazao je da su ime i herojski čin Božidara Žugića postali su sinonim za slobodarstvo, oficirsku čast i najuzvišeniji patriotizam.

"Poslije dugog niza godina nepravednog zaborava i zapostavljanja, i ovo veče potvrđuje da je Božidar Žugić izvojevao još jednu, ovoga puta konačnu pobjedu. Naš dug prema njemu je svevremeni i čini ga prije svega obaveza da našim potomcima prenosimo priču o mladom poručniku koji nije i po cijenu života mogao pogaziti datu oficirsku zakletvu i prihvatiti kapitulaciju. Zato raduje činjenica da i ovo veče pokazuje da brižljivo čuvamo uspomenu na Božidara Žugića. I ovaj filmski zapis doprinijeće da njegov kratki, časni život i junačka smrt nikada više ne budu potisnuti u zaborav", kazao je Vukićević uz zahvalnost Stanku Popoviću i Draganu Đukanoviću.

Doprinos ovom ostvarenju dali su Udruženje Crnogoraca Novog Sada, Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine i Opština Žabljak, uz podršku pokrajinskog Sekretarijata za kulturu i informisanje Vlade Vojvodine.

Bonus video: