"Twin Peaks" zbunjuje: Šta znači drvo koje govori?

Linč otkriva da je oko 80 odsto materijala za seriju napisao sa Markom Frostom
215 pregleda 0 komentar(a)
Twin Peaks, Foto: Ign.com
Twin Peaks, Foto: Ign.com
Ažurirano: 04.06.2017. 07:11h

Povratak popularne serije “Twin Peaks” na male ekrane, tačnije Showtime kanal, nakon 26 godina pauze, obradovao je veliki broj gledalaca, ali među njima je bilo i mnogo onih koji su bili zbunjeni nakon premijere, piše “Entertainment Weekly”.

Među najčešćim pitanjima koje su postavljali gledaoci bila su: “Šta znači drvo koje govori? Gdje je Lora Palmer otišla? Hoće li agent Kuper ponovo biti onaj stari?”, a koautor serije Dejvid Linč, iako kao i obično nije želio da otkriva previše, ipak je razjasnio neke detalje za pomenuti portal.

Na početku intervjua on je priznao da nije čitao kritike, a razlog za to je što ne želi da zna ako u njima piše nešto loše.

U istom intervjuu on je porekao jednu od teorija fanova da je pričom o mladim ljubavnicima koji zure u staklenu kutiju iz koje izlazi čudovište i ubija ih, aludirao na gledanje televizije.

“Ne, ali je to zanimljiv ugao gledanja”, odgovorio je on, dodajući da inače ne razmišlja o metaforama.

“Ideje dođu same, ja razmislim o njima i probam da shvatim šta znače. Sasvim je druga stvar to kako se uklapaju u cjelinu. Zaista ne znate sve do kraja kako će jedna stvar biti povezana sa drugom. Volim da kažem da cijela, zaokružena stvar postoji u jednoj prostoriji kao gotova slagalica, a onda kao da neki bezobraznik odatle baca nasumice djelove slagalice u ovu prostoriju. I vi morate da spojite djelove, ali jedna je s kraja priče, druge iz sredine, a par je sa početka i nemate ideju o široj slici dok se sve lijepo ne formira”, pojasnio je on.

Prema njegovim riječima, osamdeset odsto materijala na kojem radi sa Markom Frostom je već napisano, a druge djelove otkrivaju usput.

Linč je potvrdno odgovorio na pitanje novinara da li je povratak Kupera u svijet koji je nakada poznavao, ujedno i pričao o njemu i povratak radu na televiziji.

“Svakako. Ali, kao što ćete videjti, riječ je o povratku na svijet, u novi život, o učenju šta voliš, a šta ne i pokušaju da pronađeš svoj put najbolje što umiješ”, pojasnio je on.

Iako mnogi misle da je u novoj sezoni Twin Peaksa, gradić prikazan kao loše mjesto kojim se aludira na trenutno stanje u Americi, Linč ističe da stvari ne stoje baš tako.

“Mark Frost bi vam možda ponudio drugačiju perspektivu, ali ja ne vidim svijet na taj način. Kada je riječ o ovoj seriji, nisam razmišljao u smislu, 'Ovo se dešava u svijetu, hajde da to stavimo u seriju'”, tvrdi on.

“To su samo neke moje ideje koje su naišle. Naravno, ideje su i posljedica svijeta u kojem živimo, ali onda dođu neke druge i nemate pojma kako su se stvorile, jer nemaju veze sa sadašnjim svijetom. Dakle, uticaja sadašnjosti i ima i nema”, zaključio je autor popularne serije, koji nije bio raspoložen da otkrije gdje pronalazi inspraciju za prikazivanje zla.

“Ne mogu baš da vam kažem. Sve dolazi iz ideje, a ideja dolazi iz čitanja scenarija, kada se slika i zvuk pojave u glavi. Samo je važno da nađem način da to što mi se pojavi u glavi što vjernije prenesem dok snimam”, tvrdi on, a zatim komentariše da je na vrhu drveta koje govori “obična glava”.

Ipak, Linč je bio rječitiji kada je trebalo analizirati scenu sa Damom sa kladom i Albertom, likovima koje tumače Ketrin Kolson i Migel Ferer, glumci koji su ubrzo nakon snimanja preminuli.

“Zaljubio sam se u Alberta na ovom putovanju kroz 'Twin Peaks' i uživao radeći sa Migelom. Taj odnos između mog i njegovog karaktera je vrlo važan za priču. Sada kada ga nema još mi je draže što smo sve to zabilježili kamerama. Ketrin sam poznavao od 1971. godine i dok sam je gledao u montaži... Teško mi je da prihvatim da više nije tu”, priznao je on.

Bonus video: