Džada Film Fest od 5. do 11. juna u Podgorici

Ovogodišnje izdanje festivala će imati bogatiji sadržaj, u kojem će osim filmskih projekcija, u okviru pratećeg programa predstaviti znamenitosti, muziku i ples iz svih zemalja čija će kinematografija biti predstavljena na festivalu
0 komentar(a)
Džada, Foto: Džada Film fest
Džada, Foto: Džada Film fest
Ažurirano: 18.05.2017. 12:29h

Džada Film Fest 2017 održaće se, treći put zaredom, u periodu od 5. do 11. juna na ulicama Podgorice.

Tema ovogodišnje Džade je sedam kinematografija, koje će biti prikazane u sedam dana na različitim gradskim lokacijama. Kinematografije koje će se predstaviti na ovogodišnjoj Džadi su: Hrvatska, Njemačka, Velika Britanija, Španija, Francuska, SAD i Italija.

Nina Lončar iz Link Creative Studija, organizatora Džada Film Festa, kazala je da će ovogodišnje izdanje imati bogatiji sadržaj, te da će tokom sedam dana, osim filmskih projekcija, u okviru pratećeg programa predstaviti znamenitosti, muziku i ples iz svih zemalja čija će kinematografija biti predstavljena na festivalu.

"Prateći program počinje od 19 časova, a osmišljen je uz aktivnu podršku mladih i već afirmisanih crnogorskih umjetnika. Obzirom na to što bioskop sam po sebi predstavlja najpopularniju i najmasovniju trajuću subkulturu, koja je mnogo više od prikazivanja i gledanja filma, mjesto je okupljanja, upoznavanja različitih kategorija ljudi posebno mladih, upravo je to razlog što treću godinu zaredom nastavljamo naše “susrete po džadama” Podgorice. Zato vjerujemo da će građani Podgorice i ostalih gradova Crne Gore i ove godine 'izaći na Džadu',” kazala je Lončar.

Prepoznajući značaj festivala, koji predstavlja jedan od najznačajnijih projekata ne samo za građane Podgorice, već za cjelokupnu kulturnu javnost Crne Gore, grad Podgorica i ove godine podržava Džada Film Fest, kazao je Drago Đeković, menadžer Glavnog grada.

"Saradnja javnih preduzeća Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj, Komunalne usluge, Čistoća, Zelenilo, Vodovod i kanalizacija, sa organizatorom Džada Film Fest-a - Link Creative Studio i ove godine je, na obostrano zadovoljstvo, na visoko profesionalnom i kvalitetnom nivou," dodao je Đeković.

Kako je naveo, Glavni grad će i ubuduće imati sluha za Džada Film Fest, ali i sve one događaje koji na sadržajan i kvalitetan način promovišu ne samo kulturu, već i grad Podgoricu i državu Crnu Goru.

Sanja Vojinović, savjetnica za kulturu u Sekretarijatu za kulturu i sport Glavnog grada, smatra da je Džada Film Fest značajan događaj za kulturu Podgorice, pa su iz uprave grada i ove godine podržali realizaciju festivala.

"Džada Film Fest je dio programa Podgoričkog ljeta. To je festival koji je od početka do sada napredovao, učvrstio organizacionu strukturu. Koncepcija Džade u skladu je sa smjernicama kulturnog razvoja grada jer se tokom festivalskih dana prezentuju visoki dometi filmskog stvaralaštva, afirmišu različite gradske lokacije kao mjesta prepoznatljiva po kulturnim događajima”, kazala je Vojinović.

U ime generalnog sponzora festivala, kompanije Telemach, obratila se Marijana Marković, koja je kazala da kompaniji predstavlja veliko zadovoljstvo što ima priliku da po drugi put podrži manifestaciju od kulturnog i društvenog značaja.

Džada Film Fest 2017 održava se u saradnji sa Crnogorskom kinotekom, a podržali su ga kompanija Telemach koja je generalni sponzor, kao i pokrovitelji Glavni grad Podgorica, Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada, Ministarstvo kulture Crne Gore, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Crnoj Gori, Francuski institut, brojni prijatelji i mediji koji su ponovo prepoznali značaj ovog kulturnog događaja.

Bonus video: