Prvi put u Podgorici: Djeca gledaju i ocjenjuju evropske filmove

U programu će učestvovati 120 osnovaca iz šest osnovnih škola iz Podgorice
112 pregleda 0 komentar(a)
My Life as a Zucchini, Foto: CGMeetup
My Life as a Zucchini, Foto: CGMeetup
Ažurirano: 04.05.2017. 08:41h

Manifestacija Young Audiance Awards Day, održaće se prvi put u Podgorici, u Cineplexxu, u nedjelju, 7. maja od devet sati, u organizaciji Evropske filmske akademije i Podgorica film festivala.

Ovaj događaj obuhvata 32 grada Evrope u kojima će se u isto vrijeme prikazivati tri filma za djecu uzrasta 12 do 14 godina, koji su ranije nagrađeni na evropskim i svjetskim festivalima.

“U programu će učestvovati 120 osnovaca iz šest osnovnih škola iz Podgorice, koji će se ovom prilikom naći u ulozi žirija, zajedno sa djecom iz 32 grada Evrope. Oni će se tog dana naći u ulozi žirija, dok će konačni rezultati biti objavljeni putem online streaminga, uz istovremeno uključenje učesnika iz svih gradova, koji će podijeliti svoje odluke”, kazala je Jelena Zvicer ispred organizacije, dodajući da će ovaj projekat Crnu Goru uvrstiti u Young Audience Award “porodicu”, dok će Podgorica kao nova članica uspostaviti saradnju sa 32 grada - člana EFA mreže.

Kako je istakla, u okviru događaja biće prikazani filmovi “Goodbye Berlin” (u 9:45h), “The Girl Down Loch Anzi” (12:15h) i “My Life as a Zucchini” (16h), a između projekcija učenici podgoričkih škola će učestvovati u radionicama i diskusijama.

“Odabrani filmovi tretiraju različite socijalno-kulturološke teme koje pozivaju na razmišljanje i razgovor. Međunarodna komisija je za ovogodišnji YAA dan odabrala njemački igrani film “Goodbye Berlin”, proslavljenog reditelja Fatiha Akina, švajcarski dokumentarno-igrani film “The Girl Down Loch Anzi”, rediteljke Alis Šmid i francusko-švajcarsku koprodukciju, animirani film “My Life as a Zucchini”, koji je režirao Klod Baras”, stoji u saopštenju.

“Preko online platforme koju obezbjeđuje EFA, omogućena je komunikacija sa ostalim gradovima - učesnicima u ovom programu, pa će stoga odabrani žiri prvi put imati priliku da sa svojim vršnjacima iz 32 grada Evrope formira konačnu odluku”, dodali su organizatori.

U programu će učestvovati šest osnovnih škola iz Podgorice, „Pavle Rovinski“, „21. maj“, „Savo Pejanović“, „Štampar Makarije“, „Sutjeska“ i „Oktoih“, a dva odabrana člana dječijeg žirija će u prenosu uživo na kraju dana saopštiti odluke glasanja iz Podgorice.

Svečana ceremonija na kojoj će autori odabranih filmova primiti nagrade, održaće se u Erfurtu u Njemačkoj u 20 sati, a prenos događaja biće dostupan na web linku, objavljenom na sajtu EFA.

U YAA mreži su gradovi regiona poput Sarajeva, Beograda, Zagreba, Skoplja, Novog Sada, ali i evropske prijestonice Prag, Rim, Amsterdam, Barselona, Istanbul, London...

Bonus video: