TV serije su u zlatnom dobu, ali ovo su klišei koji nas sve nerviraju

Nema više onoga “Ali moj šef dolazi na večeru i kuća je u haosu” ili “Slupao sam auto i izgubio pamćenje, ali... Daj tih 18 epizoda i oporaviću se!”; sada imamo patetiku, banalnost i čitave epizode gdje se glavni lik spotakne o psa lutalicu i iz nekog razloga počne pričati sa njim, kao da je pas veoma tih i mudar čovjek
138 pregleda 0 komentar(a)
TV serije, Foto: Imgbox.de
TV serije, Foto: Imgbox.de
Ažurirano: 26.04.2017. 14:12h

Sjećate li se dobrih starih vremena kada je jedini mogući zaokret na televiziji bio “Sve je bio san”? Danas su TV serije u svom zlatnom dobu i kao rezultat toga moramo da se izborimo (trpimo) sa novom sofisticiranom zasićenošću klišeima.

Nema više onoga “Ali moj šef dolazi na večeru i kuća je u haosu” ili “Slupao sam auto i izgubio pamćenje, ali... Daj tih 18 epizoda i oporaviću se!”; sada imamo patetiku, banalnost i čitave epizode gdje se glavni lik spotakne o psa lutalicu i iz nekog razloga počne pričati sa njim, kao da je pas veoma tih i mudar čovjek.

Zvijezde dolaze na TV (ali se prave da to ne rade zbog para)

Uvijek je dobro vidjeti staru gardu, stare, dobre glumce u TV serijama sa totalnim anonimcima. Tako znate da vrijedi uložiti vrijeme i pogledati je. To je kao da gledate svoj omiljeni tim iz domaće lige kako biva demoliran od bilo kog svjetskog fudbalskog velikana. Vi svakako volite svoj klub, sporednog glumca, ali je čast gledati asove na terenu, ostvarene glumce. Gardijan poredi Dijanu Rig, legendarnu zvijezdu iz Game of Thrones, koja je za ostale glumce kao Bajern Mihnen za Arsenal (njemački tim redovno ubjedljivo dobija ekipu iz Londona).

Neko stvarno žali za ubistvom koje su počinili

Četvrta sezona se završila napetim ali neophodnim ubistvom glavnog lika -porodica je u opasnosti, ili su ga ocinkarili policiji kako bi spriječili ubistvo i sada se osjećaju loše. Plakanje u kupatilu, opsjednutost ubistvom bez obzira da li se ubijaju komarci ili peru sudi ili, uznemirenost i slomovi jer kečap podsjeća na krv i samo konstantna pomisao na ubistvo… Ima li išta dosadnije od ubistva u blokbasterima? Dođavola, ubistvo bi trebalo da je zabavno!

Gratis golotinja

Kao što svi znamo, snimak ženskih grudi i zadnjice je umjetnost. Isto važi i za mutni snimak muške guze (ničega više!) posebno u francuskim filmovima. Sada to predstavlja garanciju za pregršt nominacija za nagrade.

Dakle, ako se nekada osjećate kao da živite dramu sa usporenom radnjom koja postaje površna, samo ubacite u kadar grudi ili bradavice i uživajte u osvajanju Emi, Gremi i drugih nagrada.

Flešbekovi – sjećanja koja sve objašnjavaju

Svaki trag vodi do specifične traume iz djetinjstva! I odjednom se pojavljuju uznemirena, blijeda djeca, uvijek pored potoka, ispod napuštenog, kamenog mosta, uvijek je lijep, šareni dan, uvijek neki usporeni horor za koji mislite da će se proširiti, tu je i nabildovani bjegunac iz zatvora koji zna kako da razgovara sa djecom, i vrisak poput: „Moj brat, moj brat je u zapaljenom automobilu!“ što je razlog zbog kojeg se glavni lik, koji se u sadašnjosti izležava, boji zapaljenog automobila, jer on uvijek, ali uvijek „zna šta ONI mogu da urade“ ili „zna na šta su sve spremni“.

„Boca“ epizoda -bottle episode

Glavni ili sporedni likovi, najčešće samo njih dvoje, zaključani u sobi ili bilo kojoj drugoj prostoriji i to je čitava epizoda. Vjerovatno pričaju o nekim neriješenim emocijama ili šta?

Tajna bolest

„Nijesam ti ovo rekao“, kaže jak i istrajan policajac par sekundi prije konačnog obračuna sa ubicom za kojim traga devet epizoda… „Ja, ja umirem. Nedostatak vitamina. Vratio se. Neću preživjeti… Ovog puta neću uspjeti“ -i to objašnjava svo ponašanje do sada! Sve se poklopilo! Nije u pitanju „škrabopis“ ili nemarnost! Samo mu je trebao lijek!

Teška zavisnost

Ne znam za vas, ali ja volim da se opuštim nakon dugog i teškog dana. Posebno nakon dana kada se otvori ostarjeli slučaj hladnokrvnog ubistva pa lovimo duhove, samo jednom policajcu, iz nekog zabačenog mjesta, i meni je stalo do rasvjetljavanja slučaja. Dolazim kući, skidam prsluk i treba mi ta konzerva sa police, netaknuta već pet godina, da se opuštim. Konzerva sa heroinom… -Jednom zavisnik-uvijek zavisnik, eh.

Ključni zaplet se dešava i rješava modernom tehnologijom

„Kako smo pronašli nestalog dječaka? -Jednostavno! Pratili smo njegov Snapchat geofilter do skladišta gdje su ga ubice držale kao taoca u zamjenu za novac. Sve to smo saznali zahvaljujući mom Nintendu“… Vauuu, NE!

Bonus video: