Istorijska greška obilježila dodjelu Oskara: "La La Land" je najbolji film, nije nego "Mjesečina"

Kuća koja pruža poslovno-savjetodavne usluge u vezi s dodjelom Oskara, PrajsvoterhausKupers (PricewaterhouseCoopers), uputila je izvinjenje zbog greške
106 pregleda 0 komentar(a)
Dodjela Oskara, Foto: Reuters
Dodjela Oskara, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.02.2017. 10:34h

Neprijatan događaj, jedan od rijetkih takvih momenata u istoriji Oskara, obilježio je ovogodišnju ceremoniju dodjele američke filmske nagrade, kada je "La La Land" pogrešno proglašen za najbolji film.

Greška je ubrzo ispravljena i nagrada je uručena pravom dobitniku, filmu "Mjesečina" (Moonlight), ali ekipa mjuzikla "La La Land" već je bila izašla na scenu i primala čestitke, a producenti Džordan Horovic i Mark Plet održali su govore zahvaljujući na nagradi.

Dok je Plet govorio, na sceni se moglo vidjeti komešanje i šaputanje. Kada je treći producent Fred Berger počeo govor, pogledao je iza sebe i rekao: "Uzgred, izgubili smo".

Horovic je odmah potom ponovo uzeo mikrofon i saopštio da je napravljena greška.

"Mjesečina' je pobijedio za najbolji film. Ovo nije šala", rekao je Horovic i pozvao protagoniste tog filma da dođu na scenu i uzmu nagradu.

Na scenu se zatim vratio glumac Voren Biti, koji je s koleginicom Fej Danavej proglasio pobjednika u toj kategoriji, i objasnio nastalu grešku.

Kada je otvorio koverat na kojem je trebalo da piše ime dobitnika, Biti se, kako je rekao, zbunio jer je na kartici pisalo "Ema Stoun, La La Land", koja je osvojila Oskara u prethodnoj kategoriji za najbolju glumicu u glavnoj ulozi.

Biti je zastao prije nego što je pročitao ime dobitnika, ponovo pogledao u koverat da provjeri ima li još neka kartica, a zatim zbunjeno pogledao u Fej Danavej i pokazao joj karticu.

Ona je, pogledavši karticu, rekla "La La Land", vjerovatno pretpostavivši da je ime glumice greškom napisano, ali da je ime filma tačno.

Na fotografijama sa ceremonije može se vidjeti da je Biti u rukama držao koverat na kojem je pisalo "glumica u glavnoj ulozi". Nije jasno kako je Biti dobio pogrešan koverat.

Kuća koja pruža poslovno-savjetodavne usluge u vezi s dodjelom Oskara, PrajsvoterhausKupers (PricewaterhouseCoopers), uputila je izvinjenje zbog greške.

"Upućujemo iskreno izvinjenje ekipama filmova 'Mjesečina', 'La La Land', Vorenu Bitiju, Fej Danavej i gledaocima ceremonije Oskara zbog greške prilikom objavljivanja nagrade za najbolji film", navodi se u saopštenju.

PrajsvotershauKupers sprovodi istragu o tome kako je došlo do zabune.

Haos nastao na kraju ceremonije postao je jedan od najnezaboravnijih momenata u istoriji Oskara, daleko čudniji nego kada je goli muškarac istrčao na scenu na dodjeli nagrade 1974. godine.

Bonus video: