Prošlo je vrijeme „bijelog Oskara”

“Latino glumci su bijesni. Naši glumci ne dobijaju ni priliku da rade pred kamerama, osim par izuzetaka, a ista je situacija i iza kamera”, pojasnio je Nogales.
76 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 29.01.2017. 15:46h

Predsjednica Američke filmske akademije, koja dodjeljuje nagradu Oskar, Šeril Bun Ajsak, kazala je da je veoma srećna, jer se među nominovanim glumcima za dodjelu ove nagrade našlo šestoro crnaca i to svega godinu dana nakon što su se brojne zvijezde požalile na manjak raznolikosti odnosno “bijeli oskar”.

Ipak, ovo su mali koraci za Holivud, uprkos tome što je spriječeno da kao i prošle godine svih 20 glumaca i glumica, nominovanih za glavne i sporedne uloge, budu bijelci, piše US Weekly.

Među nominovanima za mušku sporednu ulogu našli su se Maheršal Ali, za film “Moonlight” koji je Afroamerikanac i Dev Patel sa ulogom iz filma “Lion”, koji je Britanac indijskog porijekla, dok je u trci za glavnu mušku ulogu Denzel Vašington sa filmom “Fences”.

Ni njihove crne koleginice nisu prošle loše, jer su tri nominovane za sporednu ulogu: Vajola Dejvis (“Fences”), Naomi Haris (“Moonlight” i Oktavija Spenser (“Hidden Figures”), a Rut Nega će se boriti za statuu u kategoriji najbolje ženske uloge sa ostvarenjem “Loving”.

Spenser će ipak ostati upamćena kao prva Afroamerikanka koja je osvojila Oskara za najbolju sporednu ulogu, 2012. sa fimom “The Help”.

Iako nije krila oduševljenje zbog ovogodišnje nominacije, ona je kazala da je svjesna razočaranja glumaca koji su Latino, Azijati ili pripadaju nekoj drugoj manjini.

“Ne mislim da je raznolikost velika. Sada imamo crno-bijelu situaciju, ali je mnogo više drugih obojenih glumaca od Afroamerikanaca. Diverzitet je puno više od crnog i bijelog. Voljela bih da vidim veću raznolikost u režiji, jer imamo briljantnih žena koje su režiseri i scenaristi”, poručila je Spenser u otvorenom pismu.

Uprvo zato mnogi smatraju da ovogodišnje nominacije nisu promjena, već pauza prije nego što se Holivud vrati na staro, iako je Akademija ranije pokušala da riješi taj problem uvođenjem novih članova, raznih rasa, čija je uloga glasanje.

Međutim, Žil Robertson, predsjednik Udruženja filmskih kritičara Afroamerikanaca, ne gubi nadu.

“U smislu diverziteta, ove godine smo potpuno oduševljeni, Ukupno je 18 Afro-Amerikanaca nominovano u raznim kategorijama i to je razlog za slavlje. Nadamo se da je ovo samo početak nečega što će se nastaviti u narednim godinama i da jednoga dana nećemo voditi ovakve konverzacije”, poručio je on.

“Sada je na nama da osiguramo uspjeh i Latino-američkim glumcima, ali i Azijatima, muslimanima, pripadnicima LGBT zajednice”, dodao je on, a sa njim se slaže i Ejpril Reign, koja je i osmislila haštag OscarSoWhite.

“To što jedne godine imamo veliki broj nominacija za crne glumce, neće nadoknaditi 80 godina nereprezentativnosti svih grupa”, poručuje ona.

Pored filmskog autora Metjua Čerija, isto misli i Aleks Nogales, predsjednik Latino medijske nacionalne koalicije.

“Dok pozdravljamo uspjeh crnih glumaca ove godine, svjesni smo da je pred nama dug put za ostale podcijenjene grupe”, kaže Čeri.

“Latino glumci su bijesni. Naši glumci ne dobijaju ni priliku da rade pred kamerama, osim par izuzetaka, a ista je situacija i iza kamera”, pojasnio je Nogales. Soni Skajhouk, osnivač udruženja Američki Indijanci na filmu i televiziji, čestitao je “Afro-Američkim braći i sestrama”, ali uz osvrt da su “nominacije isključile druge obojene glumce i glumice, naročito Indijance”.

Daniel Mejeda, predsjednik Azijsko-pacifičko-američke medijske koalicije, takođe je pozdravio veliki broj nominacija za crne glumce, te istakao da to što je Patel jedini azijski glumac sa nominacijom odraz “slabih mogućnosti za Azijate u Holivudu”.

“Svakako je bolje nego ranije, naročito za Afro-Amerikance, ali Latino glumci su ponovo ignorisani i to je veliki problem”, ističe Mejeda.

“Mislim da je uspjeh na blagajnama filmova 'Hidden Figures' i 'Moana' pokazao da publika reaguje na autentične priče i to je ono što mi tražimo - više autentičnih priča koje smještaju nas u centar”, dodao je on.

Sara Kejt Elis, izvršna direktorica NVO GLAAD koja se bavi monitoringom predstavljanja LGBT populacije u medijima, pohvalila je uspjeh filma “Moonlight” koji opisuje kao priču o dva gej crna dječaka.

Elis je takođe zadovoljna i nominacijom Negae za film “Loving” jer “priča govori o Višem sudu koji 1967. godine priznaje brak između različitih rasa, što je začetak priznanja i istoplonih brakova”.

“Ovo treba da bude poziv filmskim stvaraocima da prave raznolikije filmove. Globalni uticaj priča o raznim ljudima je masivan i mijenja srca i umove”, poručila je ona.

Galerija

Bonus video: