Odlazak legendarnog Renea: Umro glavni glumac iz serije "Alo, Alo!"

Kej je igrao vlasnika kafića Renea Artou u hit seriji koja je bila smještena u Francuskoj pod okupacijom Njemačke u Drugom svjetskom ratu
73 pregleda 30 komentar(a)
Rene Artoa, Foto: BBC
Rene Artoa, Foto: BBC
Ažurirano: 23.01.2017. 15:57h

Glumac Gorden Kej, poznat po ulozi Renea u kultnoj seriji "Alo, Alo!" preminuo je u 75. godini.

Bivši agent glumca je za BBC kazao da je Kej umro u staračkom domu u ponedjeljak ujutru.

Kej je igrao vlasnika kafića Renea Artou u hit seriji koja je bila smještena u Francuskoj pod okupacijom Njemačke u Drugom svjetskom ratu.

Serija "Alo, Alo!" je bila izuzetno popularna i na ovim prostorima.

Kej je glumio u sve 84 epizode serije, kao i u pozorišnim predstavama. Posljednja uloga koju je imao je bila u skeču Revolver 2004. godine.

Kao mladić aktivno je igrao ragbi, radio je i u fabrikama tekstila i traktora. Studirao je na Univerzitetu King DŽejms u rodnom Hadersfildu, a tokom studija radio je i kao radijski voditelj. Godine 1965. napravio je radijski intervju sa članovima grupe Bitlsi.

Glumom je počeo da se bavi po okončanju studija i uglavnom je nastupao u sporednim ulogama u televizijskim serijama. Tokom zvanično najjače oluje u Evropi, koja je zahvatila i Veliku Britaniju 1990. godine doživio je tešku povredu nakon što se dio drvene reklame odlomio, probio vjetrobransko staklo njegovog automobila i zabio mu se u čelo.

U svojoj autobiografiji Rene i ja: nešto kao autobiografija (engl. Rene & Me: A Sort of Autobiography) koju je objavio 1989. godine pisao je kako je od stidljivog klinca iz radničke porodice u Jorkširu postao ekstravagantni Rene. Priznao je i da je najveći udarac za njega bio kada su tabloidi otkrili da je homoseksualac, te kako se kroz život nosio sa činjenicom da je „mali, debeli, gej mladić iz radničke porodice”. U svojoj autobiografiji pisao je i o tome kako ga je Britansko udruženje glumaca greškom proglasilo za Gordona, iako je njegovo pravo ime Gorden.

Bonus video: