„Twin Peaks” je promijenio sve

“Twin Peaks” je iznad svega bila serija za internet mnogo prije nego što je stiglo doba globalne mreže
178 pregleda 4 komentar(a)
Twin Peaks, Foto: Cdnds.net
Twin Peaks, Foto: Cdnds.net
Ažurirano: 22.01.2017. 14:29h

Na “Twin Peaks” se i danas gleda kao na toliko veliko dostignuće da se čini bizarnim da će u trenutku kada Dejvid Linč i Mark Frost 21. maja vrate svoje čedo iz mrtvih, biti 26 godina od nastanka ove serije. Ljudi i dalje pričaju o njoj, preporučuju je, ponovo gledaju toliko da se čini da nas agent Kuper i njegova ekipa nikada nisu napustili. Ali Lora Palmer stvarno jeste rekla: „Vidimo se za 25 godina“ i taj period je već prošao.

Uzrok toga što nam je šokantno kad se sjetimo koliko je “Twin Peaks” star leži u tome da se njegov DNK može vidjeti praktično svugdje. Gotovo svaka TV drama koja nečemu valja danas duguje “Twin Peaksu”. Ova zečija rupa puna čudaka u neobičnom malom gradu redefinisala je pojam televizije - više kao film nego kao TV, više kao roman nego kao film. Bez “Twin Peaksa” ne bi bilo serija kao što su “Westworld”, “Lost”, “Killing”, “Battlestar” ili “Broadchurch”. Vjerovatno se u posljednjih 15 godina nije pojavila serija čiju misteriju je Internet zajednica entuzijastičnije željela da riješi. Što čini 2017. perfektnom godinom za povratak.

“Westworld” je bio skrojen po mjeri fan zajednice. Njegovi producenti su znali to, ciljano to uradili, praktično su nas čikali da smišljamo teorije koje bi objasnile što se desilo, što luđe to bolje. Za neke se čak ispostavilo da su tačne. Isto važi za “Game of Thrones”, čiji su gledaoci sabrali dva i dva i nisu bili iznenađeni kada se Džon Snou vratio iz mrtvih. “The Stranger Thing” je pokrenula debatu na Internetu o tome da li je Jedanaestica i dalje živa, dok je nova sezona “Sherlocka” duboko podijelila fanove. Ali se o njoj priča. Ovi programi razumiju važnost Interneta i što znači kada seriju iz prosječnog hita pretvorite u globalni, haštagovani fenomen.

“Twin Peaks” je postojao prije svega toga. Zamislite samo interakciju fanova na nivou gorepomenutom, samo primjenjenu na enigmu apstraktnu kao što je „Twin Peaks“. Da je prva sezona ove serije debitovala danas, haštag „#TeamLogLady“ bio bi trend koji se ne zaustavlja. Serveri bi popadali pod milion onlajn detektiva koji se pitaju što zaboga “How's Anni?” (“Kako je Eni”) znači. Diskusije pod naslovom “Ko je ubio Loru Palmer” bi zauzimale osamdeset odsto Reddita. Internet bi eksplodirao. I kada nam stigne maj vjerovatno i hoće.

Jer nemoguće je zamisliti da će misterije koje će nam ponuditi “Twin Peaks” ikada biti toliko jednostavne da se mogu zadovoljiti odgovorom na pitanje: jesu li mrtvi, ili ko je njegov otac, ili jesu li roboti? Ali je i publika sada mnogo spremnija i iskusnija, željna izazova. Ako Linč i Frost uspiju da nam serviraju narativnu zagonetku u koju Internet može istinski da zabije zube - višeslojnu, neobičnu i otvorenu za interpretacije kao original - onda je njen uspjeh uz pomoć društvenih mreža zagarantovan.

Serija “Twin Peaks“ je bila ispred svog vremena na toliko mnogo načina. Ali je prije svega bila serija za internet prije nego što je stiglo doba globalne mreže. Zato je istinski uzbudljivo biti u prilici da se prepustimo novom “Twin Peaksu” 2017. Čini se da je svijet konačno spreman za iscjepana drva, jednonoge ljude, crvene sobe i mnogo dobre kafe.

Bonus video: