Sa deminerima provjeravao set, statisti prijetili bombama

"To nije bilo normalno snimanje. Jednostavno nije bila normalna situacija, glave nam nisu bile iste kao ove danas. Nikome od nas. Ni onima tamo, ni nama koji smo došli"
365 pregleda 1 komentar(a)
lepa sela lepo gore, Foto: Facebook
lepa sela lepo gore, Foto: Facebook
Ažurirano: 12.01.2017. 17:03h

Mada se o kultnom filmu Srđana Dragojevića "Lepa sela lepo gore" danas gotovo sve zna, glumac Nikola Pejaković otkrio je neke nove detalje sa snimanja, za koje kaže da je bilo potpuno nenormalno budući da se odvijalo na ratištu u BiH početkom 90-ih.

Statisti u filmu bili su pravi vojnici raspoređeni na borbenoj liniji samo nekoliko kilometara od seta, a Pejaković se u razgovoru za "Mondo" prisjetio scene kada jednom od vojnika nije isplaćena dnevnica, pa je sa kašikarom prijetio da će raznijeti Dragojevića ako mu ne isplati njegovih 20 maraka.

"To nije bilo normalno snimanje. Jednostavno nije bila normalna situacija, glave nam nisu bile iste kao ove danas. Nikome od nas. Ni onima tamo, ni nama koji smo došli", priča glumac koji je u filmu igrao Halila, Muslimana kojeg vrtlog rata baca u borbu protiv njegovog nekadašnjeg najboljeg druga, Srbina Milana (Dragan Bjelogrlić).

Koliko je opasno bilo snimati u blizini prvih linija fronta svjedoči i Pejakovićeva priča o tome kako je pauze na snimanjima provodio sa deminerima koji su na svaku lokaciju za snimanje išli prije filmske ekipe i provjeravali da nema mina. Neke od scena Pejaković kaže da je jedva snimio, jer je bio pijan, zbog čega se i ne sjeća dijela snimanja.

"Tako smo kratili vrijeme... Puno se pilo. To nije bilo kraćenje vremena, to je bilo preživljavanje", ističe glumac.

Filmska ekipa je, prema riječima Pejakovića, morala tada da sarađuje i sa nekima od kasnijih haških optuženika. Još dok se snimao film, glumac kaže da su do njih stizale priče o stravičnim ratnim zločinima, ali su Pejaković i ekipa odbijači da povjeruju u njih.

"U tom ludilu toliko se zločina oko tebe dešava da ti u stvari živiš u zločinu. Nama je bila vijest da je Slađan Simič, kojeg Bjelogrlić zapravo igra u filmu, zaštitio neke muslimanske porodice tokom rata, dok nije poginuo. A zločini nisu bili vijest. Toliko ih je bilo, krvi i raznih priča za koje nismo znali da li su istinite. Bili smo kao u nekom živom blatu... Neko bi rekao - zašto ste snimali uopšte film u tom trenutku, nije nikome bilo do filma tad. Svako ima neki svoj ugao gledanja na to. Meni je drago da smo to uradili. Da nismo to tada uradili, ne bi nikada", zaključuje glumac.

Bonus video: