Velika očekivanja Stivena Kinga zamijenilo je razočarenje

Film je snimljen po djelu majstora horor žanra Stivena Kinga
111 pregleda 0 komentar(a)
film isijavanje, Foto: Screenshot (YouTube)
film isijavanje, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 11.01.2017. 19:50h

Isijavanje je kultno ostvarenje režisera Stenlija Kjubrika iz 1980. godine, bazirano na istoimenom romanu neprikosnovenog majstora horor žanra - Stivena Kinga.

Film govori o piscu Džeku Torensu (Džek Nikolson), koji je sa suprugom Vendi (Šeli Duval) i sinom Denijem (Deni Lojd), proveo neko vrijeme u napuštenom hotelu u planinama Kolorada. Poslije više od tri i po decenije od njegove premijere, pojavile su se određene pojedinosti u vezi sa filmom, malo poznate javnosti.

Budući da je Deni Lojd u vrijeme snimanja filma bio sedmogodišnjak, Kjubrik je bio zaštitnički nastrojen prema njemu. Mališan nije znao da je “Isijavanje” horor, mislio je da je drama. Film je prvi put pogledao u sedamnaestoj godini.

Filmsko udruženje Amerike (MPAA) u ono vrijeme nije odobravalo trejlere u kojima se prikazuje krv. Zato je Kjubrik, kako ne bi morao da odustane od reklame u kojoj krv izbija iz lifta, “ubijedio”' komisiju da se radi o vodi punoj rđe.

Čuvena rečenica iz filma “Evo ga Džoni” preuzeta je iz slavnog uvoda za šou Džonija Karsona, a Nikolson ju je dodao na vlastitu inicijativu.

King nije bio zadovoljan “Isijavanjem”. U intervjuu koji je dao za magazin “Plejboj” 1983. godine, izjavio je da se oduvijek divio Kjubriku i da je stoga imao velika očekivanja u vezi s tim projektom. Međutim, bio je “veoma razočaran krajnjim rezultatom”, pa je 1997. godine snimio istoimenu mini-seriju.

Pored toga, on je ideju za svoje remek-djelo dobio 1974. godine, kada je sa suprugom Tabitom proveo jednu noć u izolovanom hotelu “Stenli”. Tada je imao zastrašujuće snove, na osnovu kojih je tri godine kasnije napisao knjigu koja mu je donijela svjetsku slavu.

Kjubrik je svojevremeno razmišljao o tome da ulogu Džeka Torensa dodijeli Robertu de Niru i Robinu Vilijamsu. Nakon što je odgledao “Taksistu” i “Morka i Mindi”, odustao je od te ideje.

Film je naročito inspirisao muzičare. Tako mu je, primjera radi, popularni hevi-metal bend “Slipknot” odao počast spotom za numeru “Spit It Out”, dok je njegova radnja bila osnova za “The Kill”, benda “Thirty Seconds to Mars”

Bonus video: