PRESTIŽNE NAGRADE DODIJELJENE U LOS ANĐELESU

Sedam Zlatnih globusa za mjuzikl La La Land, Meril Strip kritikovala Trampa

"La La Land", priča o romansi između mlade glumice i džez pijaniste, potpuno je dominirao medju nagrađenim ostvarenjima, jer je osvojio priznanja u svih sedam kategorija u kojima je bio nominovan, uključujući i nagradu za najbolji film u kategoriji komedije ili mjuzikla
79 pregleda 1 komentar(a)
Rajan Gosling, Ema Stoun, Foto: Reuters
Rajan Gosling, Ema Stoun, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.05.2019. 13:04h

Mjuzikl "La La Land" reditelja Demijena Šazela osvojio je sedam Zlatnih globusa na sinoćnoj dodjeli te prestižne nagrade u Los Anđelesu, koju su obilježile i kritike glumice Meril Strip na račun novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trampa.

"La La Land", priča o romansi između mlade glumice i džez pijaniste, potpuno je dominirao medju nagrađenim ostvarenjima, jer je osvojio priznanja u svih sedam kategorija u kojima je bio nominovan, uključujući i nagradu za najbolji film u kategoriji  komedije ili mjuzikla. 

Šazel, 31-godišnji američki reditelj i scenarista, osvojio je Zlatni globus za najbolju režiju i najbolji scenario, a glavni glumci, Rajan Gosling i Ema Stoun, nagrađeni su za najbolju glavnu mušku, odnosno žensku ulogu u komediji ili mjuziklu.

Mjuzikl je ovjenčan i priznanjima za najbolju muziku i najbolju pesmu, numeru "City of Stars", koja su uručena kompozitoru Džastinu Harvicu.

Gosling je nagradu posvetio preminulom bratu svoje partnerke, glumice Eve Mendes, Huanu Karlosu Mendesu.

"Dok sam pjevao, plesao i svirao klavir, što je jedno od najljepših iskustava koja sam imao u životu, Eva se brinula o našoj ćerki, noseći naše drugo dijete i pomažući svom bratu da pobijedi rak", rekao je Gosling u emotivnom govoru pošto mu je uručeno priznanje za najboljeg glumca.

Film "Moonlight", priča o odrastanju mladog Afroamerikanca koju je napisao i režirao Beri Dženkins, osvojio je samo nagradu za najbolji film u kategoriji drame, iako je bio nominovan u šest kategorija.

Zlatni globus za najbolju glavnu mušku dramsku ulogu pripao je Kejsiju Afleku za film "Manchester by the Sea", a slavna francuska glumica Izabel Iper nagrađena je za najbolju glavnu glumicu u filmu "Elle" Pola Verhovena, ovjenčanom Zlatnim globusom za najbolji strani film.

Za najbolju mušku sporednu ulogu nagrađen je Aron Tejlor-Džonson za film "Nocturnal Animals" Toma Forda, a priznanje za najbolju sporednu glumicu dobila je Vajola Dejvis za film "Fences" Denzela Vašingtona.

Dodjeljivanje Zlatnog globusa Džonsonu bilo je šok za većinu, kao i sama njegova nominacija, pošto je malo ko očekivao da će on odnijeti pobedu nad Maheršalom Alijem iz filma "Moonlight" i Džefom Bridžisom, koji glumi u filmu "Hell or High Water".

Najboljim animiranim filmom proglašen je "Zootopie" Bajrona Hauarda i Riča Mura.

Svečanost uručenja nagrade, koju dodjeljuje Udruženje stranih novinara, obilježena je i kritikama slavne glumice Meril Strip, dobitnice ovogodišnje nagrade "Sesil B. De Mil" za životno djelo, na račun novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trampa.

Govoreći o inkluzivnosti filmova, inače jednoj od glavnih tema večeri, Meril Strip je Trampovo ismijevanje novinara sa invaliditetom tokom predizborne kampanje nazvala "događajem koji ju je najviše šokirao u protekloj godini", založivši se za multikulturalni i multinacionalni Holivud.

"Holivud opstaje zahvaljujući strancima i ako ih budemo protjerali, moći ćemo da gledamo samo fudbal i mješovite borilačke veštine, a to nije umjetnost", rekla je glumica i dobila snažan aplauz.

Meril Strip je u svom govoru odala i počast nedavno preminulim glumicama Debi Rejnolds i njenoj ćerki Keri Fišer, koje su u petak sahranjene u Los Anđelesu.

"Uzmite svoje slomljeno srce i pretvorite ga u umjetnost", rekla je Stripova citirajući Keri Fišer.

O Trampu je govorio i voditelj programa Džimi Falon, nedavno oštro kritikovan zbog navodno "preblagog" intervjua sa novoizabranim predsjednikom u emisiji "Tonight Show", koji je republikanca uporedio s ratobornim mladim kraljem Džefrijem iz popularnog serijala "Igra prijestola".

Najavljujući početak svečanosti, Falon je dodjelu Zlatnog globusa nazvao "vjerovatno jedinim mjestom u SAD gdje se još vrednuje glas naroda".