SLIKA SE KONAČNO VRAĆA KUĆI

"Posrnula Madona" iz serije "Alo, alo" prodata za 15.000 funti

Endi Stiv, koji je prodao sliku na aukciji, kaže da je najnoviji kupac iz Nuviona u Francuskoj, gdje se odvijala i radnja serije
59 pregleda 0 komentar(a)
slika, ram za sliku, Foto: Shutterstock
slika, ram za sliku, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.12.2018. 20:53h

Portret po kojem je prepoznatljiv BBC sitkom „Alo, alo" prodat je za 15.000 funti.

„Posrnula Madona sa velikim sikama", umjetnika Van Klompa, bila je prepoznatljiva šala u popularnoj seriji koju su gledaoci obožavali i u Crnoj Gori, a koja je trajala između 1982. i 1992. godine.

Prethodno je prodata 2007. godine za 4.000 funti privatnom kupcu, piše BBC na srpskom jeziku.

Endi Stiv, koji je prodao sliku na aukciji, kaže da je najnoviji kupac iz Nuviona u Francuskoj, gdje se serija navodno i odigrala, tako da slika „odlazi kući".

Neprocjenjivo i neodoljivo remek-djelo je bilo prikazano u gotovo svakoj epizodi omiljenog sitkoma.

Kradeno i vraćeno toliko puta, umjetničko djelo su Francuzi u hiljadama epizoda skrivali na najrazličitijim mjestima - među kobasicama, u pantalonama, ali i iza pozlaćenog rama koji je bio poklon Adolfu Hitleru.

Slika je smatra važnim djelom britanske sitkom istorije, a samo je jedna od nekoliko kopija koje su preživjele svih devet sezona serije.

„Interesovanje je bilo ogromno", kažu iz aukcijske kuće u Istočnom Bristolu.

„I 15.000 funti za predmet iz televizijske serije je fantastična cifra, a prodat je za više novca nego stvarna umjetnička djela. Čak ni prave umjetnine se ne plaćaju toliko."

Serija se navodno odigrava u jednom kafiću u Nuvionu u Francuskoj tokom Drugog svjetskog rata. „Alo, alo" se na duhovit način bavi Gestapom, Francuskim pokretom otpora, ali i Britanacima.

Aukcionar Stiv kaže: „Stiglo nam je 25 ponuda iz cijelog svijeta, a slika je otišla ponuđaču iz Nuviona, mjesta gdje je zamišljena i sama radnja serije.

„To je najbolje rješenje, slika se konačno vraća kući."

Slika je procijenjena na između 5.000 i 10.000 funti.