Zanimljive priče Skota, Besona, Hanekea, Bojla

Britanski scenarist i režiser Armando Ianuci stvorio je vjerovatno najbolje političke satire XXI vijeka, serije “The Thick of It” i “Veep”, u kojima se nemilosrdno ismijava britanska i američka politička scena
99 pregleda 0 komentar(a)
Valerian And The City Of A Thousand Planets
Valerian And The City Of A Thousand Planets
Ažurirano: 30.12.2016. 13:37h

U 2017. godini očekuju se premijere niza zanimljivih filmskih naslova. Riječ je o raznolikim filmovima, od naučne fantastike preko komedije pa do ratne drame, na kojima rade neki od najvažnijih režisera današnjice, kao što su Kristofer Nolan, Stiven Spilberg i Mihael Haneke. Donosimo deset filmova koji imaju dobre šanse da obilježe narednu godinu.

“Alien: Covenant”: Iako je “Prometej” mnoge razočarao, Ridli Skot se ovim filmom ponovno vraća u svijet u kojem najveću opasnost predstavljaju nesvakidašnja i vrlo krvoločna bića. Glumačku ekipu čine Ketrin Voterson, Majkl Fasbender, a priča se odvija nekoliko decenija nakon događaja prikazanih u “Prometeju”.

“Valerian And The City Of A Thousand Planets”: Francuski režiser Lik Beson - autor kultnih naslova osamdesetih i devedesetih kao što su “Veliko plavetnilo” i “Nikita” - nakon globalnog uspjeha s “Lucy” opet se bavi naučnom fantastikom, ovaj put adaptirajući svoj omiljeni francuski strip o svemirskom policajcu koji odlazi na tajnu misiju u grad u kojem žive brojne svemirske rase. “Valerian And The City Of A Thousand Planets” jedan je od najskupljih evropskih filmova dosad snimljenih, pa će biti zanimljivo vidjeti može li Beson ponoviti uspjeh “Petog elementa”.

“The Death Of Stalin”: Britanski scenarist i režiser Armando Ianuci stvorio je vjerovatno najbolje političke satire XXI vijeka, serije “The Thick of It” i “Veep”, u kojima se nemilosrdno ismijava britanska i američka politička scena. Jednako je uspješna bila njegova filmska komedija “In The Loop”, kritika američko-britanske invazije na Irak. Stoga se očekuje da će film posvećen borbi za moć u SSSR-u nakon Staljinove smrti biti urnebesna politička satira.

“Dunkirk”: Uprkos ogromnom komercijalnom uspjehu svoje trilogije o Betmenu, kao i nizu drugih hvaljenih naslova, britanski hitmejker Kristofer Nolan još nije bio ozbiljno u utrci za Oskara. To bi mogla da promijeni ratna drama “Dunkirk”, koja opisuje jedan od ključnih događaja s početka Drugog svjetskog rata - očajničku evakuaciju britanske vojske s francuske obale, kojoj se nezaustavljivo približavaju snage Trećeg rajha.

“Logan Lucky”: Nakon što je prije nekoliko godina objavio da napušta snimanje filmova, pa je režirao genijalnu seriju “The Nick”, Stiven Soderberg se ovim krimićem vraća na filmsko platno. Priča prati dva brata koji planiraju pljačku tokom popularne auto trke.

“The Kidnapping Of Edgardo Mortara”: Stiven Spilberg već je snimio dva izvrsna filma - “München” i “Lincoln” - po scenarijima Tonija Kušnera, inače poznatog po “Anđelima u Americi”. “The Kidnapping Of Edgardo Mortara” njihova je treća saradnja, a bavi se istinitom pričom iz 1850-ih godina, kada je katolička crkva oduzela jevrejskim roditeljima malog sina. Film prati borbu roditelja da dobiju svoje dijete.

“Blade Runner 2049”: Rajan Gosling, Harison Ford, Robin Rajt, Džerad Leto dio su glumačke ekipe jednog od najiščekivanijih nastavaka koji će doći u bioskope u 2017. Riječ je, naravno, o filmu “Blade Runner 2049”, nastavku sci-fi klasika Ridlija Skota iz 1982. godine. Ovaj put je iza kamere kanadski režiser Deni Vilnev, a proteklih godina istakao se nizom dobro primljenih filmova.

“T2 Trainspotting”: Adaptacija romana škotskog pisca Irvina Velša obilježila je devedesete i lansirala filmsku karijeru Denija Bojla, u međuvremenu i dobitnika Oskara za. Svojevrstan nastavak “Traninspottinga” donekle je baziran na Velšovom romanu “Porno”. Originalna glumačka ekipa (Ian Mekgregor, Džoni Li Miler...) vratila se ulogama koje su ih proslavile, a očekivanja fanova su ogromna.

Sofija Kopola umjesto Dona Sigela, Farel umjesto Istvuda

“The Beguiled”: Za vrijeme Američkog građanskog rata ranjeni vojnik Sjevera nalazi utočište u ženskom internatu u Misisipiju. Naravno, ubrzo će se pokazati da vojnik uopše nije toliko siguran među grupom žena, a sve prerasta u zapanjujuću psihoseksualnu dramu. To je zaplet neuobičajenog vesterna Dona Sigela “The Beguiled” iz 1971. s Klintom Istvudom u glavnoj ulozi, a koji će za XXI vijek u novoj verziji osavremeniti Sofija Kopola. Istvudov ulogu preuzima Kolin Farel, a ostatak glumačke ekipe čine i Nikol Kidman, Kristen Danst...

“Happy End”: Uprkos naslovu, prilično je realno očekivati da novi fim evropskog majstora Mihaela Hanekea neće imati srećan kraj. Poznat po tome da nema milosti prema publici, Haneke se u svom novom filmu bavi evropskom porodicom srednje klase koja se odjednom suočava s postojanjem izbjegličke krize. U javnosti nema mnogo detalja o ovom filmu, osim što se zna da je ekipa provela nekoliko dana u izbjegličkom kampu u Kaleu, u međuvremenu razmontiranoj i zloglasnoj Džungli.

Bonus video: