EMI nagrade: Dominacija "Igre prijestola" - Vijesti.me
VAJOLA DEJVIS PRVA NAGRAĐENA AFROAMERIKANKA

EMI nagrade: Dominacija "Igre prijestola"

"Igra prijestola" s 24 nominacija osvojila je 12 nagrada, među kojima za najbolju mušku sporednu ulogu koja je pripala Piteru Dinklejdžu

emi nagrade
emi nagrade (Foto: Reuters)

Vajola Dejvis postala je prva afroamerička glumica koja je osvojila prestižnu američku televizijsku nagradu Emi kao najbolja glumica u dramskoj seriji, dok je serija "Igra prijestola" najveći pobjednik na dodjeli nagrada sinoć u Los Anđelesu, javile su svjetske agencije.

Prvi put u istoriji dodjele nagrade Emi, najbolja glumica u dramskoj seriji je Afroamerikanka Vajola Dejvis (50) za ulogu u dramskoj seriji "How to get away with murder".

"Jedina stvar koja dijeli crnkinje od ostalih žena jeste dobra prilika za glumu. Ne možemo da dobijemo Emi ako za nas nije napisana uloga", rekla je na dodjeli nagrada Vajola Dejvis.

emi nagrade
emi nagrade

Crni glumac koji je dobio Emi bio je komičar Bil Kozbi 1966. godine, čija je popularnot opala poslije optužbi oko 50 žena da ih je seksualno zlostavljao u mladosti.

"Bilo je potrebno 67 godina (od kako se dodjeljuje nagrada) da jedna crnkinja osvoji Emi za najbolju dramsku glumicu. To govori da je bilo mnogo prepreka i to treba javno priznati", ocjenila je Vajola Dejvis.

Nagradu za najboljeg glumca osvojio je Džon Ham (44) za ulogu u seriji "Ljudi sa Menhetna" (Mad Man).

emi nagrade
emi nagrade

"Igranje ove uloge predstavlja i blagoslov i prokletstvo", rekao je Ham i dodao da radi posao iz snova, ali ima i "emocionalni teret koji mora da nosi" zbog serije.

Ham je postao međunarodni seks simbol zbog uloge antiheroja.

"Igra prijestola" s 24 nominacija osvojila je 12 nagrada, među kojima za najbolju mušku sporednu ulogu koja je pripala Piteru Dinklejdžu.

emi nagrade
emi nagrade

Ta popularna serija na televiziji HBO s najviše nominacija i nagrada Emi, do sada nije osvojila nagradu za najbolju dramsku seriju. Za tu kategoriju je bila nominovana četiri puta.

"Igra prijestola" je osvojla i nekoliko nagrada za tehnička dostignuća realzicaije serije.

Serija "Transparent", priča o transrodnom ocu, osvojila je dvije nagrade, za najbolju režiju i najboljeg glumca u komičnoj seriji, koja je pripala Džefriju Tejmboru.

emi nagrade
emi nagrade

Tejmbor je rekao da nagradu posvjećuje "transrodnoj zajednici koja je strpljiva i hrabra".

Politička satira "Veep" osvojila je nagradu za najbolju komičnu seriju.

"Igra prijestola" i dokumentarni film o sajentologiji "Going Clear" osvojili su prije nekoliko dana nagradu "kreativni Emi" (Creative Emmys) koja se dodjeljuje za tehničke inovacije u televizijskoj produkciji.

Nagrada Emi se smatra TV ekvivaletnu prestižnog filmskog Oskara.

Dodjelu je vodio humorista Endi Samberg, koji je na početu ceremonije pozdravio "različitosti" koje "krase ovogodišnju dodjelu".

"Bravo Holivudu! Ovo je kraj rasizmu", rekao je Samberg. 


Najčitanije iz sekcije Film/TV