Fukunaga: Htjeli su komercijalu, a ja nekonvencionalni horor - Vijesti.me
ZAŠTO JE ODUSTAO OD FILMA „IT ”

Fukunaga: Htjeli su komercijalu, a ja nekonvencionalni horor

"U prvom filmu htio sam da napravim horor sa stvarnim likovima. Oni nisu htjeli nikakve likove. Željeli su arhetipe i strah. Napisao sam scenario, a oni su željeli da napravim nešto mnogo blaže i konvencionalnije. Mislim da se tako ne može prirediti Stiven King”, kazao je reditelj

Keri Fukunaga (Novina)
Keri Fukunaga (Novina)

Reditelj druge sezone serije “True Detective” Keri Fukunaga iznenada je izašao iz projekta filmske adaptacije romana Stivena Kinga “It”, zbog, kako je saopšteno, neadekvatnog budžeta. Međutim, reditelj je nedavno priznao da novac nije imao veze s njegovim odlaskom, već da nije mogao da se složi sa New Line studiom o sadržaju i načinu režiranja filma.

“Pokušavao sam da napravim nekonvencionalan horor. To se nije uklapalo u njihovu viziju filma od kog mogu zaraditi novac, jer nisu željeli da odbiju standardnu publiku koja prati taj žanr. Naš budžet je bio sasvim dobar. Kretali smo se oko 32 miliona dolara. Problem je bio u kreativnim stvarima”, rekao je Fukunaga za Variety, dodajući da nije mogao da dobije odobrenje za film koji je zamislio kao dvodjelni.

“U prvom filmu htio sam da napravim horor sa stvarnim likovima. Oni nisu htjeli nikakve likove. Željeli su arhetipe i strah. Napisao sam scenario, a oni su željeli da napravim nešto mnogo blaže i konvencionalnije. Mislim da se tako ne može prirediti Stiven King”, kazao je reditelj.

U Kingovoj priči u središtu je zli entitet poznat kao Penivajz klovn. Njega je 1990. u mini seriji igrao Tim Kari, dok će u novoj adaptaciji tu ulogu dobiti mladi glumac Vil Polter.

“Htio sam da Penivajz bude više od klovna. Poslije 30 godina,   koliko gledamo zlikovce koji čitaju emocije likova i plaše ih, teško je osmisliti  inteligentnog sadistu koji plaši djecu, ali i utiče na dječije živote van središta priče. Sve to zahtijeva vrijeme. To je spora gradnja likova, ali vrijedi”, rekao je on.

“Sve što sam predložio je odbijeno i tražili su izmjene. Naši pregovori nisu bili burni, iako smo već potrošili milione na pretprodukciju. Jednostavno, nismo željeli da pravimo isti film”, dodao je Fukunaga.

Njega treba da zamijeni reditelj Endi Musketi, a studio očekuje i preradu postojećeg scenarija koji su napisali Fukunaga, Dejvid Kajganić i Čejs Palmer.

“Potrošili smo godine na tu priču. Čejs i ja smo ugradili naše detinjstvo u taj scenario. Zahvalan što će ga izmijeniti. Ne želim da ukradu naše uspomene iz djetinjstva. Kingu se dopao naš prvi nacrt”, zaključuje Fukunaga.


Najčitanije iz sekcije Film/TV