Mrtve žene ne glasaju - Vijesti.me
PREMIJERA FILMA "SUFFRAGETTE" U LONDONU

Mrtve žene ne glasaju

Veliki broj žena, koje je obezbjeđenje u jednom trenutku moralo da otjera dimnim bombama, između ostalog su nosile i transparente „Mrtve žene ne glasaju“

protest žena London (novina)
protest žena London (novina)

 Veliki broj žena preplavio je crveni tepih na londonskoj premijeri filma „Suffragette“ u kojem Meril Strip igra glavnu britansku aktivistkinju za ljudska prava, a protest su izrazili performansom i ležanjem, jer smatraju da bitka za jednakost polova još uvijek nije završena. 

Istorijsko-politička drama govori o borcima tokom najranijih feminističkih pokreta u Londonu 1912. godine i njihovoj kampanji kojom su se izborile za pravo da i žene glasaju na izborima.

U centru priče je Mod, koju igra Keri Maligan, supruga i majka iz radničke porodice, čiji se život zauvijek mijenja kada se u tajnosti pridruži pokretu koji vodi aktivistkinja Emelin Pankhurst (Strip).

Nezadovoljne cijelom pričom, oko stotinak žena protestvovalo je dok su crvenim tepihom šetale glumice Helena Bonam Karter i Ana Mari Daf, koje takođe igraju u filmu.

Veliki broj žena, koje je obezbjeđenje u jednom trenutku moralo da otjera dimnim bombama, između ostalog su nosile i transparente „Mrtve žene ne glasaju“.

protest žena London (novina)
protest žena London (novina)

„Mi smo ovdje jer želimo da kažemo da je super to što se istorija žena našla na velikom platnu, ali i da bitka nije gotova“, kazala je Mekbin, jedna od nezadovoljnih žena.

Premijera filma, koji će za mjesec dana imati i američku premijeru, zbog ovog protesta kasnila je 15 minuta, a Bonam Karter je za medije kazala da je okupljanje žena „savršen“ odgovor na film.

„Drago mi je što je film učinio nešto. Upravo zbog toga je i napravljen“, kazala je glumica, koja je, igrom slučaja, potomkinja nekadašnjeg premijera Herberta Henrija Askvita, koji je u vrijeme opisano u filmu, bio glavna meta feministinja.

Oskarovka Meril Strip iskoristila je priliku da podsjeti da je filmska industrija i dalje svijet muškaraca