Preminuo američki glumac Piter Fonda - Vijesti.me
U 80. GODINI

Preminuo američki glumac Piter Fonda

"Tužna sam, on je bio moj mlađi voljeni brat i pričalica u porodici. Provela sam divne trenutke s njim posljednjih dana. Otišao je se osmjehujući si", navela je Džejn Fonda

Fonda (desno)
Fonda (desno) (Foto: Beta-AP)

Američki glumac Piter Fonda koji se proslavio u kultnom filmu "Goli u sedlu" (Easy Rider) iz 1969. godine, preminuo je u svom domu u Los Anđelesu u 80. godini, saopštilo je jutros njegovo okruženje.

Sin legendarnog holivudskog glumca Henrija Fonde, mlđji brat Džejn Fonde i otac Briždet Fonde, Piter Fonda je preminuo od posledica raka pluća, navodi se u saopštenju koje je potpisala njegova porodica.

"Tužna sam, on je bio moj mlađi voljeni brat i pričalica u porodici. Provela sam divne trenutke s njim posljednjih dana. Otišao je se osmjehujući si", navela je Džejn Fonda.

Piter Fonda se proslavio u ostvarenju "Goli u sedlu" čiji je scenario napisao zajedno sa Denisom Hoperom i Terijem Sauternom.

Fonda je bio dva puta nominovan za Oskara za "Goli u sedlu" kao i za "Ulee's Gold" iz 1998. godine reditelja Viktora Nunjesa. Fonda nije dobio Oskara ali je osvojio drugu nagradu, Zlatni globus za ulogu u Nunjesovom ostvarenju.

Igrao je u filmu "Ghost Rider" iz 2007. godine, a njegov poslednji film je "The Last Full Measure" sa Samjuelom L. Džeksonom i Morganom Frimanom, koji u oktobru izlazi u američke bioskope.


Najčitanije iz sekcije Film/TV