Fizička aktivnost jako je važna u prevenciji zimskih bolesti - Vijesti.me
POKRENITE SE

Fizička aktivnost jako je važna u prevenciji zimskih bolesti

Izbjegavanje negativnog učinka stresa moguće je uz kretanje i vježbanje, praktikovanje opuštajućeg hobija, kvalitetan odmor, provođenje vremena u ugodnom društvu

trčanje, zima
trčanje, zima (Foto: Shutterstock)

Prehlade, viroze, umor, ali i sezona gripe među najvećim su zdravstvenim “strahovima” u zimskim mjesecima. Glavni uzrok bolesti leži u oslabljenom imunitetu i usporenom metabolizmu.

No, nedostatak kretanja, “teška” zimska ishrana, premalo svježeg voća i povrća te boravak u zatvorenom takođe su razlozi porasta broja oboljelih od prehlade ili gripe.

Pad imuniteta – Većoj učestalosti akutnih bolesti tokom zime pogoduje i duži boravak u zatvorenom prostoru, stoga su tjelesne aktivnosti, kao i u svim ostalim godišnjim dobima, vrlo važne za sve generacije, a psebno za djecu i mlade.

Dosta tečnosti – U sezoni gripe važno je provoditi vrijeme na svježem vazduhu i izbjegavati zatvorene prostore u kojima boravi veći broj ljudi. Ljekari savjetuju i pojačane higijenske mjere, poput pranja ruku koje treba biti vrlo temeljno (sapunom oprati prostore između prstiju, koji ponekad mogu ostati nečisti), ali i kulinarske, kao što su duže kuvanje svježih namirnica i temeljno ispiranje voća i povrća, u čijem čišćenju može pomoći i soda bikarbona (u malim količinama).

Zimsku ishranu svakako treba obogatiti voćem i povrćem, odmarati se i spavati te unositi dovoljno tečnosti za podsticanje metabolizma i probave. Osim vode, za hladnih dana idealan napitak su i čajevi, koji, obogaćeni limunovim sokom i medom, tijelu osiguravaju čišćenje i bolju probavu.

Uprkos ovim savjetima koji vrijede za sve, posebno oprezni moraju biti srčani bolesnici, osobe s hroničnim bolestima, starije osobe i mala djeca. Svi oni trebali bi se savjetovati s ljekarom o dodatnim mjerama opreza prije samog dolaska sezone gripe.

I stres je jedan od snažnijih činilaca koji utiču na padanje imuniteta. Stres je povezan s užurbanim životnim stilom, nepravilnom ishranom, nedostatkom tjelesne aktivnosti, ali i problemima emocionalne prirode.

Izbjegavanje negativnog učinka stresa moguće je uz kretanje i vježbanje, praktikovanje opuštajućeg hobija, kvalitetan odmor, provođenje vremena u ugodnom društvu, prenosi Ljepota i zdravlje.


Najčitanije iz sekcije Zabava