Sve više mladih u elektronskim SPORTOVIMA

"Dota 2" je timska igra. Jedna ekipa broji pet igrača, te nekoliko menadžera i instruktora
241 pregleda 14 komentar(a)
Ažurirano: 06.03.2016. 18:55h

E-sportista. Da, i to postoji. I u nekim zemljama, poput Malezije, biti e-sportista je jednako važno i popularno kao biti fudbaler, košarkaš.

I taj podatak ne bi trebalo da vas čudi - gejmerska industrija nezaustavljivo raste i danas više od 70 miliona ljudi širom svijeta gleda takmičenja u elektronskim igrama.

Milionska publika, milionske i nagrade. U ovu trku su se uključili veliki igrači - Valve (2013. godine procijenjen na tri milijarde dolara), Riot Games (firma osnovana 2006. godine, vrijedna milijardu dolara), Activision Blizzard (kreator World of Warcraft, vrijedan više od osam milijardi dolara)... a i sponzori su "krupne ribe" - Red Bull, Nissan, Alienware, MSI i SK Telecom...

Dakle, zahvaljujući igranju kompjuterskih igara, neko danas može da postane milioner.

Nagradni fond na međunarodnom turniru u igri “Dota 2”, kaže Adis Canović, jedan od organizatora “Dota 2” turnira u Plavu, iznosi milione eura!

Key Arena u Sijetlu, gdje se održava jedan od takvih međunarodnih turnira, prima 17.000 gledalaca, a nagradni fond za ovu igru lani je iznosio preko 18 miliona američkih dolara!

"Dota 2" je timska igra. Jedna ekipa broji pet igrača, te nekoliko menadžera i instruktora.

Nakon što je 2015. u Plavu uspješno organizovan prvi, ove godine je uslijedio i novi "Dota 2" turnir.

Canović kaže da je sve više mladih koji se odlučuju da se oprobaju u elektronskim sportovima.

"Crna Gora nije izuzetak", dodaje on, podsjećajući da je u Crnoj Gori registrovan i prvi E-Sports savez, ujedno i prvi takav u regionu.

"Za sada elektronski sportovi u Crnoj Gori nisu priznati, iako se očekuje da to učini Ministarstvo za informacione tehnologije. Vlada Malezije prva je koja je priznala e-sportove kao ravnopravne. E-sportovima rukovodi sportski savez Malezije. Ovo je veliki korak za e-sportove i sada je samo pitanje vremena kada će i druge države učiniti isto", navodi Canović.

On dodaje da nije čudno što se mladi sve više opredjeljuju za tu vrstu sportova.

"Video-igre su svima dostupne, a nagradni fondovi nadmašuju i najveće lige poput Lige šampiona, NBA lige... Dostupnost i mogućnost za svakoga glavni su faktor zašto je sve više mladih odlučno u tome da postanu najbolji igrači u video-igrama koje igraju, a ne najbolji igrači u fudbalu, košarci, rukometu ili nekom drugom sportu", kazao je on.

Canović predviđa da ćemo u narednom periodu svjedočiti jednoj novoj eri, u kojoj će digitalni svijet postati stvarnost, a pojam sportista će poprimiti drugačije značenje.

"Iako postoji dosta elemenata koji se moraju popraviti sigurno je da će e-sportovi u velikoj mjeri razviti ličnost i logiku kod igrača, ali i timski. Nisam siguran koliko će crnogorskoj Vladi trebati da prizna e-sportove, ali zasad sve ide kako bi trebalo - imamo organizaciju koja ide ukorak sa evropskim", kaže Canović.

Plav zasad, prema njegovim riječima, ima više "Dota 2" igrača nego bilo koja druga crnogorska opština. Canović navodi da ta relativno mala zajednica ima potencijal da se razvije u Regionalni centar za e-sportove. Formiranju jake gejmerske zajednice u Plavu, smatra on, najviše pogoduju"specifičnost prostora i vremenski uslovi".

"Zimi, kad nije pogodno baviti se aktivnostima na otvorenom, mladi su posvećeni e-sportovima", kaže Canović.

On smatra da će održavanje "Dota 2" turnira u plavskoj, pokrenuti dalji razvoj e-sportova i u drugim crnogorskim opštinama.

Na ovogodišnjem turniru u Plavu učestvovalo je šest timova, čiji članovi su starosti 12 do 28 godina.

Pobjednik turnira je ekipa "Admirali", koju čine Fejzo Dervišević, Zećo Radončić, Adin Purišić, Emir Musić i Edo Gutić.

Galerija

Bonus video: