kupio anonimni kupac

Igrica Super Mario prodata za rekordnih dva miliona dolara

"Interesovanje za kolekcionarske primjerke starih igara poraslo je posljednjih godina, ali su mnoge stare igrice bile vađene iz ambalaže i igrane, što im umanjuje vrijednost"

4303 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Stari primjerak igrice Super Mario Bros prodat je za dva miliona američkih dolara i postavila je novi rekord za najskuplje prodatu video igru svih vremena, saopštila je kompanija Reli koja se bavi prodajom kolekcionarskih predmeta.

Kako prenosi N1, igrica napravljena za originalnu Nintendo konzolu 1985. godine nikada nije otvorena, što je rijetko za stare video igre, rekao je jedan od osnivača Relija, Rob Petrozo za Njujork tajms.

Dodao je da je Super Maria kupio anonimni kupac.

On kaže da je interesovanje za kolekcionarske primjerke starih igara poraslo posljednjih godina, ali da su mnoge stare igrice bile vađene iz ambalaže i igrane, što im umanjuje vrijednost.

Međutim, bilo je par slučajeva skupih prodaja. Kertridž igrice Legenda o Zeldi iz 1987. prodat je za 870.000 američkih dolara u julu, postavivši rekord koji je oboren svega nekoliko dana kasnije kada je igrica Super Mario 64 iz 1996. godine prodata za 1,56 miliona dolara.

Ove dvije prodaje obavljene su aukcijski, ali Reli koristi drugi sistem. Kompanija kupuje kolekcionarske primjerke, pa poziva ljude da ulože novac u predmete kao da su dionice.

Kada neko ponudi da kupi neki od predmeta, Reli tu ponudu predstavlja investitorima, koji glasaju da li da prihvate ponudu.

Reli je kupio Super Mario Bros. za 140.000 dolara u aprilu 2020. godine, a investitori su prošle godine odbili jednu ponudu za tu igru od 300.000 dolara.

Ponudu anonimnog kupca od dva miliona dolara prihvatile su tri četvrtine ulagača u igricu, kaže Petrozo.

Student prava i jedan od ulagača Ed Konvers kazao je za Njujork tajms da je uložio 100 dolara u igricu prošle godine, a da će od prodaje dobiti 950 dolara.

„Prilično je ludo kad pomislim da sam zbog nostalgije uložio u igru koju sam igrao kao mali, a sada se ona prodaje za dva miliona“, rekao je on.