Najuspješnija godina za naše gejmere

Predstavljeni ambasadori igrica, a planovi za narednu još ambiciozniji

11713 pregleda 49 komentar(a)
Ambasadori gejminga, Foto: SESCG
Ambasadori gejminga, Foto: SESCG

Savez Elektronskih sportova Crne Gore imao je godišnju konferenciju na kojoj su sumirali rezultate radana prethodne godine. Na istoj konstatovano je da su SESCG i gejming zajednica postali globalno prepoznati na ovom polju, a devet crnogorskih gejmera među kojima neki imaju i svjetsku karijeru, potpisalo je protokole o saradnji sa Savezom čime su dobili status Ambasadora gejminga za igrice u kojima su ostvarili rezultate.

Predsjednik SESCG Filip Šoć zadovoljan je postignutim rezultatima u 2021. godini.

”Može se reći da je ovo najuspješnija godina što se gejminga tiče i naših takmičara. Imali smo FIBA kvalifikacije za svjetsko prvenstvo u saradnji sa KSCG i FIBOM u igrici NBA2K21 - pet na pet. Onda Euro kvalifikacije u igrici PES21 gdje se naša reprezentacija plasirala među 16 najboljih u Evropi i osvojila deveto mjesto. Onda ‘Valorant Campus Clutch Turnir’ gdje smo u regionalnim kvalifikacijama ispali od Hrvatske, a naši takmičari igrali su kvalifikacije za EEF, IESF, GEF i WSL. Dobar rezultat ostvaren je i na Lan EEF kupu u Ukrajini u igrici PES21 gdje je Vučeta Šćepanović osvojio peto mjesto. Izdvojio bih i odlazak u Izrael na svetsko prvenstvo IESF gdje je takođe naš predstavnik bio Šćepanović koji je osvojio 13. mjesto i glavne sudije u igricama DOTA2 i CS:GO Pavla Šturanovića i Radovana Vojinovića. Ove nedelje smo u Singapuru na svjetsko prvenstvo u organizaciji GEF, a gdje će naš Rade Pavićević predstavljati u igrici E-Football. Sem toga osnovan je ‘Adria E-sport’ savez koji je najveći savez toga tipa u Evropi i nešto slično ABA ligi u košarci”, podsjetio je Šoć u razgovoru za “Vijesti” na sve uspjehe koje su ostvarili gejmeri i SESCG tokom ove godine.

”Plan je od sljedeće godine krene regionalna liga u gejmingu u okviru saveza. Crna Gora je uz Sjevernu Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu osnivač ‘Adria E-sport’ saveza. Krenula je i PCL (Prva crnogorska liga) u DOTA2, SC:GO, E-Football, NBA2K22 i Aseto Corsa MNE Sim Racing brdski šampionat. Sem toga, startuje i Studentska liga u saradnji sa Sportskim savezom studenata u igricama E-Football i NBA2K22”, najavio je Šoć i dodao da sljedeće godine u saradnji sa partnerima očekuju veliki broj turnira, kao i od same AEF federacije i SESCG-a i FIVE s partnerima.

”Polako uvodimo i novine, pa sem igranja igrica, imaćemo i razne kurseve za sudije, komentatore, novinare, modeliste za igrice, staze, programiranje i to sve u sardnji sa partnerima iz cijelog svijeta”, ispričao je Šoć.

”Najbitnije je da Crna Gora postala i član COK, a što će u budućnosti olakšati rad samog Saveza i njegovo funkcionisanje. Savez ima velike planove i siguran sam 2022. godina će biti nikad zanimljivija”, obećava Šoć.

Na konferenciji predstavljeni su i Ambasadori igrica, te je u (PES, kategorija 11 na 11) to mjesto pripalo Bojanu Tataru, Radomir Savićević je predstavljen kao ambasador simulacije trka Assetto Corsa, ambasador igrice Clash Royale je Saša Mišković. Među ambasadorima igrica su i Vučeta Šćepanović (PES 1 na 1), Branko Jugović (Tekken 7), Amer Smakić (PubG Mobile), Stefan Jovanović (PubG), Radovan Vojinović (Counter Strike), Pavle Šturanović (Dota 2) i Rade Pavićević (E-Football).

Aktuelna pandemija išla im je naruku, te je zahvaljujući zaključavanju, kada su mnogi bili vezani za kuću, naglo skočilo interesovanje za igranje igrica.

”Korona je mnogo uticala, pogotovo prva godina koja je gejming nekoliko mjeseci uzdigla iznad svih industrija i taj trend se u 2021. nastavio. Pa i najveće svjetske federacije UEFA, FIFA, FIBA, FIA polako se prilagođavaju gejming tržištu”, ističe Šoć.

SESCG postoji u Crnoj Gori od 2013. godine. Organizovao je veliki broj turnira takmičenja, što u Crnoj Gori tako u regionu. Gejming je priznat kao sport u preko 66 država, dok savezi postoje u više od 120 država.

Bonus video: