Singapur kao grad sve greške neutralizovao

SESCG ima dobre kontakte s većinom svjetskih saveza, a tome je najviše doprinijela organizacija i komunikacija kroz IESF i sve više jačanje AEF adria e-sports federacije koja postaje sve prepoznatljivija u svjetskim krugovima gejminga

1936 pregleda 20 komentar(a)
Pavićević i Šoć, Foto: Privatna arhiva
Pavićević i Šoć, Foto: Privatna arhiva

Crnogorski e-igrač Rade Pavićević i predsjednik Saveza elektronskih igrica Crne Gore Filip Šoć vratili su se sinoć iz Singapura sa Svjetskog prvenstva u organizaciji GEF. Pavićević je bio predstavnik Crne Gore u igrici E-Football.

”U odnosu na IESF, koji je održan u Eilatu i Izraelu i prije toga Evropski kup pod EEF u Kijevu i Krivom Rogu u Ukrajini, takmičenje u Singapuru je dosta ispod očekivanja, posebno ako uzmemo u obzir gdje se održava. Međutim, Singapur je kao grad sve te greške neutralizovao”, ispričao je utiske sa takmičenja za Vijesti Filip Šoć i dodao da je manjem broju takmičara i lošijoj organizaciji doprinijela situacija sa trenutnim sojem omikrona, pa su mjere po dolasku takmičara još više pooštrene.

”Zbog cijele situacije s virusom na kraju je najbitnije da je održano takmičenje. Ali prije svega, tu je i ona razlika u gejmingu između Evrope i Azije, jer evropski gejming zauzima po kvalitetu organizacija, timova i svemu ostalom skoro 60 svjetskog tržišta. Zatim idu Azija, Amerika i Afrika. Za naše predstavnike je veoma značajno da budemo dio svih gejming događaja u svijetu, prije svega zbog sticanja novih iskustava i poznanstava, a onda i primjene svega toga u naš i regionalni ekosistem”, smatra Šoć.

On napominje da SESCG ima dobre kontakte s većinom svjetskih saveza, a tome je najviše doprinijela organizacija i komunikacija kroz IESF i sve više jačanje AEF adria e-sports federacije koja postaje sve prepoznatljivija u svjetskim krugovima gejminga.

”Sem toga dobar posao rade i naši gejmeri kao najbolji ambasadori Crne Gore u svijetu, pa smo kroz razne igrice i takmičenja već prepoznati širom svijeta. Iskreno, za godinu koja je cijela funkcionisala pod koronom odradili smo odličan posao sa našim partnerima. Jedino je WSL odložen u Seulu koji je trebalo da se održi u istom terminu kao i GEF u Singapuru”, objašnjava Šoć.

U Singapuru se pored E-Football, održalo Svjetsko takmičenje u Dota 2- muškoj i ženskoj konkurenciji i Street Fighter.

”Za sljedeću godinu nas očekuju veliki planovi i već sad po najavi veliki broj turnira, kupova, evropskih i svjetskih takmičenja, čiji će nagradni fondovi u sljedećoj godini premašiti dva miliona dolara, od čega IESF i WSL po 500.000 dolara”, otkriva Šoć i najavljuje da gejmeri za sljedeću sezonu mogu očekivati turnire, kupove, kvalifikacije u raznim igricama među kojima su E-football, NBA2k22, Tekken7, Street Fighter, Slash Royale, Brawl Stars, CS:GO, Dota 2 i mnoge druge.

Za Pavićevića ove godine nije bilo predaha. Nakon Sinalco lige gdje je osvojio peto mjesto, učestvovao je na Adria kupu gdje je bio prvi, zatim E-Euro2021 gdje je osvojio deveto mjesto, a isti rezultat imao je i na GEF takmičenju.

”Iskreno, dobro sam se pripremio za ovaj turnir. Treba uzeti u obzir da je E-Football nastavak kultnog PES-a i da je ovo beta verzija koja tek na proljeće očekuje ‘update’ koji će biti stabilan. Konkurencija je bila dobra, ali za razliku od nekih prethodnih turnira, a i situacije sa koronom, nije došlo nekoliko kvalitetnih igrača iz Evrope. Zato je bilo novih igrača iz Azije i Južne Amerike”, utisci su Pavićevića koji je priznao da rezultatom koji je postigao u Singapuru nije zadovoljan.

”Znam da sam mogao više. Kad je u pitanju grupna faza tu sam odmjerio snage sa takmičarima iz Mađarske, Libije i Velike Britanije. Libiju sam dobio 5:1, Veliku Britaniju 7:1 i kao prvi u grupi igrao sam u osmini finala sa takmičarem iz Vijetnama od kojeg sam poražen u prvom meču 2:1 i to uz mnogo propuštenih zicera, a u drugom meču na penale”, prisjetio se Pavićević. On ne krije da nije lako biti konstantno skoncentrisan na igru.

”Žao mi je, osjećao sam da ovaj put mogu mnogo dalje proći, ali je ponekad potrebna i sreća uz dobru igru. Teško je izdržati sve to jer danas možete da odigrate odlično, a već sjutra da dođe do pada koncetracije koja vas može koštati medalje”, zaključuje Pavićević.

Bonus video: