Pol ne određuje kvalitet igre

"Smatram da ne postoje ‘ženstvenije’ igrice", rekla je Radoman

15665 pregleda 36 reakcija 35 komentar(a)
Zorana Radoman, Foto: Miloš Todorović
Zorana Radoman, Foto: Miloš Todorović

”Muškarci vole pucačke ili sportske igrice, dok žene više vole strateške igre i zagonetke”, pokazalo je jedno istraživanje, no očigledno da se sve pripadnice ljepšeg pola koje vole gejming ne mogu svrstati u tu grupu.

Tržište gejminga iz dana u dan raste, a sa njim i interesovanje pripadnica ljepšeg pola, pa se samim tim povećava i broj gejmerki, koje dominiraju na tržištu mobilnih video igara.

Tako žene čine čak 63 odsto igrača kada su u pitanju mobilne igre.

Rekla bih da žene generalno igricama pristupaju sa pomenutim, predrasudama i samim tim ne znaju koja je suština. Igrice imaju veoma pozitivne aspekte, aktiviraju oblasti u mozgu koje su odgovorne za pažnju i vizuelne vještine, poboljšavaju reflekse i logičko razmišljanje

Jedna od igrica koju je tvorac Toru Ivatvani prvenstveno namijenio ženama bila je Pac-Man, a njom je htio da privuče pažnju gejmerki.

Ali igrica osmišljenih sa tim ciljem je malo.

Zato i ne čudi što je sve više gejmerki koje biraju malo kompleksnije igrice iz žanra pucačkih, a jedna od njih je i Zorana Radoman koja već godinama uspješno igra jednu od najpopularnijih - Counter Strike.

foto: Miloš Todorović

”Sve je počelo sa CS 1.6 verzijom igrice, tada sam počela da se interesujem. Međutim, u tom periodu elektronski sportovi nisu bili na tom nivou, pritom, mentalitet ljudi i predrasude koje potenciraju da igrice nisu za žene dovele su do toga da naglo prestanem sa igranjem i posvetim se drugim stvarima”, prisjeća se ona.

Pandemija je vratila igricama

Aktuelna pandemija, ograničenja i mjere, podstakle su Zoranu da se vrati gejmingu.

”U periodu koji je za nama, obilježen pandemijom, imala sam više slobodnog vremena i probudila se želja da ponovo pokušam, ali ovog puta uz sjajnu ekipu koja me tretira kao ravnopravnog saigrača, ne smatrajući da moj pol određuje kvalitet moje igre. Uz to, Crna Gora je nevjerovatno napredovala zahvaljujući SESCG”, smatra gejmerka.

CS:GO mnogo kompleksniji od obične pucačine

Counter Strike je taktička video-igra i pucačina iz prvog lica u kojoj su dostupna oružja iz stvarnog svijeta. Od kako je nastala do danas napravljene su četiri verzija iste, a posljednja - Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) nastala je prije deset godina.

Pravila su da igrači igraju kao teroristi ili antiteroristi i moraju da završavaju zadatke, dok pokušavaju da eliminišu protivnički tim. Oružje i opremu kupuju na početku svake runde sa novcem koji je dodijeljen na osnovu njihovog učinka. Ispunjeni ciljevi, kao što su, postavljanje bombe ili ubijanje neprijatelja igraču donose zaradu, ali negativni postupci, kao što su, pucanje u svog igrača ili taoca će gejmera dovesti do novčane kazne.

63

odsto igrača kada su u pitanju mobilne igre čine pripadnice nježnijeg pola

I dok bi mnoge pripadnice nježnijeg pola izabrale neke “ženstvenije” igrice, Zorana ih ne dijeli na muške i “ženske”.

”Smatram da ne postoje ‘ženstvenije’ igrice. Pronašla sam se u ovoj igrici jer je dosta realna, i ne vezujem je samo za vještinu pucanja. Ona je mnogo kompleksnija. Rekla bih da žene generalno igricama pristupaju sa već gore pomenutim, predrasudama i samim tim ne znaju koja je suština. Igrice imaju veoma pozitivne aspekte, aktiviraju oblasti u mozgu koje su odgovorne za pažnju i vizuelne vještine, poboljšavaju reflekse i logičko razmišljanje. Moje mišljenje je da u ovoj oblasti žene mogu rame uz rame sa muškarcima, samo je potrebno dati im slobodu, ne tretirati ih kao slabiji pol i ne osporavati njihove sposobnosti”, savjetuje gejmerka koja se oprobala i u nekim sličnim igrama.

Osjetila čari grupnog takmičenja

”Ranije sam igrala i druge igrice, kao što je recimo Call Of Duty, ali me nisu toliko zainteresovale kao CS:GO. Sve je to bilo kratkog daha i nisu budile želju da ih bolje analiziram i savladam”, priznaje Zorana koja je članica ekipe NetMont Gaming.

”Ekipa NetMont Gaming mi je pružila nevjerovatnu šansu da osjetim tu čar grupnog takmičenja. To je spečifican osjećaj i veoma bitan za jednog gejmera. Prije svega svi u ekipi smo jako dobri prijatelji, ali smo surovo iskreni i kritični kad je neophodno”, objašnjava sagovornica Magazina kako funkcioniše njena ekipa koju vodi Zoranin suprug. No, i pored toga što je nježnijeg pola i supruga kapitena ekipe, mjesto u istoj joj nije zagarantovano.

”Definitivno mi nije zagarantovano mjesto u ekipi zato što sam žena, to mi je posebno drago jer to znači da me tretiraju kao pravog igrača koji mora da se dokazuje iz dana u dan. Na taj način me motivišu. Potreban je ozbiljan rad i trud ako želim da budem dio ekipe, veoma je pozitivno to što se vode onim da uvijek može bolje i da ima dosta mjesta za napredak. Potrebno je da budu nemilosrdni, jer takvi su i protivnici”, tvrdi ona.

Ekipa NetMont gejming je 2018. godine osvojila crnogorsku ligu, na šta je Zorana posebno ponosna.

”Velika je čast igrati sa igračima koji igraju sjajno, nesebično dijele savjete i pružaju veliku podršku. U timu postoji zdravo rivalstvo i sjajna komunikacija koja nas tjera da budemo bolji iz dana u dan. Svako u timu posjeduje neke sebi svojstvene vještine, što sve zajedno čini jedan sjajan spoj. Rastemo ukazujući jedni drugima na greške, sve prepreke prevazilazimo zajedno”, dodaje ona i ne krije da joj je mnogo zanimljivije ekipno takmičenje.

”U neku ruku je i veći izazov, mnogo veća odgovornost, uz sve to igra se sa većim žarom i sa mnogo više emocija. Pojedinačno je takođe bitno da bi se poboljšala vještina, ali definitivno nije isti osjećaj kao sa igračima koje poznajem i razvijam određene taktike”, objašnjava razliku između pojedinačnog i ekipnog takmičenja.

Ranije je CS:GO imao problem sa varalicama i nasilnicima, pa gejmerka objašnjava koja je razlika između običnog gejmera i varalice i nasilnika.

”Kao i u većini igrica, tako i u CS:GO postoje osobe koje zapravo nisu pravi gejmeri već varalice, koriste se određenim trikovima (npr. mogućnost gledanja kroz zid - Wall Hack), jer žele sebe prikazati kao dobre igrače, a zapravo su sasvim suprotno od toga. No, lako ih je prepoznati tokom igre. Toga će verovatno uvijek biti, ali vjerujem da će svaka nadogradnja igrice doprinijeti boljoj sigurnosti i znatno umanjiti prisustvo takvih osoba”, nada se ona.

Ne postoji manje bitna uloga i pozicija

Za svako takmičenje ekipa mora imati taktiku, a dešava se da neko iz iste bude mamac za protivnika.

Na pitanje ima li svako svoju ulogu u ekipi NetMont, ili taktiku prave dok igraju, Zorana odgovara:

”Naravno, često sam ja baš taj mamac, ali i to je jako važna uloga u timu. Suština je da analiziramo protivnike, da pokušamo da shvatimo koja je njihova taktika, kako reaguju u određenim situacijama, koliko su brzi, precizni, koliko brzo donose odluke, zatim prema tome podijelimo uloge. Uglavnom svako ima svoju poziciju i zaduženje, ali i to se mijenja u slučaju da igra protivnika to iziskuje. Ne postoji manje bitna uloga i pozicija, svaka nosi veliku odgovornost i ozbiljan trening. Ekipa je kao slagalica, svaki dio se mora uklopiti kako bi funkcionisalo”.

CSGO je jedna od prvih igrica i isključivo se igra na kompjuteru, te gejmerka otkriva kakve performanse jedan uređaj treba da ima za dobru partiju SC:GO:

”Svakako da je potreban PC optimalnog kvaliteta. Postizanje odličnih rezultata definitivno zahtijeva ispravno podešavanje igre, kao i sliku sa konstantno visokim FPS-om. Ranije, CS serija je bila prilično nezahtjevna prema sistemima korisnika, međutim, najnovija verzija je sve promijenila. Potpuno su redizajnirali dio Global Offensive: nova grafika, novi motor, detaljnije mape... Igrači moraju ručno podesiti određene postavke, onemogućiti anti-aliasing, sjene, sinhronizaciju i sve dodatne efekte”, savjetuje ona.

Za sada sebe vidi isključivo kao dio ekipe NetMont, te ne razmišlja o stvaranju sopstvene.

”Pravljenje sopstvene ekipe je stvarno ozbiljna stvar i prilično komplikovana, ali bih voljela da dostignem nivo da u narednom periodu mogu biti koristan savjetnik generacijama koje dolaze. Najviše bih voljela da vidim više žena na sceni i da izađu iz sjenke ukoliko ih gejming zaista privlači”, nada se Zorana.

Gejmeri ne prihvataju lako poraz od žene

Iako žene nijesu zastupljene u gejmingu, one koje su se odlučile da pokažu svoje umijeće igrajući slične igrice, sve su bolje prihvaćene.

”U posljednje vrijeme muškarci nemaju toliko predrasuda, definitvno postoji još uvijek mala doza osjećaja superiornosti, a povremeno i povrijeđen ego, jer nije baš sjajno biti poražen od strane slabijeg pola. Međutim, raduje me činjenica da u zadnje vrijeme pozitivno reaguju, čak i sa nekim divljenjem i riječima hvale što se jedna žena opredijelila da utiša sve negativne komentare i pojača samo one pozitivne”, ispričala je Zorana koja se nije susretala sa negativnim komentarima na takmičenjima.

Ipored toga što voli da igra, za sada sebe ne vidi kao profesionalnog gejmera.

”Biti profesionalni gejmer zahtijeva mnogo truda i ulaganja, svakako je veliki izazov i smatram da je san svakog rekreativca da svoju strast pretvori u zanimanje. Potrebno je da se sve kockice poklope, ali važno je ne odustajati, sigurna sam da se na kraju trudi isplati. Istrajnost, trud, ljubav i mnogo rada definitivno mogu dovesti do samog cilja”, sigurna je Zorana.

Vjeruje da se napredak vidi

Zahvaljujući pandemiji ima više vremena za gejming.

”Iako nam je pandemija mnogo toga oduzela, i omogućila nam je nešto više slobodnog vremena, pa se ono planirano za trening udvostručilo. Za razliku od perioda prije pandemije, sada mogu da igram CS:GO po tri, četiri sata. Trudimo se da se ne opustimo van takmičenja, bez obzira na to što sam ja, kao neko sa najmanje iskustva u timu još uvijek, često ‘’na klupi’’. To me zapravo tjera da se sve više trudim, i verujem da se napredak vidi”, iskrena je sagovornica Magazina.

Mnoge gejmere privlači striming, no svoje partije Zorana još uvijek ne prenosi uživo iako voli da prati određene igrače.

”Ne strimujem, definitivno nisam taj level, ali zato redovno pratim strimere. Smatram da su neke finese jednako korisne kao i sama praksa. CS:GO je igrica koja daje slobodu istraživanja, improvizovanja, zato je jako korisno vidjeti razne ideje i načine. Mnogo je važno analizirati druge igrače i ‘ukrasti’ ono najbolje i navažnije”, priznaje Zorana čije zanimanje nije povezano sa gejming industrijom.

”Radim u turizmu, pa je kolegama krajnje neobično što se bavim i gejmingom jer to nikako ne povezuju. Definitvno nisu u toku, ali svakako im je zanimljivo i drago da se stvari u našoj državi mijenjaju nabolje i da je jedna žena u gejming industriji ipak pronašla svoje mjesto”, zaključuje Radoman.

Bonus video: