Sportski duh i dobri mečevi u završnici turnira

Sve je bilo fer i regularno, momci su korektni, došli su spremni i želji da pokažu što znaju

5499 pregleda 0 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Prva crnogorska liga u igricama CS:GO i Dota2 završena je tokom proteklog vikenda u organizaciji Saveza elektronskih sportova Crne Gore. Tokom dva dana, po četiri najbolje ekipe učestvovaće na završnici i odmjeriti snage. Prvi dan turnira bio je rezervisan za CS:GO, a pobjedu je odnijela Level Up ekipa iz Srbije.

Još u prvom polufinalu pobjednici turnira ekipa Level Up istakla se dobivši američku organizaciju SnakesDen rezultatom 2:0.

Drugo polufinale je bio crnogorski derbi između ekipa Perspektiva i VOG, a u ovom meču slavila je Perspektiva rezultatom 2:0. U borbi za treće mjesto je ekipa VOG nadigrala ekipu SnakesDena i osvojila treće mjesto u PCL, dok je u velikom finalu bolja bila ekipa Level Up koja je u obije runde odnijela pobjedu.

ekipa vog
ekipa vogfoto: Boris Pejović

Takmičari su snage odmjerili u igraonici PC Gamer pod budnim okom sudije Vladimira Roganovića.

”Sve je bilo fer i regularno, momci su korektni, došli su spremni i želji da pokažu što znaju. Tokom prvog dana igrale su se kvalitetne partije. Zanimljivo mi je, momci su pristojni, svi uživamo i atmosfera je super”, kazao je “Vijestima” Roganović nakon jednog od mečeva u kojima su takmičari odmjeravali snage igrajući Counter Strake.

Njegova uloga bila je da isprati da se sve odvija po planu i da nema varanja, te ističe da nije imao pretjerano posla.

”S obzirom na to da su to sve dobri momci sve je bilo u sportskom duhu”, ponosno je istakao Roganović koji i sam igra CS:GO.

turnir u gejmingu
foto: Boris Pejović

”Što se tiče Counter Strike igrice uživam igrajući dobre partije sa svojim društvom”, ispričao je Roganović i ne krije dok u ulozi sudije posmatra mečeve, ima momente kada bi više volio da je igrač.

”Kako ne, naravno da dođe momenat kad poželite da ste jedan od takmičara. U svijet gejminga sam ušao iz ljubavi, a CS:GO i Dota2 su sjajne igrice, a turniri koji se organizuju lan budu fenomenalni i na njima je druženje uvijek nevjerovatno iskustvo, upoznaju se dobri momci i to je nešto što volim da radim, zato sam tu i uživam”, iskren je Roganović.

Iako na sportskim terenima između protivničkih igrača često bude čarki, one se rijetko dešavaju u esportu, pa je i ovaj turnir prošao bez istih.

”Nisam primijetino ništa slično makar što se tiče CS:GO igrice, ali vidjećemo šta će biti tokom takmičenja za Dota2 jer tamo je to malo začinjenije pošto postoje neke čarke između nekoliko ekipa. Mada, ekipa koja je bila jedna od njih je eliminisana sa turnira, pa ne vjerujem da će biti problema ni u finale foru. Ovo su čak obije ekipe iz Crne Gore (polufinale gdje su igrali VOG i Perspektiva) i vjerovali ili ne, postoji pik i ban faza gdje se biraju mape i gdje protivnici jedni drugima zabrane koje ne smiju da se koriste, oni su to preskočili i dva kapitena su se lagano dogovorila oko tih tehničkih detalja. Tako da je baš bila zdrava i lijepa atmosfera”, pohvalio je takmičare Roganović koji je već juče imao drugačiju ulogu tokom takmičenja u Dota2 igrici. Naime, bio je komentator mečeva.

”Uloga sudije je odgovornija i to je jedina razlika. Treba da se čovjek potrudi i sve to isprati, ali momci su stvarno super. Mada, uvijek može da se desi da nešto previdim i onda je to moja odgovornost. Što se tiče komentarisanja, tu ima čovjek slobode da to isprati na svoj način, objasni ljudima šta se desilo u partiji, kako su mogli da to odigraju, i meni taj posao mnogo lakše pada”, priznaje Roganović, koji se prvi put okušao kao komentator još 2014. godine.

”Ljudima se svidjelo kako komentarišem, bili smo Lukaj i ja, on je kameru pokretao, a ja sam pričao. Publici je bilo zanimljivo da me sluša, a meni je onda još veća želja i čar da nastavim to da radim, kad me već ljudi prate”, priznaje Roganović koji inače najviše od igrica preferira Dota2 i igra je kako tvrdi svaki dan.

Pavle Šturanović i Vladimir Roganović komentarišu DOTA2
Pavle Šturanović i Vladimir Roganović komentarišu DOTA2foto: Boris Pejović

”Dota2 je nešto što igram od kad sam baš bio mali i to je igrica u kojoj sam najbolji. Imali smo jednu ekipu za ovaj turnir, ali nijesmo uspjeli da se plasiramo u fajnl for tako da sam zbog toga bio slobodan da mogu da komentarišem finale”, ispričao je i otkrio koliko je nekad teško biti objektivan u komentarisanju: “Kad ekipe igraju postoji ta neka želja da vaši prijatelji dobiju, a kao komentator trebate da se suzdržite od takvih stvari. Kad gledam Dota2, posmatram to kao partiju šaha gdje igraju dva čovjeka i ja samo uživam u toj partiji. Komentarišem šta se dešava Play by play, neke odlične poteze, čak i ako moj tim ili prijatelji gube, ja budem oduševljen igranjem nekih igrača i to komentarišem, uživam da prenesem ljudima šta se dešava, posebno da uprostim zbog onih koji ne poznaju ovu igricu, da im objasnim šta se desilo kako bi mogli to bolje da shvate i da i oni zavole ili počnu da igraju”, objašnjava svoj cilj Roganović te priznaje da se i to dešavalo.

”Vjerovali ili ne, najlakše mi je za primjer da uzmem svog oca koji je ‘72. godište i ne igra igrice, ali je vidio da sam dobar u Dota2 igrici, slušao me kako komentarišem i sada ne prođe nijedan moj dan komentarisanja da on to ne posluša i ne isprati i uživa u tome. Objasnio sam mu kako Dota funkcioniše da mu je lakše da isprati i zainteresovao se. On nema vremena da igra, ali zanimljivo mu je da prati mečeve i sluša i mislim da uspijevam da na taj način i neke druge ljude privučem”, pohvalio se Roganović.

SC:GO mečeve prvog dana turnira komentarisali su Igor Marković i Radovan Vojinović. Ekipe koje su učestvovale u završnici takmičenja komentarisali su i tokom regularnog dijela sezone, pa su već bili upoznati i znali šta mogu očekivati, ali bilo je priznaju i iznenađenja.

Komentatori CS:GO igrice: Igor Marković i Radovan Vojinović
Komentatori CS:GO igrice: Igor Marković i Radovan Vojinovićfoto: Boris Pejović

”Iznenadili su nas najviše na tom individualnom planu. Teže je igrati u lan okruženju kada je turnir uživo i kada ne igrate u svom prostoru na svojoj opremi, pa su nas pojedine individue pozitivno iznenadile, a to je na kraju uticalo i na ishode pojedinih mečeva. Zbog toga nam je jako drago. Mečevi su prošli kako smo i mi, a i gledaoci očekivali, tako da Perspektiva i Level up su zasluženo igrali u finalu, a Level Up trijumfovao. Mislim da je i produkcija i komentarisanje i čitava organizacija bila na visokom nivou”, ispričao je Vojinović, a Marković se nadovezao i rekao da su sve sitne probleme timskim radom riješili.

”Što se tiče iznenađenja jedino mi je neočekivano bilo da ekipa SnakesDen u prvom polufinalnom meču izgubi skorom od 16:2 što je bilo čudno za gledati, ali Level Up je ekipa koju smo stavljali odmah na vrh i njihov trijumf je očekivan”, dodao je Mitrović.

Obojica nijesu krila da im je kao gejmerima u pojedinim trenucima bilo žao što i sami ne igraju već komentarišu.

”Meni je to teže palo. Ovo je prvi turnir kad ne igram sa Perspektivom, a inače sam kapiten te ekipe. Nekako sam navikao da ja budem na serveru sa tim momcima, pa mi je bilo teško da gledam saigrače koje dobro poznajem i malo sa njima komentarišem. Trudio sam se da budem objektivan što nije lak posao, ali mislim da smo dosta bili profesionalni do samog kraja”, priznaje Vojinović, dok Mitrović ističe da je teško što ne igra jedino u onim momentima kad razmišlja drugačije od igrača koji igraju.

”Vi komentarišete drugu stvar i hoćete da odradite nešto što u toj poziciji mislite da treba da se odradi, još ako vaša konstatacija bude tačna onda baš to bude u fazonu ‘zašto ja nisam na serveru’. Toga uvijek ima jer gejming ne može iz krvi da se izbaci lako”, istakao je Mitrović koji se juče okušao u Doti igrajući kao peti član ekipe Level Up.

Bonus video: