Foto: Shutterstock

CS:GO: Svijet kontranapada kroz prizmu Crnogoraca

Deceniju nakon što je debitovala, ova pucačina iz prvog lica i dalje je u vrhu svog žanra

10164 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kao što je Dota 2 najveći svjetski e-sport koji je ujedno i otac MOBA žanra, tako je i CS:GO (Counter Strike: Global Ofensive - Kontra napad: Globalna ofanziva) najveći žanr svijeta kad je u pitanju FPS (first person shooter) odnosno pucačina iz prvog lica. Makar kada ga pogledamo iz ugla profesionalne e-sport scene i prostog broja igrača koji ga igraju na dnevnom nivou.

Valveov CS:GO debutovao je rane 2012. godine, ostavljajući iza sebe svoje preteče kao što su Kontra Napad (CS) i Kontra Napad: Izvor (CS:S). Danas već deceniju kasnije ova pucačina iz prvog lica i dalje je u vrhu svog žanra. Jedni od glavnih razloga za njen uspjeh su masivna e-sport senzacija na nivou Dota 2 u svom respektibilnom žanru, kao i već postojeća baza igrača koja je tu još od “Half-Life” vremena.

Početno iskustvo

Novi panoramski pogled ubačen ljeta 2018. godine u mnogome je olakšao upotrebu same igre. Za razliku od svog prethodnog glavnog ekrana koji je bio prebunkiran nepotrebnim informacijama, panoramski pogled ima sve glavne opcije igre smještene na lijevoj strani ekrana, od igraj opcije na vrhu, do podešavanja na dnu ekrana. Sa desne strane nalaze se opcionalne informacije koje mogu i ne moraju biti važne u datom trenutku. Na vrhu se nalazi vaš profil dok se u nizu ispod nalaze informacije vaših prijatelja koji takođe posjeduju ovu igru.

Sve to ostavlja sredinu ekrana slobodnu za detaljniji pogled na koju god opciju da izaberete.

Početak igre je veoma interesantan i poučan zahvaljujući tutorialu koji svakog novog igrača uvodi u svijet Kontra napada.

Poenta igre

Postoji više načina na koje se može igrati CS:GO, ali glavni su bomba scenario (BS) i taoci scenario (TS).

Dva tima u vidu terorista i kontra terorista bore se oko postojećih objektiva, kao što su postavljanje ili deaktiviranje bombe, odnosno hvatanje ili spašavanje taoca kroz 15 do 30 rundi.

Na kraju svake runde igrači dobijaju nagrade u vidu novca koje zavise od njihovog individualnog, ali i timskog performansa u toj odigranoj rundi.

Pobjeđivanje runde daje više novca nego gubitak iste, ali novac se dobija i odrađivanjem objektiva u rundi kao i za svako ubistvo u toku iste.

grafika cs:go
foto: Jasna Kalač

Načini igre

Postoji devet različitih načina igre a to su: rankirana, obična, meč do smrti, trka u naoružanju, rušenje, igra u dvoje, leteći izviđač, preuzimanje i zona opasnosti.

Rankirana igra je primarni način igre u kojem se dva tima od po pet igrača bore u takozvanom BO30 (best of 30) iliti ko prije do 16 sistemu rundi.

Obična igra kao i meč do smrti služe najviše za vježbu odnosno pripreme za rankiranu igru.

Trka u naoružanju je mod u kojem svi igrači počnu sa istim oružjem i nakon svakog ubistva dobijaju novo. Prvi igrač koji ubije protivnika finalnim oružjem, nožem, je pobjednik.

Rušenje je veoma slično rankiranoj igri sa razlikom da jedino igrači koji su ubili nekoga u prethodnoj rundi dobijaju mogućnost da unaprijede svoje oružije. Igra u dvoje je zapravo rankirana igra koja se igra dva na dva.

Leteći izviđač je mod u kojem svi igrači koriste takozvani “scout” i nož u prostoru smanjene gravitacije.

Preuzimanje je igra u kojoj tri gejmera koji su teroristi brane već postavljenu bombu protiv četiri kontra terorist igrača.

Zona opasnosti je mod u kojem se 18 igrača takmiči da pronađe bolju opremu, oružje kao i poziciju te da ostanu posljednji na mapi.

Postoji i mod napravljen za igrače u svrhu poligona za vježbu koji se može igrati i offline.

Mape

Zavisno od načina igre koji odaberete, postoji 27 mapa na kojima će se odvijati borba. Ako bismo uzeli u obzir i starije verzije, taj broj prevazišao bi 50, ali većina starih mapa se više ne upotrebljava.

Rankirana igra posjeduje mape: Miraž, Inferno, Nadvožnjak, Vrtoglavica, Nuklearka, Drevni, Prašina 2 koje su trenutno aktivne kao i Voz, Skladište, Agencija, Kancelarija, Iris, Uspon koje su trenutno neaktivne.

Wingman igra posjeduje mape: Kreta, Košnica, Vrtoglavica, Inferno, Nadvožnjak, Kaldrma, Voz, Nuklearka, Kratka prašina, Jezero.

Obična igra posjeduje mape: Iris, Drevni, Vrtoglavica, Kaldrma, Kanali koje su dio i Sigma grupe u kojoj igrači pored pomenutih mogu birati i mape: Miraž, Inferno, Nadvožnjak, Nuklearka, Voz, Skladište koje su dio Delta grupe; Prašina 2 koja je grupa za sebe kao i Uspon, Agencija, Milicija, Kancelarija, Italija, Napad koje spadaju u grupu taoca.

Meč do smrti posjeduje iste mape kao i obična igra.

Trka u naoružanju posjeduje mape: Jezero, Prtljag, Sigurna kuća, Sveti Marko, Pucanj, Ludilo, Manastir.

Rušenje posjeduje mape: Jezero, Sigurna kuća, Šećerna trska, Banka, Sveti Marko, Kratka prašina.

Leteći izviđač posjeduje mape: Jezero, Sigurna kuća, Ošamućen, Ludilo, Pucanj.

Preuzimanje posjeduje mape: Inferno, Miraž, Nadvožnjak, Nuklearka, Prašina 2, Voz, Vrtoglavica, Drevni.

Zona opasnosti posjeduje mape: Žeravica, Široko, Crni sajt, Vinograd.

Oružje i oprema

Postoji pet kategorija oružja i opreme a to su:

Puške - AK-47, AUG, FAMAS, Galil AR, M4A1-S, M4A4, SG553, AWP, G3SG1, SCAR-20, SSG08.

Automatske puške - MAC10, MP5-SD, MP7, MP9, P90, PP-Bizon, UMP-45.

Teško oružje - MAG-7, Nova, Sawed-Off, XM1014, M249, Negev.

Pištolji - CZ75-Auto, Pustinjski Orao, Duo Berete, 57, Glok-18, P2000, P250, R8 Revolver, Tec-9, USP-S.

Bombe - Granata, Visoko eksplozivna granata, Bljesak, Dimna bomba, Mamac, Molotov koktel, Zapaljiva granata, Vatrena bomba, Taktička granata, Grudva, Uredjaj za diverziju.

Inventar

Vjerovali ili ne, ogromnu ulogu u CS:GO ima inventar koji svaki igrač posjeduje. Igrajući igru i prelazeći razne misije mogu se otključati alternativna oružja koja se mogu upotrijebiti umjesto već ponuđenih.

Takođe se mogu dobiti i razne vrste već postojećih oružja u smislu drugačije boje ili izgleda.

Counter Strike
foto: Shutterstock

Vizuelna i zvučna atmosfera

Vizuelno CS:GO je davno nadmašen od strane ostalih igara svog žanra. Nemogućnost odabira i mijenjanja svog karaktera na način koji je moguć u konkurentima poput Fortnite ili PUBG zaista ne pomaže da se ta razlika smanji, ali to ne znači da i dalje ne izgleda zadovoljavajuće dobro!

Zvuk u Kontra Napadu je izvanredan! Počevši od zvuka vaših, kao i protivničkih koraka, preko nevjerovatnih zvukova pucnja i bombardovanja do samih komunikacija među timovima, sve je na zavidnom nivou. Nema nepotrebnih distrakcija koje se olako nađu u njegovim rivalima.

Kompetitivna zajednica

Zajednica je veoma bitan aspekat svake onlajn igre za više igrača pa tako i za Kontra Napad: Globalnu Ofanzivu. Dok stariji igrači koji su na sceni već duže vrijeme nemaju toliko problema, početnici bivaju suočeni sa neprijateljski nastrojenim igračima koji umjesto kreiranja prijatnog okruženja u kojem pomažemo jedni drugima da postanemo što je moguće bolji u ovoj igri, nastoje otežati vaš napredak i sputati vas ili čak natjerati da prestanete igrati ovu igru. Zajednica je prepuna mladih igrača koji često nijesu naviknuti na takvu atmosferu. Ne mogu da ne pomenem ogromnu prisutnost takozvanih čitera iliti varalica koji koriste pomagala u vidu aplikacija koje same odrađuju pola ili sav posao u igri. Takve je lako prepoznati po tome što vas pogađaju svakim metkom u glavu čak i kroz zid.

Performanse

CS:GO se može igrati na Windows, Linux i macOS kao i na konzolama poput Xbox One i Xbox 360, PlayStation4 i PS3. Nijesu vam potrebne previše zahtjevne komponente. Minimum čine: procesor sa dva jezgra, 2GB RAM memorije, DirectX-9 grafička kartica sa 256MB vRAMa, 15GB slobodnog mjesta na hard disku HDD kao i dobra internet konekcija.

Profesionalni CS:GO

Kontra Napad: Globalna Ofanziva zauzima jednu od najvećih pozicija u svijetu e-sporta. Njena profesionalna scena sastoji se od liga i turnira organizovanih od strane privatnika kao i od “Major” turnira organizovanih od strane samog Valve. Majori su najprestižniji turniri u CS:GO i imaju nagradni fond koji je 2016. godine porastao sa 250 hiljada američkih dolara na 1,000,000 istih.

Najpoznatiji CS:GO tim je “Astralis” sa osvojena četiri “Major” turnira. Iako se nagradni fond ne čini impresivnim u poređenju sa Dota 2, moram napomenuti da CS:GO igrači primaju nevjerovatne plate koje variraju od nekoliko hiljada do nekoliko desetina hiljada eura na mjesečnom nivou.

Zaključak

Koristeći Ryzen7 procesor sa osam jezgara, 16GB RAM memorije, GTX 1660 Super grafičku karticu i veoma dobar internet, nijesam imao tehničkih problema tokom stotinjak sati provedenih u ovoj igri. Moram priznati da mi se neke mape sviđaju više od drugih, ali najviše od svega mi se sviđa jednostavnost pravila igre. Koji god način igre sam odabrao, nijesam imao problema pri shvatanju pravila, jer su odlično objašnjena.

Najviše vremena sam proveo u običnom i ranked modu te moram priznati da je ranked mod mnogo teži, uprkos manjem broju čitera i većem broju zagriženih igrača željnih napredovanja.

Pozitivne strane su definitivno jasno postavljena pravila u svakom modu, vrhunski tutorial kao i masivni broj onlajn igrača. Dodao bih i odličan dizajn zvuka kao i činjenicu da je CS:GO besplatna igra te da ni komponente koje je pokreću nijesu prezahtijevne.

Negativna strana je toksična, neprijateljski nastrojena, zajednica.

Takođe nakon nekog vremena igra može postati repetitivna.

Sve to po strani, ukoliko zaista želite napredovati i postati jedan od profesionalnih igrača CS:GO, sve što trebate uraditi je dati svoj maksimum u svakoj rundi. Biti profesionalni CS:GO igrač je apsolutno isplativo.

Bonus video: