Bootcamp u Podgorici ih doveo do titule

Iz glavnog grada Crne Gore odličnom pobjedom nad Monad Esports ekipom uspjeli su da obezbijede titulu CS:GO prvak Bosne i Hercegovine

10534 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Ljubav prema gejmingu povezala je mnoge destinacije, pa često igrači koji se međusobno ne poznaju brane boje istog kluba. Ljubav prema Counter Strike: Global Ofensive (CS:GO) uspjela je da okupi gejmere sa prostora bivše Jugoslavije koji na takmičenjima nastupaju kao ekipa Marten Rising.

Andrej Leo Nikolovski, Antonijo Ruda Kragojević, Madžid F1ashy Ćatić, Toni Stan Čolić i Haver Havi Hebek iako već više od pola godine igraju za isti tim, nijesu se poznavali. Sreli su se tek na Bootcampu u prostorijama Saveza elektronskih sportova gdje treniraju već nedjelju dana pod budnim okom menadžera Pavla Nikića.

”Ovo je prvi bootcamp za ekipu Marten Rising koja pripada organizaciji Marten Gaming. Prije nego što ih je uzela naša organizacija, ovi igrači su se takmičili u nekim drugim ekipama, a mi smo ih pratili tokom regionalne lige koju organizuje Tilprof BiH i tu smo potpisali ugovore sa njima”, ispričao je Nikić.

”Leo i ja smo igrali zajedno u internacionalnim timovima, dok su F1ashy i Stan igrali domaće lige. Htjeli su da promijene prostor djelovanja i pozvali su nas, dok smo Havija našli preko drugih prijatelja. Tako smo se skupili i počeli zajedno da igramo”, otkriva Antonijo Ruda Kragojević.

Boravak u Podgorici i to što su na okupu odmah je uticao na rezultate, pa su iz glavnog grada Crne Gore odličnom pobjedom nad Monad Esports ekipom uspjeli da obezbijede titulu CS:GO prvak Bosne i Hercegovine. Ukupno osam timova je započelo takmičenje čija je prva faza bila grupni round-robin, a ovaj dio takmičenja Marten Rising ekipa je završila kao drugoplasirana. Doigravanje se odigralo u nastavku takmičenja, a kao polufinalisti Marten Rising je opet odmjerio snage sa ekipom Defusero koja je prvi dio turnira završila sa najboljim rezultatim i pokazali da kad su zajedno na istom mjestu, mnogo bolje funkcionišu.

”Vodimo se kao internacionalni tim, jer je Marten Gaming organizacija iz Švajcarske, gdje je glavno sjedište. Igrači su sa ex-Yu prostora, a dobili smo poziv da igramo tu bosansku ligu i iskoristili je, a i prošle sezone smo trijumfovali na ovom takmičenju”, pohvalio se Nikić.

Pavle Nikić, menadžer ekipe
Pavle Nikić, menadžer ekipefoto: BORIS PEJOVIC

Na prostorima ex-Yu CS:GO je jedna od najpopularnijih igrica, pa je samim tim i mnogo više gejmera zainteresovano za istu. Dešavanja, ali i igrače pomno prate jer Marten Gaming za sada ima samo ekipu za Counter Strike: Global Ofensive, a planiraju da uskoro naprave i timove koji će ih predstavljati na takmičenjima u sličnim igricama.

”Teško je odrediti ko je dobar za tim, a ko ne. Ako ne vidite nekog igrača da igra u nekom timu, nemoguće je znati da li je dobar dio ekipe. Konstantno se gledaju mlađi, ali i stariji igrači, ali teško je još uvijek na Balkanu i uopšte u našoj regiji da se ulaže u to jer eSport nije toliko profitabilan, ako gledamo zarade od svih organizacija, a posebno ne na Balkanu gdje je sve to na niskom nivou. Zato je teško pronaći i uložiti u mlade ljude da igraju zajedno kako bi se na taj način oni dobri igrači koji su i talentovani slali dalje. Iako se konstantno prate igrači, ipak nije to na tom nivou”, ističe Nikić te objašnjava šta je to presudno da bi gejmer postao dio ekipe Marten Rising.

”Treba da ima radnu naviku”, tvrdi Nikić, a Kragojević dodaje:

”Mora i da sazri kao čovjek kako bi mogao da funkcioniše u jednoj ekipi i da shvati šta je timska, a šta individualna igra. Moramo da se najprije povežemo kao saigrači, pa i kao prijatelji, a tek onda da nam je to posao. Moramo imati poštovanje jedan prema drugom i da to shvatamo ozbiljno kao školu i ostale stvari”, ispričao je Kragojević, a na pitanje koliko je teško graditi takav odnos među igračima, s obzirom na to da dolaze iz različitih država, odgovara:

Antonijo Ruda Kragojević
Antonijo Ruda Kragojevićfoto: Boris Pejović

”Zbog toga je i organizovan recimo ovaj bootcamp da se upoznamo i vidimo kako zaista funkcionišemo. Različite su kulture, bez obzira na to što svi dolazimo sa Balkana, ali sve to ne utiče na igru. Za sada se super slažemo, nadam se da će se tako nastaviti, ne samo do kraja bootcampa, već i inače”, tvrdi Kragojević.

Postoji devet različitih načina igre u CS:GO- rankirana, obična, meč do smrti, trka u naoružanju, rušenje, igra udvoje, leteći izviđač, preuzimanje i zona opasnosti, a Kragojević otkriva koja ekipi Marten Risinga najviše leži:

”Pokušavamo da nađemo neki balans. Mladi smo i želimo da imamo neki svoj način igranja i razumijevanja igrice, tako da mijenjamo strategije kako bismo naučili igrati”.

Od sedam oficijalnih mapa, koliko se koristi na turnirima, ekipa Marten Rising za sada je usavršila šest, a za razliku od toga kad igraju od kuće, na bootcampu u Podgorici vježbaju i po 10 sati.

”Ta posvećenost igrici posljednjih dana vidi se i u našoj igri, ne toliko individualno koliko timski. Manje možemo raditi i novih stvari ubaciti kad igra svako iz svoje kuće. Nema toliko treninga, sve je svedeno na oficijalne mečeve. Sad imamo šansu da igramo deset sati a za to vrijeme bude i oficijelnih i prijateljskih mečeva, ali i da unesemo neke nove stvari”, priznaje Kragojević.

Pred dolazak u Podgoricu ekipa Marten Rising je ostala bez trenera, li se nadaju da će se i ta pozicija u timu brzo popuniti.

”Trener je, kao i u bilo kojoj ekipi i bilo kom sportu, važan dio. Imaš ograničen broj sati za vježbanje tokom dana, a trener je tu zaslužan da gleda protivničke timove i kako oni igraju. Kad nemate trenera to sve moraju igrači ili u ovom slučaju ja, a nemam toliko vremena. Trener može da vide nešto što igrači u trenutku ne vide, jer on ima pregled. Kad igrate vidite samo sebe, dok trener vidi sve igrače i uvijek može da da svoju sugestiju”, zaključuje Nikić.

Vježbaju i po 10 sati
Vježbaju i po 10 satifoto: Boris Pejović

Poslije škole u igraonicu

Iako je danas menadžer ekipe Marten Rising, Nikić je nekad aktivno igrao CS:GO.

”Kanter igram odmalena. Kad sam krenuo u prvi razred moji nijesu mogli da me čuvaju jer su radili, a pošto se moja škola završavala prije nego njihov posao, dok oni ne obave sve radne obaveze slali su me u igraonicu. Tako je sve krenulo. Malo sam nešto za ovih 18 godina pokušao da se takmičim. Kad sam ja igrao, nije bilo na ovom nivou. Ipak je sad to mnogo ozbiljnije”, priča Nikić te otkriva razlog zašto se “penzionisao” kao igrač.

”Nisam zakasnio, ali sam rano prestao da igram. Zaista je veliki problem ako nijesi posvećen tome. Ako ne igraš non-stop, dovoljno je da ne igraš nedjelju dana da izgubiš osjećaj za kretanje u igrici, pucanje, za sve, što igrica ne prašta. Ako igrate protiv nekoga ko vježba svakodnevno, to se automatski vidi. Ne možete da mu parirate”, smatra Nikić.

Planiraju da obiđu Podgoricu

Iako su u Podgorici već sedam dana, do sada nijesu imali priliku da bolje upoznaju glavni grad Crne Gore.

”Ovdje ćemo biti ukupno 15-tak dana, tako da ćemo imati jedan dan kada ćemo malo odmoriti i šetati Podgoricom, zabavljati se i nešto drugo raditi, a ne samo igrati Caunter”, obećava Kragojević.

Ono što je u planu je da odigraju i neke prijateljske mečeve sa ekipama iz Crne Gore.

”Igrao sam sa Crnogorcima nekoliko puta, dobri su gejmeri, vidi se da su igrali u timovima”, pohvalio je kolege Kragojević.

Bonus video: