Kraljevska bitka za ekipne i pojedinačne igrače (INFOGRAFIK)

Da biste u ovoj igri bili jedan od boljih, potreban vam je nevjerovatno dobar refleks kao i dobar vid, ali i dobra strategija

20426 pregleda 14 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Fortnajt je onlajn igra poznate izdavačke kuće “Epic Games”, iste kuće koja je osmislila nadrealnu mašinu za pravljenje video igrica (Unreal Engine – UE).

UE je proglašena za najuspješniju gejming mašinu svijeta od strane Ginisovog svjetskog rekorda.

Fortnajt je zapravo vrsta pucačine iz prvog lica poznata kao kraljevska bitka (Battle Royale - BR), ali iako najpoznatiji, to nije jedini način igre. Zapravo nakon što sam pokrenuo igru prvo sam započeo “spasi svijet” mod. To je mod koji košta 15 eura, a igra se sa još četiri igrača i cilj je preživjeti u postapokaliptičnoj atmosferi.

Ovaj mod je bio inicijalni mod Fortnajta, ali je ubrzo prevaziđen od strane besplatnog BR moda.

Battle Royale

Ovo je trenutno primarni način igre koji igra preko 30 miliona ljudi na svim platformama zajedno. Cilj ovog moda je biti posljednji igrač ili ekipa na mapi. Čak 100 igrača nalazi se u letećem autobusu koji nadlijeće zonu borbe i moraju opremljeni samo padobranom iskočiti iz istog. Nakon slijetanja cilj je pronaći što bolju opremu, oružje, resurse pa čak i vozilo kojim biste pobjegli od otrovne oluje koja se rapidno širi po mapi, te sužava “sigurni” prostor na kome se može slobodno disati… sve dok vas protivnik koji se tu našao prije vas ne “skrati za glavu”, naravno.

Ovaj mod se može igrati solo ili ekipno. Ekipe se sastoje od dva do četiri igrača i ukoliko imate dobro društvo sa kojim ste uigrani, ekipna igra je mnogo zanimljivija. Možete pokriti veći prostor mape, povećati šansu da nadmudrite protivnika kao i pomoći jedni drugima da ostanete u životu.

Spasi svijet

Spasi svijet je mod u kojem se četiri igrača udruženim snagama bore protiv kompjuterski kontrolisanog svijeta koji je zadesila apokaliptična otrovna oluja koja je obrisala 98% svjetske populacije.

Svaki igrač ima svoju bazu koja služi i kao sklonište i cilj je pronaći dovoljno resursa i preživjelih da se ista dovoljno unaprijedi da uspije odbiti otrovnu oluju i leševe koji konstantno napadaju. Ovaj mod daje mogućnost otključavanja raznih karaktera, oružja, opreme, šematika i zamki. Svaka od ovih stavki se kasnije može dodatno unapređivati.

Kreativni Fortnajt

U ovom modu slično majnkraftu igrač ima slobodu kretanja, stvaranja i organizovanja svog svijeta zahvaljujući nadrealnoj mašini. Ovaj mod je stvorio mnoštvo zanimljivih “novih” modova i mapa za igru koje dosta dobar procenat igrača redovno igra.

Gradnja

Ono što ovu igru razlikuje od ostalih u svom žanru je definitivno gradnja. To je sistem koji omogućava svakom igraču da uz pomoć krampe prikuplja materijale iz već postojećih građevina u vidu cigle, drveta ili metala. Ovi resursi se kasnije mogu koristiti za sopstvenu izgradnju barikada koje vam mogu dati prednost u određnim situacijama. Svaka barikada je jaka onoliko koliko i materijal kojim je građena. Barikade mogu biti unaprijeđene ukoliko iskoristite više resursa. Što bolje iskoristite ovu opciju to su vam šanse za pobjedom veće.

Zajednica

Zanimljivo je da Fortnajt može da se igra na skoro svakoj platformi od personalnog računara i maca, preko konzola kao što su Xbox i PlayStation pa čak i Nintendo do mobilnih odnosno android uređaja.

Ova činjenica eksponencijalno povećava broj igrača u svijetu Fortnajta te ga čini i jednom od najigranijih igrica sadašnjice sa preko 350 miliona napravljenih profila i čak do 15 miliona igrača u jednom danu! Ovoliki broj igrača u veoma kompetitivnoj igri kao što je Fortnajt naravno dovodi do pitanja ko je najbolji u istoj.

Pro scena

Zbog ogromnog broja igrača “Epic Games” je odlučio organizovati redovne turnire na koje se možete prijaviti iz same igrice. Ovo je privuklo mnoge, jer se na taj način konačno mogu i obogatiti igrajući svoju omiljnu igricu!

Ove godine počevši od aprila igra se “Twitch Rival Fortnite” turnir sa nagradnim fondom od 450,000 dolara. Vrhunac fortnajtove profesionalne scene zasigurno je bio 2019. godine na Fortnajt svjetskom prvenstvu (FWC) na kojem je nagradni fond za sve modove ukupno dostigao nevjerovatnih 30,000,000 američkih dolara. Možete se takmičiti u raznim modovima solo ili timski.

Performanse

S obzirom na to da se Fortnajt igra na svim platformama ne biste očekivali prezahtijevne performanse, ali ipak bez Intel Iris Pro5200 procesora sa tri jezgra, 4GB RAM memorije, grafičke kartice Intel HD4000, Windowsa 10 - 64bit kao i dobre internet konekcije, ne možete je pokrenuti. Konzole koje podržavaju fortnajt su PS4/5 kao i Xbox One i Xbox X+S i “Nintendo Switch”. Može se igrati i na android uređajima.

Fortnajt
foto: Shutterstock

Lično iskustvo

Prvi put sam odigrao fortnajt još davne 2017. godine na preporuku svog najboljeg druga i moram priznati da nijesam bio oduševljen. U to vrijeme grafika je još uvjek bila veoma loša, broj igrača dosta mali te je potraga za rundom trajala dugo.

Tutorijala nije bilo pa je sve bilo nekako konfuzno. Ali samo dvije godine kasnije ponovo sam zaigrao ovu igru i bio pozitivno iznenađen. Igram je od tada.

Igra dobija redovna unapređenja u vidu novih pečova koji dodaju nove načine igre, novu opremu, oružje, mape pa čak i razne skinove odnosno kostime koji vizuelno unapređuju doživljaj. Jedan od skorijih pečova bio je veoma kontroverzan iz razloga što su ukinuli sistem gradnje u potpunosti. Da, dobro ste čuli, potpuno su ukinuli glavnu stvar koja ovu igru čini posebnom u odnosu na ostale svog žanra.

Ovo je dovelo do ogromnog pada aktivnih igrača, te se ekipa iz “Epic Games” dobro zamislila i vratila sistem nazad u igru nepunih 15 dana kasnije i umjesto toga ubacila novi mod za igru u kojem nema gradnje. Ja, kao i ogromna većina igram Fortnajt baš zbog tog sistema koji ga čini unikatnim. Oduševljen sam jednostavnim pravilima igre i ogromnim brojem mogućnosti kao i modova za igru. Grafika je sada bolja nego ikad, runde se pronalaze za manje od minuta, a možda i najvažnije od svega - igrica je u većini besplatna!

Ništa ne može nadmašiti ogroman rast adrenalina kada ste među posljednjih nekoliko igrača na mapi i znate da vas ostali gledaju i ako igrate timski navijaju za vas, a vi gradite ogromne kule od drveta i cigli da biste dobili prednost u odnosu na protivnika koji, ako ne ode za vama, ostaje na dnu ugušen od strane otrovne oluje!

Fortnajt
foto: Shutterstock

Ipak, postoji i negativna strana Fortnajta, a to je nerealnost samog svijeta u kojem se sve odvija. Puške koje se mogu pronaći nemaju ni malo sličnosti sa istim iz stvarnog života. Preciznost je veoma niska, sistem repetiranja i ponovnog punjenja puške je veoma drugačiji od svih ostalih FPS igrica. Čak i sam karakter kojeg igrate se veoma čudno kreće. Da biste u ovoj igri bili jedan od boljih, potreban vam je nevjerovatno dobar refleks kao i dobar vid, ali i dobra strategija.

S obzirom na brojnost igrača, odustao sam od pokušaja da budem dobar u igri, te je igram samo iz zabave.

Ukoliko tražite ozbiljnu i donekle realnu pucačinu iz prvog lica onda Fortnajt nije za vas.

Koliko god Fortnajt nije realan niti ozbiljlan u poređenju sa svojim konkurentima PUBG, COD i BF, ipak je odlična i zabavna igra i za zabavu sa društvom ili mlađom generacijom omiljena.

7+

ocjena igrice

Bonus video: