Crna Gora da bude centar Adria regije u gejmingu

Iskoristili smo posjetu da razgovaramo o razvoju Evropske federacije u narednom periodu kao i domacinstvu Crne Gore za Evropsko prvenstvo u efootball-u koje će od 7. do 11. septembra biti održano u Podgorici

17638 pregleda 33 reakcija 33 komentar(a)
Foto: SESCG
Foto: SESCG

Predstavnici Saveza elektronskih sportova Crne Gore su tokom prethodne nedjelje boravili u Sjevernoj Makedoniji na DOTA 2 turniru u Dojranu u organizaciji Mtech.MK gdje su se okupile najbolje regionalne ekipe u ovoj igrici.

Na turniru je učestvovalo šest ekipa, a pobjedu je od nijela ekipa Level Up.

U Dojranu se razgovaralo o razvoju ADRIA lige u DOTI 2 i vraćanju DOTE 2 na scenu ADRIA regije. Nakon toga ekipa SESCG-a je provela tri dana u Skoplju gdje su bili gosti Bojana Nikolića iz EEF(europen e sports federation).

"Iskoristili smo posjetu da razgovaramo o razvoju Evropske federacije u narednom periodu kao i domacinstvu Crne Gore za Evropsko prvenstvo u efootball-u koje će od 7. do 11. septembra biti održano u Podgorici. Nagradni fond ovog Euro2022 u efootball-u će biti 10.000 dolara. Sem toga reprezentacija Crne Gore će učetvovati na EEF-u u Baku u Azerbejdžanu u TEKKEN 7 igrici koji će se održati 25. do 29. maja. Posle toga, od 5. do 10. jula u Rumuniji će biti EEF u CS:GO s nagradnim fondom od 25.000 dolara. Onda slijedi Crna Gora od 7. do 11. septembar i domaćinstvo EEF-a u e-football-u s nagradim fondom od 10.000 dolara i na kraju Albanija, Tirana EEF u DOTI2 s nagradnim fondom od 25.000 dolara", ispričao je Filip Šoć, predsjednik SESCG.

On je ispričao da ih je tokom posjete ugostio i presjednik e sports saveza Makedonija (MESF) Ivo Spasevski s kojim su razgovarali o razvoju e sporta u regionu i pozicioniranju AEF (Adria e sports federation), čiji su osnivači

"Cilj je da uz nacionalne lige, napravimo nešto slično ABA ligi u košarci odakle bi najbolji timovi mogli da dobiju direktne slotove za najača svjetska takmičenja. I na kraju, ugostio nas je sekretar Svetske gaming federacije IESF (international e sport federation) Boban Totovski s kojim smo razgovarali o planovima IESF-a za ovu godinu, kao raznim projektima na kojima ćemo raditi. A on nam je poželio da na Baliju ove godine doše što mnogobrojnija delegacija SESCG-a i da ostavarimo što bolje rezultate. Crna Gora već sad sigurno zna da će na Baliju učestvovati naša CS:GO reprezentacija, TEKKEN7, efootball kao i međunarodne sudije za DOTU i CS:GO", ispričao je Šoć koji ne krije da se nadaju dobrim rezultatima u kvalifikacija za DOTU 2, PUBG mobile, mobile legends.

"Nagradni fond na Baliju će biti 500.000 dolara i to po 150.000 dolara za CS:GO i DOTU 2, i po 50.000 za efootball, Tekken7, mobile legends i pubg mobile. Inače, Indonezija je zemlja sa blizu 350 miliona stanovnika, a imaju blizu 50 miliona gejmera i jedna su od najvećih gejmerskih nacija. Cilj SESCG-a je da ove godine uz veliki broj turnira, kvalifikacija i ostalih e sport i gejming događaja, pogotovo ovih regionalnog i međunarodnog karaktera, Crnu Goru targetira kao centar Adria regije u gejmingu, a i u Evropi", zaključuje Šoć.

Uskoro počinju kvalifikacije za IESF TEKKEN7, E-football, PUBG mobile i Mobile Legends, CEE za CS GO, pa i za DOTU 2 i još veliki broj turnira i događaja.

Bonus video: