Foto: Privatna arhiva

Četiri Ginisova rekorda čine je neprevaziđenom

Iako postoji već skoro dvije i po decenije, zainteresovanost za organizovanjem turnira sa pristojnim nagradnim fondom ne opada

18689 pregleda 28 reakcija 9 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

StarCraft (SC) je ako ne najpoznatija, onda sigurno najplaćenija igra svog žanra. Ova strategija u realnom vremenu (RTS) je u gejming svijetu već 24 godine, a zainteresovanost za organizovanjem turnira sa pristojnim nagradnim fondom ne opada. Riječ je o naučnoj fantastici koja se odvija u dvadeset šestom vijeku u svemiru, đe su u sukobu tri glavne populacije: Terani, Zergovi i Protosi.

Priča

Priča se odvija u našoj galaksiji, Mliječnom putu, u Korpulu sektoru dje su milenijumima unazad, danas poznati kao Bogovi, Zel Naga inžinjeri stvorili Protose, a potom i Zergove u pokušaju da stvore prečista/savršena bića.

Ovi eksperimenti su im se obili o glavu u vidu Zergova nad kojima su izgubili kontrolu, te su ih isti skoro istrijebili. Ujedinjeni Zemljini Direktorati (UED) donijeli su odluku o sprovođenju dugo planiranog programa za kolonizaciju obližnjih planeta kao rješenje za prepopulaciju Zemlje. Prilikom prve operacije dolazi do malfunkcije u kontaktu sa propulzionim sistemom svemirskog broda te on izlazi iz dometa komunikacionih uređaja UED i time biva prepušten sam sebi. Lutajući po svemiru ovaj brod našao se u granicama Protosa koji odmah počinju proučavati tehnologiju i ponašanje Terana, te ih u te svrhe, bez njihovog znanja, štite od napada Zergova koje privlači Teranski potencijal za psioničke moći. Kada jedna od Teranskih planeta postane inficirana ogromnim brojem Zergova, Protosi iskoriste svoju superiornu drevnu tehnologiju kojom unište cijelu planetu u cilju sprječavanja širenja “zaraze” Zergova. Nakon prvog takvog napada Zergova i Protosa, počinje StarCraft igra te igrač biva upoznat sa situacijom iz ugla Terana. Kasnije kroz priču i nastavke vidi se šira slika iz uglova drugih rasa, te igranje ove igre izgleda kao gledanje jednog veoma dugog filma.

Terani

Terani predstavljaju nas, ljudsku populaciju, koja je napredovala dovoljno da postane ozbiljan kandidat u trci kontrolisanja galaksije. UED je vodeći organ naše vojne sile i dobro se drži zahvaljujući nevjerovatnoj mobilnosti koja je glavna prednost u odnosu na ostale rase. Takođe smo najadaptibilnija rasa u univerzumu, ako naravno zanemarimo same Bogove, Zel Nage.

Zergovi

Zergovi su rasa stvorena od strane Zel Naga koja djeluje kao jedan um. To je moguće jer Zergovi zaista i imaju jedan um, a to je Overmajnd koji kontroliše Serebrate koji dalje upravljaju rojevima i jatima. Rojevi su sačinjeni od ogromnog broja mladih Zergova koji jako brzo sazrijevaju i bivaju spremni za rat. Jata čine stariji i leteći Zergovi kojima treba duže da postanu spremni za borbu. Ova rasa je karakteristična po brzoj produkciji svojih armija pomoću koje može veoma rano preplaviti protivnika.

Protosi

Ovo je prva i tehnološki najrazvijenija rasa izuzev samih Bogova, te je za očekivati da su u ogromnoj prednosti u odnosu na ostale, ali ipak nije tako. Uprkos svojoj vojnoj i tehnološkoj nadmoći kao i neparalelnoj inteligenciji, Protosi su razoreni unutrašnjim konfliktom. Uzdignuti previsoko sudci Protosa su odbacili staru tradiciju i protjerali sve koji su je i dalje praktikovali, a na njihovo mjesto doveli nove, istrenirane, templare. Time počinje sukob glavne Konklave Protosa i takozvanih Mračnih templara. Ova rasa je poznata po svojoj efikasnosti i po regenerativnim štitovima koji smanjuju gubitke na bojnom polju, te samim tim štede resurse na duže staze.

Resursi

U ovoj igri glavni resurs predstavljaju minerali koji se mogu iskopavati običnim radnicima. Za Terane to su vozila za svemirsku konstrukciju (SCV), za Zergove dronovi, a za Protose probiusi. Sekundarni resurs je gas. Njega je mnogo teže pronaći i mnogo se sporije prikupljla od minerala. Za prikupljanje gasa potrebno je izgraditi posebne strukture u vidu ekstraktora koje se razlikuju za sve tri rase.

Multiplejer

Uprkos nevjerovatnoj kampanji, odličnoj priči i do tada neviđenim sinematicima, ova igra je zablistala zahvaljujući multiplejer opciji. Konstantna borba između tri rase ili pak između istih rasa poznata kao miror meč, uvukla se u umove ljubitelja RTS žanra. Ja sam, naravno, jedan od njih. Oprobao sam se u multiplejer Starcraftu nakon prolaska kampanje i priznajem da se nijesam baš najbolje proveo. Nevjerovatno kvalitetni igrači posvuda su me natjerali da se brzo prilagodim, te da izaberem svoju glavnu rasu, Terane, koju sam kasnije usavršio. Terani su veoma slaba rasa na početku igre, ali kasnije kada otključate mašineriju poput tenkova, ljudski kontrolisanih odijela - Golajata, ratnih brodova, borbenih kruzera, postajete nezaustavljiva sila. Da bih pregrmio početnu fazu igre iskoristio sam taktiku poznatog Li Jong Hua poznatijeg pod nazivom “Flash” koji bi odmah u startu poveo sa sobom mnogo radnika u vidu SCV koji bi trpjeli štetu dok se iza njih marinci iz daljine rasporede i saspu paljbu po protivniku. Ovo mi je omogućilo dost lagan ulazak u kasnu igru đe protivnici nemaju nikakve šanse protiv mene!

Profesionalna scena

Kada sam već pomenuo fleša i njegovu poznatu strategiju, želio bih napomenuti da ova igra dan danas ima profesionalnu scenu i turnire koji se redovno održavaju. Doduše, nakon dvije decenije ta scena održala se samo u Južnoj Koreji đe su sponzori poput Samsunga, SK Telekoma i KT uložili dobar dio novca u istu. Srećom po fanove Starkrafta, ove godine održava se turnir i u Evropi u sklopu ESL i DreamHack organizatora. Učešće na turniru se dobija uz pomoć bodova koji se skupljaju na sedmičnim turnirima u samoj igri koji se igraju online. Nakon šest mjeseci 32 igrača sa najviše bodova bivaju pozvani na kvalifikacije za LAN turnir koji se održao u februaru u glavnom gradu Poljske, sa kojeg prvoplasirani igrač osim osvojenih 250,000 eura odlazi i na svjetsko prvenstvo u Južnu Koreju.

Zahvaljujući ovom onlajn sistemu kvalifikacija Starcraft je ponovo oživio i u Americi i u Evropi. Nadam se što većem broju turnira u Evropi, jer uživam gledajući nove strategije ljudi sa naših prostora.

Performanse

Ova igra je veoma stara kao i mašina kojom je pravljena, te je bez problema možete igrati na skoro svakom kompjuteru. Dovoljni su vam Windows 7, Intel Core 2 Duo procesor, NVIDIA GeForce 7000GT grafička kartica, 2GB RAM memorije, 30GB slobodnog prostora na hard disku i ukoliko se želite oprobati u multiplejer modu dobra internet konekcija.

StarCraft
foto: Shutterstock

Lično iskustvo

Kampanju ove igre sam prešao mnogo puta. Počevši sa StarCraftom pa sa njegovom ekspanzijom “Brood War” te njegovim nastavkom StarCraft 2 kao i njegovim ekspanzijama kojih ukupno ima četiri. Uživao sam u svakom trenutku ove nevjerovatne igre i njene zapanjujuće priče. Multiplejer sam igrao najviše u drugom dijelu jer je mnogo razvijeniji u odnosu na prvi. Takođe koristi noviju mašinu koja dozvoljava pristup onlajn turnirima. Sa preko 250 hiljada aktivnih igrača i isto toliko odigranih mečeva svakog dana, pronaći meč je moguće za manje od minuta. Da biste u ovoj igri bili među boljima, potreban vam je brz i strateški opremljen um kao i nevjerovatna brzina ruku. U jednom trenutku u toku igre zateći ćete se u situaciji đe morate kontrolisati preko 100 različitih ratnika, mašinerija, radnika ili čudovišta i ukoliko je vaš protivnik brži džaba ste pripremali pobjedničku strategiju, svo vrijeme prije toga. Ako vam akcije po minuti (APM) iznose manje od 50 nemate šanse u ovoj igri čak ni u kampanji, a ukoliko se želite oprobati na kompetitivnom nivou đe svaki profesionalni igrač na svoj loš dan izvlači preko 200 APM, da 200 akcija po minuti, onda vam mogu samo poželjeti sreću! Ja sam uživao u ovoj igri sa svojih u prosjeku 133 akcija po minuti i moram priznati da sam bio među lošijima u rankiranoj igri.

No, to me ne sprječava da je igram i dan danas. Zahvaljujući “remastered” verziji prvog djela StarCraft-a dovoljno je reći da igra jednostavno izgleda dobro bez dodavanja “za 24 godine staru igru”. Grafika je mnogo poboljšana i implementovane su mnoge opcije iz drugog djela igre, čija se grafika poredi sa najnovjim igrama danas. Naravno, kao i svaka do sada, ova igra takođe ima svoje mane…

Pronalaženje puta nakon zadate komande nekih vojnika je dan danas nevjerovatno nezgrapno, pogotovo kada su u pitanju Dragoon vojnici rase Protosa ili Ultraliskovi rase Zergova, koji oba imaju malo veći vizuelni model. Ukoliko pokušate označiti u određenom trenutku 12 vojnika koji su vam potrebni bez da prethodno odredite kontrolnu grupu za iste, naći ćete se u velikom problemu. Činjenica da niđe na ekranu ne postoji objektiv misije, niti odrednica koliko ste mu blizu otežava kampanju dosta, ali srećom postoji opcija koju možete pritisnuti da vam izda naredbu o glavnom objektivu misije. Možda i najveći minus, po mom mišljenju, je nedostatak heroja poput onih u WarCraftu koji bi se mogli unaprijeđivati tokom igre, te je preokrenuti u svoju korist. Sve u svemu ova igra je do danas neprevaziđena u RTS smislu čemu svjedoče i četiri rekorda u Ginisovoj knjizi istih.

250

hiljada aktivnih igrača i isto toliko odigranih mečeva svakog dana, pa je pronaći meč moguće za manje od minuta

8+

Ocjena StarCrafta

Bonus video: