Foto: Larian Games

Od izolovanih koliba do stresnih borbi sa Bogovima iz dalekih dimenzija

Besprekorno stvoren i emotivno prepleten svijet, usavršen briljantnim taktičnim borbama, čini DOS2 jednom od najboljih igara današnjice i zauvijek epitomom RPG svijeta

18222 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Larian Games
Foto: Larian Games

Samo nekoliko igrica me je natjeralo da se u potpunosti upustim u njihov svijet i emocionalno povežem sa njihovim karakterima i pričom do mjere da ne želim da se igra završi. Jedna od njih je Božji originalni grijeh (Divinity Original Sin - DOS) 2 napravljena od strane Larian Studios (LS).

Da li ćete biti kanibalski vilenjak, carski gušter ili pak nemrtvi uzdignut iz groba? Ova igra vam daje nebrojeno permutacija kada su u pitanju, rase, klase, porijeklo, status i slično. Otkrijte svijet Rivelona sami ili sa grupom od maksimalno četiri igrača kroz vrhunski co-op sistem. Prepustite se mašti i ne osvrćite se! Bezbroj je načina na koje se možete snaći u ovom svijetu kao i interakcija sa ostalim karakterima, bili oni drugi igrači u modu za više igrača, ili pak kompjuterski programirani karakteri - NPC.

Larian Studio napravio je jednu od najboljih RPG (igra uloga) igara ikada, kako za PC tako i, zahvaljujući definitivnoj ediciji, za konzole! Značajni izbori, evokativno pisanje kao i super gluma uz potpuno izražen scenario kreiraju u potpunosti vjerodostojan svijet. Detaljna i fluidna borbena mašina predstavlja vam izazovne i ispunjavajuće potezne taktičke borbe koje dodaju tenziju svakoj vašoj akciji. Karakter kreacija ima nebrojeno različitih izbora što svakog člana grupe čini posebnim za razliku od mnogih drugih igara istog žanra.

Radnja

Radnja se dešava u izmišljenom svijetu Rivelona više od milenijuma nakon prvog djela. Sva živa bića u sebi imaju energiju zvanu sours koju određeni individualci zvani sourseri umiju upotrijebiti u razne svrhe. Sedam Bogova Rivelona dali su procenat svog kolektivnog soursa velikom Lucianu, poznatijem kao “Sveti”, koji je tu moć upotrijebio da odbrani Rivelon od Praznine. Igra počinje nakon Lucianove smrti koja slabi veo između Praznine i Rivelona, te mračna stvorenja Praznine napadaju Rivelon. Ova stvorenja privlači upotreba soursa te je stvorena organizacija zvana “Sveti Red” koja proganja soursere.

Sve ovo je samo uvod u nevjerovatni svijet Rivelona koji je na ivici postojanja i na vama je da se izborite, prvo za sopstvenu sudbinu, a nakon dolaska do kraja da odlučite i o sudbini samog Rivelona.

Ova epska saga je veliki poduhvat! Očekujte najmanje 60 sati igre da završite glavnu misiju i nekoliko sporednih do kraja, a ukoliko ste, kao i ja, voljni odraditi sve glavne i sporedne misije do kraja, za taj poduhvat trebaće vam preko 100 sati. Priča nije samo opsežna; detaljna je i privlačna, uglavnom zbog toga što zaobilazi uobičajene stereotipe dobra protiv zla koji se mogu pronaći u skoro svakoj RPG igri. Moralna dvosmislenost vas prati u stopu od samoga početka u zatvoreničkom brodu pa i u samom Fort Džoju, na pješčanim plažama i šumama obale Ripersa, na tropskom Bezimenom ostvru kao i na kraju u opkoljenom gradu Arx.

Akteri

Iako početna ideja sluti na crno bijelu razliku između proganjanih Soursera i opresivnih Magistara, dešavanja vas polako uvode u nepopustljivo sivi svijet u kojem većina pokušava uraditi pravu stvar…neuspješno. Neki Sourseri su kriminalci. Neki Magistari upitno izvršavaju dužnosti, neki žele promjeniti sistem. Mračna stvorenja Praznine imaju potencijalno opravdane razloge za svoja djela u Rivelonu. Bogovi imaju dovoljno skrivenih agendi da je smrtnicima možda i bolje bez njih. Čak i odred Paladina koji je u igri predstavljen kao herojski eventualno postane odred usijanih glava koji zaposijeda grad i ostavlja hrpe leševa na drvenim lomačama. Nikome se ne može vjerovati, čak ni svojim saputnicima, obzirom da samo jedan od vas može postati sljedeći Sveti. Izbor vaših akcija je u potpunosti na vama, samo je nekoliko trenutaka u igri u kojima vas sama igra forsira da krenete na određeni put. Igrajte dobrog karaktera, igrajte lošeg, zlog, ili pak nekog između. Ova vam igra dozvoljava da donosite odluke na osnovu sopstvenog moralnog kompasa ili nedostatka istog. Takav izbor odluka sam još jedino vidio u, starijoj igrici, Porijeklo Doba Zmajeva(Dragon Age Origin).

Sloboda sa dizajnom karaktera i njegovim razvojom zaista upotpunjuje osjećaj slobode. Dubina karaktera je nevjerovatna. Svaki heroj u igri posjeduje oroman spektar atributa, civilnih sposobnosti, borbenih sposobnosti, vještina, talenata, Sours sposobnosti i još mnogih drugih. Postoji pet različitih rasa u vidu običnih ljudi, patuljaka, kanibalskih vilenjaka, carskih guštera i samosvjesnih nemrtvih koji kriju svoje lice da smanje predrasude ostatka svijeta.

Možete napraviti svog potpuno unikatnog protagonistu ili izabrati od šest već ponuđenih karaktera koji su različitih rasa. Svaki posjeduje unikatnu priču koja vas uranja još dublje u svijet. Toliko je igra prepuštena samom igraču da sam je na početku smatrao zbunjujućom. Čak i nakon što odaberete karaktera, pri upoznavanju ostalih na vama je da odredite njihovu specijalnost. Postoji 36 poznatih gradnji (bildova) karaktera, koje je imenovala sama zajednica, ali uvjek možete napraviti novi, potuno unikatni, bild. Zahvaljujući tome, ukoliko ste izabrali arogantnog guštera Crvenog Princa ili pak rigoroznog plaćenika Ajfana, nijeste zagarantovali putanju svog bilda kao što je slučaj sa ostalim RPG igrama.

Na prvi izgled borbe ne izgledaju drugačije od uobičajenih RPG igara. Borbe su potezne sa određenim poteznim poenima koji određuju broj akcija po potezu, te limitiraju odluke igrača, ali ono što DOS2 izdvaja jeste konstantni uticaj okoline na samu borbu. Lokve vode mogu biti zamrznute te pretvorene u klizni teren koji usporava protivnika, ali i vas, samim time možete se naći u situaciji da protivnik proliveno ulje u kojem se trenutno nalazite zapali, burad sa otrovnim gasom telekinezom baci na vas, ili iskoristi prednost visine da svojim strijelama napravi duplo više štete, odnosno natjera vas da ga gađate odozdo nanoseći duplo manje štete. Sve ovo pravi borbe nevjerovatno izazovnim. Srećom, prethodna iskustva sa igrama ovog žanra su me naučila da često sačuvam progres, posebno prije svake bitke. Ovo mi je masu pomoglo s obzirom na to da neke borbe morate ponoviti, da biste ih uspješno prevazišli. Postoje četiri nivoa težine od kojih se prvi fokusira na prikazivanje priče, te su borbe malo zahtijevne, drugi je normalan nivo preporučljiv svima koji žele upotrijebiti moždane vijuge, treći nivo pak zahtijeva prethodno iskustvo sa igrom, dok posljednji nivo težine zvani “Honor” igraju samo najhrabriji obzirom da je smrt permanenta.

DOS2
foto: Promo

Misije

Misije u ovoj igri su veoma oskudne informacijama te je lako završiti cijeli akt, a neke misije nikada i ne otkriti, neke otkrivene i ne završiti. Može se desiti da NPC umre, nekada i vašom krivicom, te da nikada i ne dobijete misiju koju vam je trebao dati. Zanimljivo je da ste u mogućnosti napasti apsolutno svakoga u bilo kom trenutku igre, za razliku od svake druge RPG igre. Nekada jednostavno ne uspijete zbog nedovoljno stavljenih poena u određenu vještinu progresovati misiju na željeni način ili uopšte. Zahvaljujući svemu ovome, nemoguće je iskusiti igricu u potpunosti u samo jednom proigravanju, zavisno od odluka koje doneste čak ni u dva ili tri.

Sistem misija, doduše, je dosta neispoliran. Nidje ne piše koliko ih je aktivno u datom trenutku, niti je moguće znati, još gore od toga, ključni elementi misije nerijetko bivaju izostavljeni u tekstualnom dnevniku misija. Zbog ovih konfuzija sam dosta vremena proveo lutajući po mapi u potrazi za sljedećim objektivom misije koji iz meni nepoznatog razloga nije označen na mapi. Neki to smatraju izazovnim, ali meni je jednostavno zbunjujuće.

Uz opširnu kampanju igra takođe nudi i onlajn mod za više igrača u kojem ćete se naći u areni suočeni sa protivnikom. Ovaj mod je samo jedan od dodataka koje je donijela definitivna edicija krajem 2018. godine. Takođe je poboljšala i mnoge prethodno pomenute aspekte igre.

Od izolovanih koliba do stresnih borbi sa Bogovima iz dalekih dimenzija, Božji Originalni Grijeh 2 je jedna od najzanimljivijih RPG igara ikada napravljenih. Ovaj besprekorno stvoren i emotivno prepleten svijet, usavršen briljantnim taktičnim borbama, čini DOS2 jednom od najboljih igara današnjice i zauvijek epitomom RPG svijeta.

Performanse

Minimalne performanse za pokretanje igre su: Windows 7, Intel Core i5 procesor, 4GB RAM memorije, NVIDIA GeForce GTX 550 grafička kartica i 30GB slobodnog prostora na hard disku.

10 -

ocjena igrice

Bonus video: