Prvi Crnogorac koji je stigao do Majora (INFOGRAFIK)

Maden ne prestaje da ucrtava Crnu Goru na svjetski vrh e-Sport scene

52136 pregleda 80 komentar(a)
Pavle Bošković, Foto: Privatna arhiva
Pavle Bošković, Foto: Privatna arhiva

Crna Gora sve se više pozicionira kao gejming destinacija, a jedan od najzaslužnijih zašto se zastava naše zemlje često nađe na svjetskim CS:GO turnirima je Pavle Bošković.

Pasioniranim ljubiteljima igrica dobro je poznato njegovo ime, a prvi je Crnogorac koji je uspio da zaigra na Majoru.

Pavle Bošković, u gejming svijetu poznatiji pod nadimkom Maden ne prestaje da ucrtava Crnu Goru na svjetski vrh e-Sport scene.

Dolazeći iz glavnog grada, svoje početke imao je upravo u CS:GO reprezentaciji Crne Gore, davne 2016. godine u kvalifikacijama za svjetsko prvenstvo.

Major je turnir najvišeg ranga u svijetu e-Sporta, nevezano za naslov u kojem se igra, i ujedno turnir koji nosi najveći nagradni fond. Ekipe se na njemu pojavljuju na osnovu kvalifikacija koje se organizuju na različitim kontinentima

Već u tom periodu mnogima je bilo jasno da taj dečko ima “ono nešto”, a to nešto je Pavle pokušao da pronađe i izgradi sve do 2019. godine kada je zaigrao za ekipu iz Srbije “Apokalipsa”.

Pavle Bošković
Pavle Boškovićfoto: Privatna arhiva

Vremenom je pokazao da može mnogo više, da je očigledan napredak i ozbiljnost njegove igre u odnosu na saigrače te je prepoznat i od svjetskih ekipa i organizacija, te je u period od 2019. pa do danas prošao kroz: “Bluejays, Smash, Godsent, FunPlus Phoenix” sve do 2022. kada dostiže i najveće uspjehe u ekipnom takmičenju, potpisujući se za poznatu finsku organizaciju “Ence”.

Ekipa 'Ence'
Ekipa "Ence"foto: Privatna arhiva

Kruna uspjeha sa Enceom je upravo i sjajan plasman u ESL pro ligi, kao i prolaz na Major u Antverpu na kojem ćemo ga uskoro gledati.

Unutar igre promijenio sam nekoliko pozicija na određenim mapama, a i stil igre je drugačiji bio sa timom “Ence” od ekipa u kojima sam ranije igrao, tako da su mi prva dva mjeseca prošla u navikavanju i prilagođavanju ostalim igračima

Major je turnir najvišeg ranga u svijetu e-Sporta, nevezano za naslov u kojem se igra, i ujedno turnir koji nosi najveći nagradni fond. Ekipe se na njemu pojavljuju na osnovu kvalifikacija koje se organizuju na različitim kontinentima, a Pavle je sa svojom ekipom do mjesta na prestižnom takmičenju došao kroz izuzetno teške evropske kvalifikacije. Osim kvalifikacija, način da zaigrate na Majoru je i na osnovu plasmana na prethodnom Major turniru, pa će ekipa Ence dobiti poziv i na sljedeći Major ukoliko ostvare dovoljno dobar rezultat na ovom.

Pavle Bošković
Pavle Boškovićfoto: Privatna arhiva

Prije nego što se pojavi na velikim ekranima, Pavlu smo postavili nekoliko pitanja kako bismo se na najbolji način upoznali sa njegovom stranom priče.

Protekla godina je bila poprilično uspješna za tebe i tvoju ekipu koja je igrala pod okriljem kineske organizacije FPX. Sa ovim timom imao si dosta dobrih rezultata. Šta se dogodilo pa je došlo do razilaženja igrača?

Godina i jeste bila uspješna, ali se nisu ostvarili golovi koji su željeni i samim tim organizacija nije bila zadovoljna. Glavni cilj je bila kvalifikacija za Major koja se nije ostvarila.

Početkom 2022. kada si tražio tim, već se moglo naslutiti gdje ćeš završiti s obzirom na to da je Ence pokazivao interesovanje za tebe i prije oficijalnog potpisivanja time što su te pozvali da igraš kao zamjena na jednom turniru. Da li si tada imao velika očekivanja i šta si mislio o potencijalu ekipe?

U tom periodu početka 2022. dok sam tražio ekipu sam dobio poziv od ENCE-a da budem dio tima na jednom turniru i tu sam se pokazao kao dobra zamjena. Bili su zadovoljni i mojim načinom igre. Samim tim poslije nekoliko dana su me pozvali i da igram za njih, do tada nisam znao da su uopšte bili zainteresovani za mene.

Osjećaj je fenomenalan znajući da sam jedini crnogorski igrač koji je uspio da igra na Majoru. Nadam se da će ovaj rezultat takođe pomoći i uliti neku nadu ostalim gejmerima iz Crne Gore da vjeruju da može da se ostvari svaki cilj, ali da je za to potreban veliki trud i rad

Da li se promjenom ekipe i igrača promijenila i tvoja pozicija u ekipi i da li je bilo teško da se navikneš na novu sredinu?

Unutar igre promijenio sam nekolike pozicije na određenim mapama, a i stil igre je drugačiji bio sa timom “Ence” od ekipa u kojima sam ranije igrao, tako da su mi prva dva mjeseca prošla u navikavanju i prilagođavanju ostalim igračima. Sada ide sve nabolje što sami rezultati pokazuju. Takođe igrači unutar ekipe su mi dosta pomogli i dali dosta slobode govora.

Pavle Bošković
Pavle Boškovićfoto: Privatna arhiva

Sa novom ekipom počeli su da pristižu dobri rezultati. Da li si očekivao da ćete napraviti ovakav rezutlat u ESL Pro Ligi?

Mislim da niko unutar ekipe nije očekivao da ćemo doći do finala ESL Pro Lige, prvobitni cilj nam je bio prolazak u playoff što smo i ostvarili, a poslije toga igrali smo i fokusirali se na svaki meč zasebno.

Po tvom mišljenju, šta trenutna ekipa ima što nijesu imale tvoje prethodne, i da li vam nešto nedostaje trenutno?

Trenutna ekipa definitivno ima igrače koji su talentovaniji nego oni sa kojima sam igrao ranije, a takođe ljudi se manje nerviraju i mentalitet unutar ekipe je bolji.

Sjajnim uspjehom na prethodnom turniru, tvoja ekipa se popela do 6. mjesta na HLTV tabeli najboljih svjetskih ekipa. Kakvi su planovi za budućnost i da li misliš da možete do još bolje pozicije?

Planovi za budućnost su nam bili da se kvalifikujemo na Major kao što smo i ostvarili, i samim tim smo se popeli na 5. mjesto u svijetu na HLTV ranking listi. U narednom periodu je cilj da ostvarimo što bolji rezultat na Major takmičenju, pa čak i da ga osvojimo.

Postao si i prvi crnogorski igrač koji će zaigrati na Majoru. Kako se osjećas povodom toga i da li smatraš da možete ostvariti dobar rezultat i na tom turniru?

Osjećaj je fenomenalan znajući da sam jedini crnogorski igrač koji je uspio ovako nešto. Nadam se da će ovaj rezultati takođe pomoći i uliti neku nadu ostalim gejmerima iz Crne Gore da vjeruju da može da se ostvari svaki cilj, ali da je za to potreban veliki trud i rad. Što se rezultata tiče nemam nikakvih očekivanja, fokusiramo se na svaki meč zasebno i probaćemo da postignemo što bolji rezultat.

Šta imaš da poručiš ostalim CS:GO igračima u Crnoj Gori koji bi voljeli da jednog dana budu poput tebe?

Kao što sam već rekao, bitno je imati cilj i truditi se dovoljno ka ostvarenju istog. To je najbitnija stvar, ostalo će sve doći vremenom.

Bonus video: