Foto: Shutterstock

Kraljevska borba u svijetu pucačine

PUBG je više prijateljska igra u smislu da novi igrači imaju načina da se upoznaju sa većinom opcija prije nego uskoče u svijet moda za više igrača. COD sa druge strane je mnogo brži i agresivniji, te vas odmah ubaci u onlajn svijet da se oprobate protiv ostalih igrača

18341 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Bojno polje nepoznatih igrača (PUBG) naspram Poziva dužnosti (COD) je komparacija dvije najuspješnije mobilne igre žanra “kraljevska borba”. PUBG je dugo vremena bio na vrhu ovog žanra, u nekim zemljama poput Indije je bio daleko na vrhu svih mobilnih igara, ali “Activision” je svojom najnovijom igrom “Poziv dužnosti: zona rata napravio ogromni boom u svijetu pucačina.

Samim tim njegova mobilna verzija igre postala je realan konkurent do tada neosporivom PUBG. Obje igre nastoje se voditi kursem realizma te su stavile veliki fokus na realnost svijeta, oružja, zadanih opcija u igri, samih borbi između igrača i slično.

PUBG je više prijateljska igra u smislu da novi igrači imaju načina upoznati se sa većinom opcija prije nego uskoče u svijet moda za više igrača. COD sa druge strane je mnogo brži i agresivniji, te vas odmah ubaci u onlajn svijet da se oprobate protiv ostalih igrača.

Modovi

Jedna od najočiglednijih razlika su upravo modovi ove dvije igarice. PUBG je standardni tip “kraljevska bitka” igre te sadrži modove:

- Klasik

- Arkade (brzi meč, snajper trening, rat)

- Nosivost 2.0

- Arena (igra pištolja, arena trening, timska igra do smrti, dominacija, napad)

COD sa druge strane nudi modove:

- Klasik

- Ranked

- Sukob odreda (ima i ranked i bez rangiranja)

- Osigurano ubistvo

- Kraljevska bitka

- Mod za više igrača: jezgro i istaknuto (multiplejer)

Pod kategorijama jezgro i istaknuto spadaju kratkotrajni modovi poput:

- Jezgro: prva linija; timska igra do smrti; dominacija; potvrđeno ubistvo; svak za sebe; pronađi i uništi; tvrda tačka.

- Istaknuto: zaključak odmora; srednja škola; PTFO; rapidna paljba; ćoškast; hardkor.

S obzirom na to da je “Tencent” radio na obje igre, normalno je da ima dosta sličnosti, posebno u kontrolama, odnosno načinu igre, mada ne vidim kako bi uopšte bilo moguće dodatno optimizovati ovakve vrste igrica na mobilnom uređaju.

Grafika

S obzirom na to da je za PUBG zadužena nadrealna mašina treba očekivati da bude grafički izvanredna. Svijet je veoma realističan, isto se može reći i za oružja i mape na kojima se odvija akcija. Postoji mogućnost smanjenja pojedinih opcija zarad čuvanja baterije, odnosno smanjene potrošnje iste. Budite spremni, doduše, da žrtvujete kvalitet grafike zarad te opcije.

COD
foto: Shutterstock

“Ujedinjenje” mašina kojom se koristi COD daje vrhunsku vizuelnu privlačnost. Igra je veoma dobro optimizovana za većinu uređaja, te nema problema pri pokretanju. Sadrži iste opcije za smanjenje grafike zarad mobilne baterije. Za razliku od nadrealne mašine “ujedinjenje” je pristupnije većem broju mobilnih uređaja.

Dok PUBG izgleda realno i sadrži ogroman broj detalja, COD je nekako prenatrpan sa smanjenom dozom detalja. Mape su mnogo zbijenije te je i sama igra mnogo dinamičnija za razliku od PUBG mapa koje su ogromne, realne, i sadrže mnogo slobodnog prostora koji ponekada mogu biti dosadni za prepješačiti.

Mape

PUBG posjeduje pet različitih mapa u svom klasik modu, a to su:

- Erangel

- Vikendi

- Sanhok

- Livik

- Miramar

To su velike i veoma taktične mape, što meni više odgovara, s obzirom na to da volim sporiju, stratešku, igru koja mi dozvoljava da nadmudrim protivnika na razne načine osim da jednostavno imam bolju opremu. Dosta igrača to smatra nepoželjnim ili čak dosadnim, te se odluče oprobati u mnogo bržim COD mapama kao što su:

- Klasik

- Blic (krig)

- Alkatraz (najmanja od svih)

Performanse

PUBG je poznat po nerijetkom sjeckanju i lagu koji vam može u potpunosti poremetiti planove. Maksimalno podešavanje je “ultra HD” uz “Extreme” frejm opciju što dozvoljava optimalnu performansu od 60 frejmova po sekundi (fps). Tokom vremena, odnosno što igra duže traje, ove opcije se smanjuju, te fps počinje da pada. Minimalni uslovi za igru su: Android najnovija verzija; 2GB RAM memorije; 2GB slobodnog prostora i solidni procesor poput Snapdragon 425. Za iOS uređaje sve što vam treba je iOS9 ili iznad.

COD posjeduje “very high” maksimalnu opciju koja takođe dozvoljava 60fps uz minimalno sjeckanje odnosno lagovanje. Da biste igrali COD potrebni su vam: Android najnovija verzija sa 3GB RAM memorije i isto toliko slobodnog prostora. Ako želite igrati na 60 fps potražite uređaj sa 4GB RAM memorije i Snapdragon 725 procesorom. Ukoliko posjedujete iOS9 ili iznad, takođe nećete imati problema sa pokretanjem ove igre.

Lično iskustvo

Strategije, taktike, realističan pristup borbi kao i mape inspirisane stvarnim svijetom čine PUBG unikatnim favoritom u mojim očima. Naravno, teško je pričati o realnosti kada je u pitanju igrica za mobilni telefon, ali vjerujte, PUBG je odradio perfektan posao. Negativna strana je nažalost učestalo sjeckanje, lagovanje i ukoliko malo duže igrate pregrijavanje te totalna blokada mobilnog uređaja.

COD sa druge strane nasuprot svom konkurentu dosta rjeđe doživljava takve situacije i ima veoma dobar sistem preciznosti oružja te za razliku od PUBG neke puške ne mogu dobaciti dovoljno daleko. Takođe igra je veoma fluidna i zanimljivo je što počinjem bitku opremljen makar nožem, dok u PUBG ulazim u svijet praznih ruku. Obje igre su veoma popularne i imaju svoju profesionalnu scenu, ali nikada nijesam mislio o tome. Ove igre igram striktno iz zabave, ali vrijedi pomenuti da se redovno organizuju turniri u obje igre kao i da je PUBG daleko ispred u tom aspektu u odnosu na COD.

Sličnosti ima dosta, a razlika još više te je jako teško izabrati “pobjednika”. COD definitivno dobija bitku performansi za mnogo fluidniju igru i manje pregrijavanje, ali PUBG jednostavno ima mnogo bolje mape, realističniji svijet i taktičniji pristup borbi te je zbog toga ipak mrvicu iznad na mojoj listi.

8

ocjena za COD

9

ocjena za PUBG mobile

Bonus video: